Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Η Ιταλία της αλληλεγγύης απέναντι στο... γόητρο του Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ιταλία της αλληλεγγύης απέναντι στο... γόητρο του Σαλβίνι

Οι εκκλησίες των Ιταλών προτεσταντών "έσωσαν" άθελά τους το ψευδογόητρο του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αναλαμβάνοντας να υποδεχθούν εκείνες τους 10 με 15 μετανάστες που θα μεταφερθούν στην Ιταλία από τη Μάλτα. Με τον τρόπο αυτόν επέτρεψαν στον αρχηγό της Λέγκας και υπουργό Εσωτερικών να καλύψει τη δυσαρέσκειά του από τη σκληρή αντιπαράθεση που είχε με τον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε τις μεταμεσονύκτιες ώρες της Τετάρτης και να πανηγυρίζει αργότερα ότι τα άτομα αυτά θα έλθουν “με μηδενικό κόστος για τους Ιταλούς”.

Ο Σαλβίνι όχι μόνο συγκρούστηκε με τον Κόντε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ηγέτη του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο για το θέμα της υποδοχής των μεταναστών (κυρίως “γυναίκες και παιδιά”, όπως... δικαιολογήθηκε ο Κόντε), αλλά πυροδότησε και μια νέα σύγκρουση με τον υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας Μάικλ Φερούτζια, δεδομένου ότι οι σχέσεις των δύο χωρών για το μεταναστευτικό είναι διαρκώς τεταμένες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να δημιουργήσει ρωγμές στην αντιμεταναστευτική πολιτική του Σαλβίνι χρησιμοποιώντας ως πολιορκητικό κριό τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο στον απόηχο της “επιτυχίας” της ευρωπαϊκής κυβέρνησης που βρήκε λύση για τους μετανάστες τους οποίους φιλοξενούσε η Μάλτα, καθώς και για εκείνους που θαλασσοδέρνονταν επί δυόμισι εβδομάδες σε δύο πλοία γερμανικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη Μεσόγειο. “Ο επίτροπος Αβραμόπουλος είναι έτοιμος να συναντήσει την ιταλική κυβέρνηση για να συζητήσει τα συμπληρωματικά μέτρα που μπορούν να υιοθετηθούν για την επανατοποθέτηση των μεταναστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο” τόνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Σαλβίνι πάντως δεν έχει καταφέρει να κάνει την Ιταλία - φρούριο ούτε τους Ιταλούς ρατσιστές, όπως φάνηκε από την αλληλεγγύη που προσέφεραν χθες σε 51 ναυαγούς, Κούρδους κατά δήλωσή τους. Το σκάφος τους αναποδογύρισε τα ξημερώματα λίγα μέτρα από τις ακτές του Τόρε Μελίσα στην Καλαβρία και οι πρόσφυγες -ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά- έπεσαν στη θάλασσα. Δεκάδες κάτοικοι έτρεξαν στην ακτή για να τους βοηθήσουν ενώ οι ναυαγοί είδαν ένα μικρό ξενοδοχείο να ανοίγει τις πόρτες του για να τους προσφέρει θέρμανση, στεγνά ρούχα και κουβέρτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL