Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
Κλειστά λιμάνια και κίτρινα γιλέκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλειστά λιμάνια και κίτρινα γιλέκα

“Παίζουν πόκερ για το μέλλον των ανθρώπων” κατήγγειλε ο Γκόρντεν Ίσλερ της ΜΚΟ Sea Eye, απογοητευμένος από το γεγονός ότι μόνο εννέα ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να υποδεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σήμερα συμπληρώνονται 19 ημέρες που οι 49 διασωθέντες μετανάστες και πρόσφυγες από το Sea Eye και το Sea Watch 3 θαλασσοδέρνονται σε απελπιστική κατάσταση από τα ανοιχτά της Ιταλίας έως τα ανοιχτά της Μάλτας. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει την αποβίβαση “ούτε στα παιδιά, ούτε στις γυναίκες, γιατί τα ιταλικά λιμάνια είναι κλειστά”, αδειάζοντας στην πράξη τον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο που |"διαπραγματεύονταν” την υποδοχή 15 από τα 49 άτομα που φιλοξενούν τα δύο σκάφη. Ο επίσκοπος της Μάλτας Τσαρλς Σικλούνα ζήτησε “ανθρωπιά και αλληλεγγύη”, αλλά φαίνεται πως αυτές δεν κατοικοεδρεύουν στη Βαλέτα.

Μετά τις πιέσεις των Βρυξελλών στους 28 πρεσβευτές των χωρών - μελών “για συγκεκριμένη αλληλεγγύη” - η Γερμανία και η Γαλλία δήλωσαν ότι θα υποδεχθούν από 50 πρόσφυγες και μετανάστες η καθεμία. Αλλά η Μάλτα αρνείται να φιλοξενήσει τα 249 άτομα που έφτασαν τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να προσπαθεί να μεταφέρει σε τρίτες χώρες όσους έχουν πιθανότητα ασύλου.

Με τους περισσότερους μετανάστες να τρομοκρατούνται στην ιδέα της επιστροφής τους στη Λιβύη, στα βασανιστήρια και στη σκλαβιά, η εκπρόσωπος του Sea Watch Τζιόρτζια Λινάρντι υπογράμμισε ότι “σαν Ευρωπαίοι πολίτες στο σκάφος ντρεπόμαστε να τους αντικρίσουμε κατά πρόσωπο και να τους εξηγήσουμε γιατί καμία χώρα στην Ευρώπη δεν τους θέλει... Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ τους ανθρώπους που σώσαμε στη θάλασσα σε μια χώρα που είναι παράνομο να το κάνουμε, σε μια χώρα που υπέμεναν βιαιότητες και φρίκη”.

Την ίδια στιγμή, η αντιπαράθεση της ιταλικής με τη γαλλική κυβέρνηση στη σκιά των “Κίτρινων Γιλέκων” συνεχίστηκε με την απάντηση του Ντι Μάιο στην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό.

“Πόση υποκρισία! Ξέχασε φαίνεται ότι ο Μακρόν μας παρομοίαζε με τη λέπρα και η Ευρώπη τον υποστήριζε” απάντησε ο Ντι Μάιο στη Λουαζό που, σχολιάζοντας τη στήριξη του Ντι Μάιο και του Σαλβίνι στα “Κίτρινα Γιλέκα”, είχε υπογραμμίσει ότι “η Γαλλία δεν δέχεται μαθήματα. Ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο να καθαρίσουν το σπίτι τους". Για τον Ντι Μάιο “η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να φτωχοποιεί την Αφρική με αποικιοκρατικές πολιτικές, που προκαλούν μεταναστευτικά κύματα προς την Ευρώπη και που η Ιταλία βρίσκεται τις περισσότερες φορές να τα αντιμετωπίσει μόνη της”.

“Άκουσα πολλές φορές την ιταλική κυβέρνηση να ζητάει σεβασμό. Νομίζω ότι ο σεβασμός αρμόζει σε αυτή και όλες τις χώρες, κυρίως όταν είναι γειτονικές, σύμμαχες και φίλες” σημείωσε η Λουαζό, καλώντας τη Ρώμη να ανησυχεί για τα προβλήματα των Ιταλών πολιτών και όχι των “Κίτρινων Γιλέκων”.

“Δεν σχολιάζουμε σχόλια” τόνισε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας όμως ότι σε ό,τι αφορά τα “Κίτρινα Γιλέκα” “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν και τις γαλλικές αρχές”.

Από την πλευρά του, ο Ντι Μάιο δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφία από τη συνάντησή του με τον Ντάβιντ Κασαλέτζιο και τον Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα με στόχο τη δημιουργία ενός άξονα ανάμεσα στο Κ5Α και τα “Κίτρινα Γιλέκα” με στόχο τις ευρωεκλογές του Μαΐου και σύνθημα “Στη δουλειά για να επαναστατικοποιήσουμε την Ευρώπη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL