Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Μεταξύ Αίτνας και... Βρυξελλών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεταξύ Αίτνας και... Βρυξελλών

Ο “νέος” ιταλικός προϋπολογισμός επέστρεψε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής για την τρίτη ανάγνωσή του μετά την επεισοδιακή ψήφισή του από τη Γερουσία με τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ σήμερα θα παρουσιαστεί στην ολομέλεια του σώματος για να ξεκινήσει μια υποτυπώδης συζήτηση και να ψηφιστεί το αργότερο έως το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε θέλει να ολοκληρωθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού μέσα στο 2018 για να μην υπάρξει ανάγκη ψήφισης συμπληρωματικού προϋπολογισμού εκτός του ημερολογιακού έτους και προφανώς για να μην τροφοδοτήσει μια νέα αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες εάν δεν παρουσιάσει τον τελικό προϋπολογισμό στο Eurogroup και το Ecofin του Ιανουαρίου του 2019.

Τη διαδικασία θα παρακολουθήσουν από κοντά οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έφτασε στη Βουλή μετά την επίσκεψή στο Πέζαρο (όπου δολοφονήθηκε από την Ντράγκετα ο αδελφός ενός μετανοημένου μαφιόζου) και την περιοδεία του στην περιοχή της Σικελίας που χτυπήθηκε από τον σεισμό. Από τη Σικελία επέστρεψε στη Ρώμη και ο έτερος αντιπρόεδρος και αρχηγός του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ο προϋπολογισμός πέρασε από τη Γερουσία με 167 υπέρ, 78 κατά και 3 αποχές στις 2.30 τα ξημερώματα της Κυριακής 23 Δεκεμβρίου, με τους θυρωρούς να περιμένουν το κλείσιμό της για τα Χριστούγεννα, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Οι γερουσιαστές της αντιπολίτευσης κατάγγειλαν ότι ο προϋπολογισμός έφτασε ελάχιστο χρόνο πριν από την ψήφισή του και ότι δεν υπήρχε ο χρόνος για να τον διαβάσουν. Γι' αυτόν τον λόγο ο “νέος” προϋπολογισμός κατατέθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή, για να περιοριστούν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο “νέος” προϋπολογισμός θα πρέπει να περάσει όπως έχει διαμορφωθεί στην γερουσία, γιατί οποιαδήποτε αλλαγή του θα επέβαλε την εκ νέου επιστροφή του στη Γερουσία, γεγονός που θα έβγαζε εκτός χρονικών περιθωρίων την ιταλική κυβέρνηση.

Ο Ντι Μάιο και ο Σαλβίνι προχώρησαν σε μια επιθετική πολιτική υπερασπιζόμενοι τον “νέο” προϋπολογισμό, με τον Σαλβίνι να υποστηρίζει ότι “θα βάλει 20 δισ. στις τσέπες των Ιταλών” και τον Ντι Μάιο να επαναφέρει τη λογική του “λαϊκού προϋπολογισμού” προς όφελος των αδύναμων.

Ο Σαλβίνι τόνισε ότι τον Ιανουάριο θα παρουσιαστούν τα δύο διατάγματα για την υιοθέτηση του Εισοδήματος του Πολίτη και της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Απρίλιο, αποτελώντας ίσως το ισχυρό χαρτί του Κ5Α για τις ευρωεκλογές, ενώ η Λέγκα φαίνεται ότι θα στοιχηματίσει στις διευκολύνσεις που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις, την επίπεδη φορολογία Flat Tax και τη διαγραφή φόρων και χρεών στο Δημόσιο.

Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση βρέθηκε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο της ΕΚΤ του Μάριο Ντράγκι, η οποία στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της προειδοποίησε ότι επιδεινώνονται οι προοπτικές του χρέους στην Ευρωζώνη για την επόμενη διετία εξαιτίας “του μεγαλύτερου ελλείμματος του προϋπολογισμού που προβλέπεται στην Ιταλία, εξαιτίας της επεκτατικής φορολογικής πολιτικής που παραβιάζει τις δεσμεύσεις που είχε λάβει στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης”.

Η Αίτνα τρόμαξε τη Σικελία

O φόβος κυριαρχεί από τα ξημερώματα της Πέμπτης στην περιοχή της Κατάνια και της Μεσίνα που  χτυπήθηκε από τον σεισμό 4,8 Ρίχτερ και τις άλλες εννέα μεγάλες δονήσεις που προκάλεσε η Αίτνα, το γνωστό ηφαίστειο της Σικελίας, το οποίο από τις 24 Δεκεμβρίου καταγράφει συνεχή δραστηριότητα με διαδοχικές εκρήξεις.

Από τον σεισμό και τις εκρήξεις του ηφαιστείου τραυματίστηκαν ελαφρά 28 άνθρωποι. Ζημιές σημειώθηκαν σε χωριά κοντά στον κρατήρα της Αίτνας, ενώ 600 άτομα μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία. Η Περιφέρεια της Σικελίας ανακοίνωσε ότι η περιοχή αντιμετωπίζει φυσική καταστροφή και ζήτησε από την κυβέρνηση να την κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητώντας 7 εκατ. για την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ οι δήμοι της περιοχής άνοιξαν τις διάφορες κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσουν όσους δεν θέλουν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους φοβούμενοι νέους σεισμούς και εκρήξεις. Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους.

Πολιτικοί μετασεισμοί για Σαλβίνι και Ντι Μάιο

"Έχουμε την ανάγκη σας. Βρισκόσαστε εδώ χάρη σε εμάς, είστε το κράτος και πρέπει να μας δώσετε μια απάντηση. Εάν δεν το κάνετε, θα κινηθούμε εναντίον σας. Εμείς σας στηρίξαμε, κρατάμε τα γραφεία του Κ5Α, αγωνιστήκαμε για το Κ5Α και είδατε τα αποτελέσματα. Μη μας ξεχάσετε” τόνισε μια ακτιβίστρια του Κ5Α στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο που επισκέφθηκε το Φλέρι, ένα από τα χωριά που πλήγηκαν περισσότερο από τον σεισμό.

“Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με το Πυροσβεστικό Σώμα της Κατάνια” διευκρίνισε από το Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι μετά την πολεμική που δέχθηκε για τη φωτογραφία του που ο ίδιος ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα τρώγοντας... Nutella λίγες ώρες έπειτα από δολοφονική επίθεση της Ντράγκετα στο Πέζαρο και λίγο πριν από τον σεισμό στην Κατάνια. “Υπάρχουν άλλοι που έκλεψαν και έτρωγαν χαβιάρι και έπιναν σαμπάνια” απάντησε ο Σαλβίνι κριτικάροντας από το Twitter τους “πολιτικούς και τους δημοσιογράφους της Αριστεράς, που ζουν άσχημα ακόμη και τις γιορτές”. "Εδώ πέφτουν τα σπίτια του κόσμου κι εσύ σκέφτεσαι τις selfie” απάντησαν πολλοί στον Σαλβίνι χρησιμοποιώντας το Instangram.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL