Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Τα "Κίτρινα Γιλέκα" μπολιάζουν το κοινωνικό περιβάλλον...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα "Κίτρινα Γιλέκα" μπολιάζουν το κοινωνικό περιβάλλον...

Αν η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν είχε επιδείξει τα ίδια αντανακλαστικά με αυτά που επέδειξε στην περίπτωση των αστυνομικών που είχαν ξεκινήσει (παράλληλα με τα "Κίτρινα Γιλέκα") κινητοποιήσεις, τότε είναι σίγουρο ότι θα είχε αποφύγει πολλούς από τους σημερινούς της πονοκεφάλους και σίγουρα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Γιατί μπορεί η φονική επίθεση στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Στρασβούργου την περασμένη εβδομάδα να είχε ως, έμμεσο, αποτέλεσμα τη μείωση της συμμετοχής στις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου, αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει λήξη της κοινωνικής κινητοποίησης. Το αντίθετο συμβαίνει. Ένας - ένας κλάδοι εργαζομένων εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις με κάθε είδους αιτήματα. Μεταξύ τους και οι αστυνομικοί αλλά και οι στρατιωτικοί.

Τα συνδικάτα των πρώτων διεκδικούν «καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας», με αφορμή μάλιστα τον «φόρτο εργασίας» και εξαιτίας των διαδηλώσεων των τελευταίων εβδομάδων, απειλώντας και με... λευκή απεργία. Κυβέρνηση και Βουλή έσπευσαν να «κλείσουν» το θέμα πριν πάρει διαστάσεις. Αποφάσισαν λοιπόν, το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη, τροποποίηση του προϋπολογισμού και χορήγηση επιδόματος 300 ευρώ σε 111.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς που κινητοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του κινήματος των "Κίτρινων Γιλέκων". Μια πρώτη, συμβολική κίνηση κατευνασμού της αυξανόμενης οργής στους κύκλους των ένστολων. Το κόστος της κίνησης ανέρχεται σε 33,3 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος Μακρόν, μετά την τηλεοπτική του παρέμβαση στις 10 Δεκεμβρίου, αποφάσισε να παρέμβει ξανά την περασμένη Πέμπτη, αυτή τη φορά στη διαδικτυακή πλατφόρμα change.org, προκειμένου να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα "Κίτρινα Γιλέκα". Πλέον, σε σχέση με την παρέμβασή του στις 10 Δεκεμβρίου, είναι πολύ πιο σαφές: «έχετε δίκιο» είπε, στοχεύοντας στους πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες που υπέγραψαν το αίτημα που πρώτη ανέβασε στο Διαδίκτυο η Πρισιλά Λουντοσκί με τίτλο «Για μια μείωση των τιμών των καυσίμων», σηματοδοτώντας το κίνημα των "Κίτρινων Γιλέκων".

«Αγαπητή κυρία, αγαπητοί μου, έχετε υποστεί κατά μέτωπο την αύξηση των τιμών των καυσίμων και αποφασίσατε να αντιδράσετε υπογράφοντας αυτό το αίτημα. Το μήνυμά σας το άκουσα. Σας απαντώ απευθείας: έχετε δίκιο», έγραψε ο Μακρόν. Ο οποίος στη συνέχεια επιχειρεί να γίνει διδακτικός: «Η δράση κατά της κλιματικής υπερθέρμανσης είναι ένας απαραίτητος αγώνας, αλλά δεν πρέπει να φέρνει σε αντιπαράθεση τα προβλήματα του τέλους του κόσμου με τα προβλήματα του τέλους του μήνα» επανέλαβε ο Πρόεδρος, όπως έκανε και στις αρχές του μήνα. Ο ίδιος πάντως αναγνώρισε επίσης ότι «δεν κατάφερε ακόμη να καλύψει την απόσταση που δημιουργήθηκε μεταξύ του λαού και της ηγεσίας του». Και μάλιστα, παραδέχθηκε και ότι «μετά από 18 μήνες δράσεων, οι αλλαγές που προωθούμε κάθε άλλο παρά αισθητές έχουν γίνει»...

Πάντως, τα "Κίτρινα Γιλέκα" δεν κάνουν πίσω. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με νέες μορφές - τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Σε πολλές σελίδες του Fb ομάδες του κινήματος παρουσιάζουν οι ιδέες και προτάσεις για την εξέλιξη του κινήματος, εμμένοντας αρκετοί στον «ειρηνικό χαρακτήρα» του, καλώντας σε διεξαγωγή λαϊκού δημοψηφίσματος που μπορεί «να επιτρέψει στους πολίτες να εκφράσουν τις προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιηθούν». Η έμφαση πάντως των κινητοποιήσεών τους δίνεται πλέον στην επαρχία καθώς το περασμένο Σάββατο οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν τα "Κίτρινα Γιλέκα" στις εισόδους της πρωτεύουσας. Η νέα στρατηγική τους λοιπόν αποσκοπεί στο να μείνει άδειο το Παρίσι και στρέφονται σε πόλεις όπως η Λιλ, η Αμιέν, η Ρεν, η Νάντη, η Ρουέν κ.ά. Αυτό σημαίνει ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το κίνημα, μέσα από τις αντιφάσεις, τις συγκρούσεις του, θα συνεχίσει να μπολιάζει τα κοινωνικά πράγματα της χώρας για αρκετό καιρό ακόμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL