Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Ο "χοντρός" και ο τζόγος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο "χοντρός" και ο τζόγος

Της Κάκης Μπαλή

Σήμερα γίνεται πανικός στην Ισπανία. Στις 9 το πρωί, στο Teatro Real, την όπερα της Μαδρίτης, ξεκινά η κλήρωση για τη λοταρία των Χριστουγέννων, το περιβόητο El Gordo, ελληνιστί “ο χοντρός”. Φέτος είναι ακόμη πιο... χοντρή η κλήρωση, συνολικά 2,38 δισεκατομμύρια ευρώ - σωστά διαβάσατε- θα μοιραστούν στους τυχερούς νικητές. Ο πρώτος λαχνός κερδίζει 4 εκατομμύρια ευρώ και κληρώνεται 170 φορές. Το 70% των Ισπανών έχει συμμετάσχει σ' αυτή τη λοταρία, αλλά και πάρα πολλοί ξένοι φρόντισαν να κυνηγήσουν την τύχη τους. Κι επειδή οι λαχνοί είναι μόλις 100.000 και πολύ ακριβοί, παραδοσιακά μαζεύονται παρέες και βάζουν μαζί λεφτά για να παίξουν. Ο El Gordo αποτελεί ένα από τα έθιμα των Χριστουγέννων στην Ισπανία εδώ και 220 χρόνια!

Μπορεί η ισπανική χριστουγεννιάτικη λοταρία να είναι η μεγαλύτερη του κόσμου, αλλά σαφώς δεν είναι η παλιότερη. Οι ρίζες αυτού του τυχερού παιχνιδιού πάνε πολύ πίσω, στην Κίνα της δυναστείας των Χαν, σχεδόν δύο αιώνες πριν από τη γέννηση του Χριστού. Σύμφωνα με τον θρύλο, την πρώτη λοταρία την έστησε ένας Κινέζος στρατηγός με στόχο να γεμίσει τα άδεια στρατιωτικά ταμεία της αυτοκρατορίας μετά τους πολύχρονους πολέμους. Οι υπήκοοι είχαν κουραστεί να πληρώνουν και ο μόνος τρόπος να τους πείσει ήταν να λανσάρει το “Κένο”, ένα παιχνίδι που παιζόταν στη βάση 1.000 ιδεογραμμάτων. Γρήγορα οι Κινέζοι το αγάπησαν και τα ταμεία γέμισαν, σε βαθμό που - άντα σύμφωνα με τον θρύλο- να χρηματοδοτηθεί από αυτό και η ανέγερση του Σινικού Τείχους.

Κι αυτό που πέτυχε στην αρχαία Κίνα, δεν μπορούσε να αποτύχει στην αρχαία Ρώμη.

Διακόσια χρόνια μετά τον Κινέζο στρατηγό, η λοταρία έγινε γκραν σουξέ στη Ρώμη του Καίσαρα Αυγούστου. Κι αυτός έψαχνε λεφτά για τις απαραίτητες ανακαινίσεις στην Αιώνια Πόλη, σε μια εποχή που οι Ρωμαίοι δεν ήθελαν πια να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Οπότε, τα βρήκε μέσω του τυχερού παιχνιδιού, το οποίο ως έπαθλο δεν είχε μόνο χρυσά νομίσματα, αλλά και σκλάβους.

Πάντως, το σημερινό Λόττο, που παίζεται στον μισό κόσμο, πρωτοεμφανίστηκε στη Γένοβα στις αρχές του 16ου αιώνα. Κάθε δύο χρόνια κληρώνονταν 5 από τους 90 αριστοκράτες ως γερουσιαστές για να κυβερνούν την πόλη - και οι πολίτες στοιχημάτιζαν ποιος θα κερδίσει. Το παιχνίδι ονομάστηκε “5 από 90” και είναι ο πατέρας του σημερινού Λόττο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL