Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Απειλές, παζάρια και σκόντο στα υλικά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απειλές, παζάρια και σκόντο στα υλικά...

Στη 18η μέρα της μπαίνει σήμερα η μερική αναστολή της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού στις ΗΠΑ, με τις δύο παρατάξεις στο Κογκρέσο να συνεχίζουν τη διελκυστίνδα τους για τον προϋπολογισμό και τον Πρόεδρο Τραμπ να εμφανίζεται αποφασισμένος να παρατείνει επ' αόριστον την ιδιότυπη ομηρεία εκατοντάδων χιλιάδων απλήρωτων δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να χτίσει το τείχος του στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι ξεκαθάρισε χθες ότι το λεγόμενο shutdown θα μπορούσε "να τραβήξει ακόμη πολύ περισσότερο". Η επίδειξη δύναμης και αδιαλλαξίας συνοδεύτηκε πάντως και από μια συμβιβαστική πρόταση σχετικά με τα... δομικά υλικά του τείχους. Όπως τόνισε ο ίδιος, ο Τραμπ είναι τώρα διατεθειμένος να δεχτεί την κατασκευή ενός ατσάλινου φράχτη, υπαναχωρώντας από την προεκλογική του υπόσχεση για ένα "μεγάλο, όμορφο τείχος" από 100% αμερικανικό τσιμέντο.

Στο πλαίσιο του παράξενου αυτού "παζαριού", ο Αμερικανός Πρόεδρος εξαπέλυσε το Σάββατο και μια απειλή που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τη σταθερότητα των αμερικανικών θεσμών. Στη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας για το μεταναστευτικό προκειμένου να παρακάμψει την άρνηση του Κογκρέσου να εγκρίνει δαπάνη 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του τείχους.

Η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής από τη νέα χρονιά της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αποκάλεσε την ιδέα "ανήθικη", ενώ ο βουλευτής Άνταμ Σιφ υποστήριξε ότι ο Τραμπ απλώς μπλοφάρει: "Αν ο Χάρι Τρούμαν δεν κατόρθωσε να εθνικοποιήσει τη βιομηχανία χάλιβα στη διάρκεια του πολέμου (σ.σ.: της Κορέας), τότε ούτε αυτός ο Πρόεδρος έχει την εξουσία να κυρήξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα που θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια" σημείωσε.

Το νομοσχέδιο του 1976 για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για εθνικούς λόγους δίνει στον Πρόεδρο τη δυνατότητα να παρακάμπτει το Κογκρέσο σε περιόδους κρίσεων. Προβλέπει όμως και σημαντικές δικλείδες ασφαλείας που σε συνδυασμό με τον έλεγχο του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς θα μπορούσαν να βυθίσουν τη χώρα σε πολύμηνη συνταγματική κρίση αν ο Τραμπ υλοποιούσε την απειλή του.

Την ίδια ώρα, τη δική τους κρίση βιώνουν οι περίπου 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες ανεξάρτητα από το αν εργάζονται ή όχι. Αφού έχυσε μερικά κροκοδείλια δάκρυα για τα δεινά τους, ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπέρασε την περίπτωσή τους με την ετυμηγορία ότι πολλοί από αυτούς "συμφωνούν 100%" με τους χειρισμούς του για το τείχος.

Σύμφωνα πάντως με την “Washington Post”, τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων θα αρχίσουν πολύ σύντομα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στην αμερικανική οικονομία. "Οι μισθοί τους κινούν πολλές τοπικές οικονομίες και οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να περιορίζουν αισθητά τα έξοδά τους, διαχέοντας έτσι το πρόβλημα στις γειτονιές και τις πόλεις όπου ζουν" σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα στο ρεπορτάζ της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL