Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Συρία: "Οι άνθρωποι αυτοί ήταν μια κάποια λύση";
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία: "Οι άνθρωποι αυτοί ήταν μια κάποια λύση";

Του Γιώργου Παγώνη

Την Τρίτη 11.12.2018, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της κατασκευής μιας σειράς αμερικανικών παρατηρητηρίων στη βoρειoανατολική Συρία, την οποία ελέγχουν οι Κούρδοι. Μια εβδομάδα μετά, την Τετάρτη 19.12.2018, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την απόσυρση του συνόλου των Αμερικανών στρατιωτικών από τη Συρία, που ανέρχονται σε περίπου 2000. Πιο αχρείαστα παρατηρητήρια δεν πρέπει να έχουν υπάρξει. Tην επομένη, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Δικαιολογώντας την απόφασή του, ο Τραμπ υποστήριξε ότι εξέλειπε ο μοναδικός λόγος της παρουσίας Αμερικανών στρατιωτικών στη Συρία. "Έχουμε νικήσει τον ISIS στη Συρία, που ήταν ο μόνος λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εκεί" έγραψε.

Την Παρασκευή 21.12.2018 όμως, η "Hurriet" αποκάλυψε ότι ο Τραμπ δεν είναι και τόσο σίγουρος για την ήττα του ISIS. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ερντογάν στις 14.12.2018, ρώτησε τον Τούρκο Πρόεδρο αν η Τουρκία μπορεί να αναλάβει την εξουδετέρωση του ISIS στη Συρία και αποφάσισε την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων μετά τη σχετική του διαβεβαίωση. Το δημοσίευμα επιβεβαίωσε απόλυτα ο Αμερικανός Πρόεδρος τρεις μέρες μετά. Ποια είναι η πραγματικότητα γι’ αυτή την απόσυρση;

* Είναι μια νίκη του ΙSIS. Το ISIS απέχει πολύ από το να έχει ηττηθεί. Οι στρατοί δεν ηττώνται όταν χάνουν εδάφη. Ηττώνται όταν εξουδετερώνονται οι μαχητές τους κι αυτό έχει αποδειχτεί πολλές φορές. Το ISIS έχασε πρόσφατα την πόλη Χατζίν από τις κουρδοκρατούμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αλλά οι περισσότεροι μαχητές του διέφυγαν.

* Είναι μια νίκη των Τούρκων. Η αποχώρηση των Αμερικανών υπήρξε σταθερή τους επιδίωξη, γιατί τους λύνει τα χέρια ενάντια στους Κούρδους. Αμέσως μετά την ανακοίνωση για τα παρατηρητήρια, ο Ερντογάν εξήγγειλε την επέμβαση της Τουρκίας στη βορειανατολική Συρία "σε λίγες μέρες". Το ISIS για τους Τούρκους είναι δευτερεύον πρόβλημα.

* Είναι μια ήττα των Κούρδων. Oι Αμερικανοί όλα αυτά τα χρόνια εκπαίδευαν, τροφοδοτούσαν και κάλυπταν αεροπορικά τις SDF, οι οποίες υπήρξαν ίσως η κυριότερη στρατιωτική δύναμη ενάντια στο ISIS στη Συρία.

* Είναι μια ήττα των Αμερικανών. Για χρόνια προσπάθησαν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε Τούρκους και Κούρδους, αλλά στο τέλος υποχρεώθηκαν να διαλέξουν. Διάλεξαν τους Τούρκους. Μόνο που εδώ δεν πρόκειται για μια απλή ήττα, αλλά για την αρχή μιας μεγάλης γεωπολιτικής υποχώρησης. Γιατί η απόσυρση δεν θα είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αφού ακολουθεί η αποχώρησή τους και από το Αφγανιστάν όπου έχουν ξεκινήσει οι σχετικές επαφές με τους Ταλιμπάν, ενώ θέμα χρόνου είναι και η αποχώρηση από το Ιράκ.

Γιατί σχετίζεται με το δόγμα Τραμπ "Πρώτα η Αμερική", αλλά οι ρίζες της είναι πολύ πιο βαθιές και βρίσκονται στην αδυναμία των Αμερικανών να στέλνουν σήμερα μακριά από τη χώρα τους τις εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτών, όπως έκαναν μέχρι πριν δύο-τρεις δεκαετίες. Γιατί εμφανίζει μια Αμερική που δεν μπορεί να υπερασπίσει τις αξίες της. Γιατί επαναφέρει τη χώρα στην εποχή του απομονωτισμού. Αλλά μια απομονωμένη Αμερική δεν θα είναι πλέον υπερδύναμη, αλλά μια περιθωριακή χώρα, όπως ήταν στις αρχές του 20ού αιώνα.

* Είναι μια πηγή σκεπτικισμού αλλά και ανησυχίας για όλους τους άλλους και όχι μόνο για τους συμμάχους των Αμερικανών. Αλλά και για τους Ρώσους, ίσως ακόμη και για τους Ιρανούς. Γιατί τα γεγονότα δείχνουν ότι το πάνω χέρι στη Συρία έχουν αυτοί που μπορεί εύκολα να αναπτύσσουν χερσαίες δυνάμεις, που έχουν κοινά σύνορα με τη χώρα και όχι όποιοι ρίχνουν βόμβες με τα αεροπλάνα τους επί δικαίων και αδίκων. Κι αυτοί είναι οι Τούρκοι. Πόσο ευτυχείς θα είναι εκεί στη λυκοφιλία της Αστάνα όταν οι Τούρκοι περιφέρονται ανενόχλητα σε όλη τη βόρεια Συρία;

Το ίδιο το συριακό καθεστώς που μαζί με τους Ρώσους και τους Ιρανούς υπερθεμάτιζε τόσο καιρό για την αμερικανική αποχώρηση μήπως θα πρέπει να αρχίσει να το σκέφτεται καλύτερα; Τελικά, τι θα κάνουν εκεί στη Συρία χωρίς τους "βαρβάρους"; Μήπως "οι άνθρωποι αυτοί ήταν μια κάποια λύση";

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL