Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
"Καπέλο" στα "Κίτρινα Γιλέκα" από τη Ρώμη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Καπέλο" στα "Κίτρινα Γιλέκα" από τη Ρώμη

Ευαισθησία δύο ταχυτήτων επέδειξαν οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, που αδιαφορούν για τις διασώσεις μεταναστών στη θάλασσα, με τη Ρώμη να απαγορεύει ακόμη και την ταφή των νεκρών σε κάποιο ιταλικό νεκροταφείο, ενώ την ίδια στιγμή μετατράπηκαν σε πραγματικούς... νονούς των "Κίτρινων Γιλέκων" της Γαλλίας. Απέφυγαν όμως να στρέψουν το βλέμμα τους στα πορτοκαλί γιλέκα των αγροτών που με 150 τρακτέρ διαδήλωσαν στο κέντρο του Μπάρι γιατί έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν μόνοι τους το βακτηρίδιο Xylella που καταστρέφει τις ελιές καθώς και τον παγετό. Την ίδια στιγμή, τη σημαία της αντίστασης στο “διάταγμα Σαλβίνι” από τους αριστερούς και προοδευτικούς δημάρχους πήραν οι Περιφέρειες που ελέγχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Με "Κίτρινα Γιλέκα" Ντι Μάιο και Σαλβίνι

“Το δικό σας είναι το ίδιο πνεύμα που έδωσε πνοή στο Κίνημα”, έγραψε στο Blog του Κ5Α ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο, προσφέροντας γενναιόδωρα στα "Κίτρινα Γιλέκα" τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την πολυσυζητημένη ηλεκτρονική “Πλατφόρμα Ρουσώ” για τους σκοπούς του γαλλικού κινήματος, εκτιμώντας ότι “γεννιέται μια άλλη Ευρώπη. Αυτή των 'Κίτρινων Γιλέκων', αυτή των κινημάτων, αυτή της άμεσης δημοκρατίας”, καλώντας μάλιστα τους Γάλλους διαδηλωτές “να μην κάνουν πίσω”.

Ο άλλος αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δεν μπορούσε να αφήσει τον Ντι Μάιο να μονοπωλήσει το... καπέλωμα των "Κίτρινων Γιλέκων", ρίχνοντας και κάποια βέλη κατά του Εμανουέλ Μακρόν προς τέρψιν και ευχαρίστηση της μαύρης συμμάχου του Μαρίν Λεπέν. “Στηρίζω τους έντιμους πολίτες που διαμαρτύρονται εναντίον του Προέδρου που κυβερνά εναντίον του λαού του, αλλά απόλυτη, σταθερή και πλήρη καταδίκη κάθε περιστατικού βίας που δεν εξυπηρετεί κανέναν”, μήνυσε ο Σαλβίνι από τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ με άλλο του μήνυμα έκανε αυτή την φορά έμμεση (;) διαφήμιση στη... Fanta.

Περιφερειάρχες και δήμαρχοι με τους μετανάστες

Απαντώντας στο μήνυμα του Σαλβίνι από το Twitter, που καταφερόταν εναντίον του δημάρχου της Νάπολης χαρακτηρίζοντάς τον “ιστιοπλόο”, γιατί είχε δηλώσει ότι, εάν χρειαστεί, θα ανοίξει ο ίδιος το λιμάνι της για να φέρει με βάρκα τους μετανάστες που θαλασσοδέρνονται μεταξύ Μάλτας και Ιταλίας, ο Λουίτζι Ντε Ματζίστρις ευχήθηκε στον αρχηγό της Λέγκας: “Καλά Θεοφάνια στον υπουργό Εσωτερικών. Στη ζωή ποτέ μη λες ποτέ, δεν μπόρεσα μέχρι σήμερα να έχω ιστιοπλοϊκό, αλλά στη ζωή ποιος ξέρει, μετά τον δήμαρχο μπορεί να κάνω τον ιστιοπλόο... Αλλά εάν ο Σαλβίνι νόμιζε ότι θα έκανε ένα συμπαθητικό αστείο για να πει ότι εμείς θέλουμε να πεθαίνουν παιδιά στη μέση της θάλασσας, είναι τόσο πρόστυχος που επιστρέφουμε το αστείο σε αυτόν που το έκανε”.

Ο Ντε Ματζίστρις κάλεσε τον πλοίαρχο του Sea Watch και του ζήτησε να βάλει πορεία για τη Νάπολη για να αποβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που διέσωσε και να τελειώσει το απάνθρωπο πινγκ πονγκ μεταξύ Μάλτας και Ιταλίας για το ποιος... δεν θα τους υποδεχθεί. “Τα ιταλικά λιμάνια είναι κλειστά”, διεμήνυσε ο “ναύαρχος” Σαλβίνι στον πλοίαρχο του Sea Watch, τις αρχές της Μάλτας και τον δήμαρχο της Νάπολης.

Οι Περιφέρειες του Τορίνο, της Φλωρεντίας και της Περούτζια θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του “διατάγματος Σαλβίνι για την ασφάλεια”, ενώ φαίνεται ότι σύντομα θα συμμετάσχουν στην προσφυγή και οι Περιφέρειες της Ρώμης, της Μπολόνιας, του Μπάρι και του Ρέτζιο της Καλαβρίας. Από το Παλέρμο ο δήμαρχος Λεονλούκα Ορλάντο τόνισε ότι “περιμένω ακόμη έναν δικαστή που θα προσφύγει εναντίον των διατάξεών και θα με πάει στο Συνταγματικό Δικαστήριο”, δεδομένου ότι ο πρώην καθηγητής Δικαίου ανέστειλε την εφαρμογή του “διατάγματος Σαλβίνι” στον δήμο του.

“Ντροπή σας”, απάντησε ο Σαλβίνι στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους υποστηρίζοντας ότι “περνούν τις ημέρες τους ανησυχώντας για τα προβλήματα που έχουν στην άλλη μεριά του κόσμου”, ενώ απευθυνόμενος στον δήμαρχο του Παλέρμο κομπορρημονούσε από το Facebook ότι θα προσφέρει στον δήμο τρεις βίλες που έχουν κατασχεθεί από μαφιόζους με την προϋπόθεση να μην βάλει μέσα... μετανάστες.

Η αλήθεια είναι ότι προς την άλλη μεριά του κόσμου, τη μαύρη, φαίνεται πως κοιτάει σταθερά ο Σαλβίνι, αφού θα βρεθεί την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στη Βαρσοβία για να συναντηθεί με τον ηγέτη του κυβερνώντας Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας Γιάροσλασβ Κατσίνσκι για να συζητήσουν τη συμμετοχή του στη νέα ακροδεξιά και εθνικιστική ομάδα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που σχεδιάζουν ο Σαλβίνι και η Λεπέν.

Πάντως το 60% των Ιταλών είναι (;) με τον Σαλβίνι και κατά του Ορλάντο, σύμφωνα με δημοσκόπηση on line της εφημερίδας του Παλέρμο “Σικελία”, στην οποία συμμετείχαν περίπου 180.000 άτομα, με το 60,23% να υποστηρίζει τον Σαλβίνι και μόλις το 39,73%τον Ορλάντο.

Ο “πυροσβέστης” Σαλβίνι βρέθηκε και στο στόχαστρο του μικτού και μαχητικού συνδικάτου των πυροσβεστών Usb που μήνυσε διαμέσου της διοικητικής οδού τον υπουργό Εσωτερικών “για ακατάλληλη χρήση της στολής, γιατί απαγορεύεται από τον Ποινικό Κώδικα η δημόσια χρήση της στολής ή της Πυροσβεστικής από τρίτους", με αποτέλεσμα ο επίδοξος “πυροσβέστης” να κινδυνεύει με πρόστιμο από 154 έως 929 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL