Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Ιταλία / Ο μεγάλος συμβιβασμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ο μεγάλος συμβιβασμός

Ο συμβιβασμός ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ιταλική κυβέρνηση για την αποφυγή της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος εναντίον της Ρώμης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο ιταλικό Κοινοβούλιο, με τον νέο διορθωμένο προϋπολογισμό να οδηγείται με πρωτοφανείς διαδικασίες εξπρές στα δύο κυρίαρχα σώματα, τη Γερουσία και τη Βουλή, όπου η ψήφος εμπιστοσύνης κρίθηκε απαραίτητη για να επιτευχθεί η υιοθέτησή του πριν από την Πρωτοχρονιά και να αποφευχθεί η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το... επόμενο έτος.

Οι ομοϊδεάτες του Σαλβίνι, οι πιο αδιάλλακτοι

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο συμβιβασμός ανέδειξε τα τεράστια αδιέξοδα του εθνικιστικού, λαϊκιστικού, εθνικολαϊκιστικού, ρατσιστικού και φασιστοειδούς μπλόκου από τη στιγμή που οι χώρες του Βίσεγκραντ, μαζί με την Ολλανδία, ήταν αυτές που στήριξαν την πιο σκληρή πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της «φιλικής» κυβέρνησης του Ματέο Σαλβίνι και του Λουίτζι Ντι Μάιο. Ο Σαλβίνι έμεινε μόνος του με το σύνθημα «Πρώτα οι Ιταλοί», γιατί από τη Βιέννη οι μαύροι ομοϊδεάτες του φώναζαν «Πρώτα οι Αυστριακοί», στη Βουδαπέστη ο Βίκτορ Όρμπαν τόνιζε «Πρώτα οι Ούγγροι», προσπαθώντας μάλιστα να μετατρέψει τη χώρα του σε ένα νέο σκλαβοπάζαρο, ενώ αντίστοιχα μηνύματα έφθασαν και από τη Βαρσοβία, την Πράγα, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία. Το ρατσιστικό μίσος και η ξενοφοβία, το κυνήγι των μεταναστών και της διαφορετικότητας φαίνεται ότι αποτελούν τα μόνα ουσιαστικά κοινά σημεία του έρποντος φασισμού στην Ευρώπη, αφού οι πολιτικές δυνάμεις που τον εκφράζουν όχι μόνο άφησαν μόνο του το «παιδί θαύμα» Σαλβίνι στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατά τις εξαγγελίες τους θα πρέπει να καταστραφεί, αλλά ήταν και αυτές που εμφανίστηκαν ως οι πλέον αδιάλλακτες απέναντι στην ιταλική κυβέρνηση.

Οι 32 σελίδες της επιστολής του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουσέπε Κόντε με τις διορθώσεις στον προϋπολογισμό άλλαξαν τα δεδομένα και το κλίμα στο ιταλικό Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να περάσει τον προϋπολογισμό από τη Γερουσία μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Ο προϋπολογισμός δεν είχε καν περάσει, έστω και τυπικά από την αντίστοιχη Επιτροπή Προϋπολογισμού. Οι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά από απειλές για κατάληψη της αίθουσας, αποχώρησαν μαζί με αυτούς των Ελεύθερων και Ίσων από την Επιτροπή, ενώ ο ηγέτης του Κ5Α Ντι Μάιο κατήγγειλε δημοσίως ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να εξαγοράσει γερουσιαστές για να ρίξει την κυβέρνηση και τον προϋπολογισμό. Ο Μεγάλος Αδελφός της Ιταλίας είχε προηγούμενα δηλώσει ότι στην πράξη φτάνουν έξι με οκτώ γερουσιαστές για να... επιστρέψει στην εξουσία. Από τη στιγμή που και στο παρελθόν ο Μπερλουσκόνι φαίνεται ότι είχε χρησιμοποιήσει την προσφιλή του μέθοδο του χρηματισμού για να εξαγοράσει συνειδήσεις, και όχι μόνο μέσα στο Κοινοβούλιο, έδωσε στον Ντι Μάιο την ευκαιρία να... σπεκουλάρει, δηλώνοντας ότι ζήτησε από τους εκπροσώπους του Κ5Α στο Κοινοβούλιο να ηχογραφήσουν και να καταγγείλουν οποιαδήποτε απόπειρα εξαγοράς τους.

Με διαδικασίες εξπρές

Ο νέος προϋπολογισμός μετά την ψήφισή του στη Γερουσία επρόκειτο να πάει στη Βουλή, με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα να προσπαθούν να τον περάσουν με νέες διαδικασίες εξπρές... μαζί με τις χριστουγεννιάτικες ευχές.

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων από τον πρόεδρο της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο η Βουλή επρόκειτο να εξετάσει τον προϋπολογισμό μέσα στο σαββατοκύριακο, ώστε αμέσως μετά τα Χριστούγεννα να αρχίσει η συζήτηση, την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου και να ψηφιστεί την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου.

Ο στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή και την υπογραφή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο νέος προϋπολογισμός να σταλεί στις Βρυξέλλες το συντομότερο δυνατόν. Κι αυτό, για να μπορέσουν τα δύο κυβερνητικά κόμματα να υποστηρίξουν στο επικοινωνιακό επίπεδο ότι τα κοινωνικά και φορολογικά μέτρα του προϋπολογισμού θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου και όχι από τις αρχές της άνοιξης, με άξονα το κοινωνικό Εισόδημα του Πολίτη, που αποτελεί αιχμή του δόρατος της κοινωνικής πολιτικής του Κ5Α, σε συνδυασμό με την αλλαγή της μεταρρύθμισης Φορνέρο και τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Βάλντις Ντομπρόβσκις απείλησε μάλιστα την Ιταλία ότι εάν δεν βιαστεί να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ψήφισης του προϋπολογισμού, μπορεί να βρεθεί στο εδώλιο του Ecofin του Ιανουαρίου και υπό τον φόβο δρομολόγησης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος τον Φεβρουάριο.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υποστήριξε ότι υπήρξε μια «πολιτική διαπραγμάτευση» και πως «δεν ήταν μια υποχώρηση», ενώ οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο επέβαλαν στην πράξη ένα είδος λογοκρισίας στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους, με τα μέλη τους να αποφεύγουν συνεντεύξεις και σχόλια για τον νέο προϋπολογισμό.

Τι προβλέπει ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα 2,04% για το 2019 (σε σχέση με το 2,4% του αρχικού σχεδίου που κατάθεσε η ιταλική κυβέρνηση) και μια διόρθωση προς τα κάτω όλων των προηγούμενων προβλέψεών της. Το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 1,8% το 2020 και στο 1,5% το 2021, το χρέος θα σημειώσει μικρή άνοδο το 2018 και θα αρχίζει να μειώνεται από το 2019, ενώ η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1% το 2019, από το 1,5% του αρχικού σχεδίου.

Επίσης, η Ρώμη αναγκάστηκε να αποδεχτεί δικλείδες για την επιτυχή εφαρμογή των μέτρων του προϋπολογισμού, όπως την αύξηση του ΦΠΑ στις διάφορες κλίμακες, από το 10% στο 13%, από το 22% στο 25,2% για το 2020 και στο 26,5% για το 2021, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος από την καταβολή του Εισοδήματος του Πολίτη και τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Προβλέπεται ακόμα η αύξηση των δημοσίων εσόδων στα 23 δισ. ευρώ το 2020 και στα 29 δισ. τόσο για το 2021 όσο και το 2022, η υιοθέτηση φόρου στο Διαδίκτυο ύψους 2 δισ. και το πάγωμα των συντάξεων έως 1.522 ευρώ το μήνα για τα επόμενα τρία χρόνια, αυτών δηλαδή κατά τρεις φορές παραπάνω από την ελάχιστη σύνταξη, και η μείωση κατά 15% των μεικτών συντάξεων από 100.000 έως 150.000 ευρώ το έτος έως και κατά 40% των μεικτών συντάξεων που υπερβαίνουν τα 500.000 ευρώ το έτος. Οι συντάξεις που υπερβαίνουν τα 4.566 ευρώ τον μήνα θα περικοπούν κατά 60%.

Το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο έως τις 15 Νοεμβρίου του 2019 και η προοπτική μείωσης του ορίου συνταξιοδότησης οδήγησαν στην πρόσκληση του Σαλβίνι στον επικεφαλής του ιδρύματος κοινωνικής προστασίας και παροχών INPS Τίτο Μποέρι να παραιτηθεί γιατί... σαμποτάρει το κυβερνητικό έργο. Η αλλαγή της φορολογίας ακόμη και για τις οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα προκαλεί αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL