Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Πρωτοχρονιά στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτοχρονιά στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος!

Το 2015 έστειλε στη Γη τις πιο κοντινές και εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον πιο μακρινό και μυστηριώδη «νάνο» πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Πλούτωνα, αλλάζοντας για πάντα την εικόνα μας για το «κοντινό» μας σύμπαν. Σήμερα, Πρωτοχρονιά του 2019, ο ίδιος αυτός μοναχικός και «παράτολμος» εξερευνητής της NASA, το διαστημικό σκάφος New Horizons, εξοπλισμένο με μια μπαταρία μόλις 190W, θα μπορέσει να μας δώσει μια λεπτομερή εικόνα του πιο απομακρυσμένου αντικειμένου στο Διάστημα που έχει ποτέ πλησιάσει ανθρώπινη μηχανή. Το πέρασμά του από τον διαμέτρου 30 χιλιομέτρων αστεροειδή που είναι γνωστός ως «Υπέρτατη Θούλη» (Ultima Thule) θα σημάνει ένα νέο ρεκόρ για τη διαστημική εξερεύνηση καθώς διαστημόπλοιο θα προσεγγίζει ένα σώμα του ηλιακού μας συστήματος σε απόσταση 6,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από την Γη!

Το πλησιέστερο ίχνος της πορείας του New Horizons βρισκόταν σε απόσταση περίπου 3.500 χλμ από την επιφάνεια της “Θούλης” σήμερα στις 7:33 (ώρα Ελλάδας) και η διέλευσή του από αυτήν έγινε με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 14 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο! Ήταν προγραμματισμένη μια διόρθωση του «συγχρονισμού» ταχύτητας-ενεργοποίησης των συστημάτων διάρκειας μόλις δύο δευτερολέπτων προκειμένου οι κάμερες του σκάφους να εστιάσουν την κατάλληλη στιγμή στην επιφάνεια της «Θούλης».

Τα συστήματα του σκάφους συνέλεξαν ψηφιακά δεδομένα αρκετών gigabytes σε φωτογραφίες και επιστημονικές μετρήσεις κατά το χρονικό διάστημα πριν από τη «συνάντηση» με τον αστεροειδή. Σημειώνεται ότι για να φτάσουν στην Γη τα ραδιοκύματα που εκπέμπει το New Horizons και μαζί με αυτά τα ψηφιακά δεδομένα, χρειάζονται έξι ολόκληρες ώρες!

Το Ultima Thule βρίσκεται στη λεγόμενη ζώνη Kuiper, την περιοχή που κείται στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος και όπου μάζες από παγωμένο υλικό περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγάλο σύνολο μικρών σωμάτων, έναν «δίσκο» στο επίπεδο της κίνησης των πλανητών, σε απόσταση 30-50 αστρονομικών μονάδων από τον Ήλιο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στην ζώνη Kuiper υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αστρικά σώματα σαν τη «Θούλη», στα παγωμένα πετρώματα των οποίων κρύβονται πολλές από τις απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν στον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. «Η μελέτη των αντικειμένων στη ζώνη Kuiper σηματοδοτεί μια επανάσταση για όλες τις μέχρι τώρα γνώσεις μας για το ηλιακό σύστημα», λέει χαρακτηριστικά η Ρενού Μαλότρα, καθηγήτρια Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Κατά τους επιστήμονες, οι πληροφορίες από την ζώνη Kuiper θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμπεράσματα για τον τρόπο σχηματισμού πλανητών μεγέθους της Γης ή του Άρη που «γεννήθηκαν» κατά την περίοδο της «νεότητας» του ηλιακού μας συστήματος και στη συνέχεια «εκτινάχθηκαν» στον διαστρικό χώρο. Τα σώματα που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο του ηλιακού συστήματος τείνουν να έχουν κόκκινο χρώμα λόγω των χημικών αντιδράσεων που συντελούνται στην επιφάνειά τους ως αποτέλεσμα της κοσμικής ακτινοβολίας αλλά τα ψυχρότερα από αυτά είναι ακόμη πιο κόκκινα ή το φως που αντανακλούν είναι υπέρυθρο. Ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός σωμάτων της ζώνης Kuiper, περίπου το ένα τρίτο, είναι «δυαδικά», δηλαδή είναι του ίδιου περίπου μεγέθους και βρίσκονται σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο!

Στο μοναχικό ταξίδι του προς το «σύνορο» του κόσμου μας, το New Horizons έχει ήδη τραβήξει εκατοντάδες φωτογραφίες της «Θούλης» και παρ’ όλο που σ’ αυτές εμφανίζεται μόνον ως μια αχνή κουκίδα, οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν ήταν κρίσιμης σημασίας για να βοηθήσουν την ομάδα αποστολής να αναπτύξει το μοντέλο πλοήγησης για την ακριβή καθοδήγηση του σκάφους στο «σημείο συνάντησης». Ωστόσο, οι πληροφορίες δημιούργησαν ακόμη ένα παζλ: το φως που αντανακλάται από τη «Θούλη» είναι πολύ πιο «ομαλό» από το αναμενόμενο για ένα αστρικό σώμα που θεωρείται ότι έχει ακανόνιστο σχήμα όπως και τροχιά περιστροφής. Ένα ακόμη αίνιγμα στα τόσα άλλα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL