Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Το ξετύλιγμα ενός "αμαρτωλού" κουβαριού...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ξετύλιγμα ενός "αμαρτωλού" κουβαριού...

Όταν η "Αυγή" δημοσίευε στο φύλλο της 1ης Δεκεμβρίου την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για την έκπτωση της αναδόχου εταιρείας "Ι Κnow How" που είχε αναλάβει από τον Οκτώβριο του 2015 την υλοποίηση του έργου "Ανάπτυξη εφαρμογών (ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα)", του πιο κομβικού μέρους για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων όλης της χώρας, είχε ήδη αρχίσει να ξετυλίγεται ο μίτος αυτού του αμαρτωλού κουβαριού που κρατά εγκλωβισμένο ένα σημαντικό έργο από τις αρχές της υλοποίησής του. Από τότε δηλαδή που, επί υπουργού Κ. Τζαβάρα και γ.γ. Λ. Μενδώνη, το διαφήμιζαν ως συμβολή του πολιτισμού στην ανάπτυξη γνωρίζοντας ήδη τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονταν στην υλοποίησή του.

Με την έκπτωση του αναδόχου δεν σταματά το έργο, αφού, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ, παραθέτοντας παράλληλα όλο το χρονοδιάγραμμα της πορείας του γενικού έργου της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων, εξασφάλισε την απαραίτητη παράταση από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με χρηματοδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ "προκειμένου να επανασχεδιαστεί και να αναπτυχθεί το ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα και να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο". Σε ό,τι αφορά τους 57 συμβασιούχους αρχαιολόγους "που εργάστηκαν ως υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου", το υπουργείο σημειώνει ότι "επιτέλεσαν σημαντικό έργο στο πεδίο της καταγραφής και της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων", όμως "η λήξη των συμβάσεών τους στο τέλος Νοεμβρίου στο συγκεκριμένο υποέργο δεν συνιστά απόλυση".

Η έκπτωση της αναδόχου εταιρείας κρίθηκε αναγκαία καθώς η εταιρεία δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα που προέβλεπε η σύμβαση: η I Know How, η οποία υπέγραψε σύμβαση τον Οκτώβριο του 2015 για την υλοποίηση του εντεκάμηνης διάρκειας υποέργου ανάπτυξη εφαρμογών (ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα), όπως σημειώνει το υπουργείο, "απέτυχε να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της, παρά τις τρεις παρατάσεις που δόθηκαν έως τον Φεβρουάριο του 2017. Τον Μάιο του 2017 η Επιτροπή Παρακολούθησης εισηγήθηκε την καταγγελία της σύμβασης με τον συγκεκριμένο ανάδοχο, ενώ τον Οκτώβριο του 2017 εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση που όριζε τρίμηνη προθεσμία στον ανάδοχο να θεραπεύσει τις ελλείψεις που διαπίστωσε η Επιτροπή". Παρ' όλα αυτά, "ο ανάδοχος δεν συμμορφώθηκε, ως όφειλε", και τον Σεπτέμβριο του 2018 η Επιτροπή "εισηγήθηκε τελικά την έκπτωσή του και ακολούθως εκδόθηκε η αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση".

Τέσσερα υποέργα

Η ψηφιοποίηση των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ ξεκίνησε τον Μάιο του 2012, ως χρηματοδοτούμενο έργο από το ΕΣΠΑ 2007-20013, με τριετή προβλεπόμενη διάρκεια, έως τον Φεβρουάριο του 2015, και αρχικό προϋπολογισμό περίπου 8 εκατ. ευρώ. Επιμερίστηκε σε τέσσερα υποέργα που αφορούσαν τον συντονισμό των εργασιών ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης των ακατάγραφων κινητών μνημείων, μέσω αρχαιολογικής αυτεπιστασίας, τις υπηρεσίες ψηφιοποίησης και διαμόρφωσης υλικού για αξιοποίηση μέσω Διαδικτύου και την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού για την υποστήριξη των εργασιών ψηφιοποίησης της αυτεπιστασίας.

Το ότι τα τρία υποέργα, πλην αυτού που ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος, ολοκληρώθηκαν, δεν σημαίνει πως ήταν εμπρόθεσμα, αφού οι διαδικασίες πρόσληψης του εξειδικευμένου προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (αυτεπιστασία) ξεκίνησαν το 2012, ενώ οι διαγωνισμοί για τα υποέργα των υπηρεσιών ψηφιοποίησης της προμήθειας εξοπλισμού για τις εργασίες ψηφιοποίησης και της ανάπτυξης εφαρμογών πραγματοποιήθηκαν το β' εξάμηνο του 2014, παρ' όλο που η ολοκλήρωση του προγράμματος είχε αρχικά σχεδιαστεί για το 2015. Έτσι, για να μπορέσει να συνεχιστεί το έργο, εντάχθηκε και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020", με έναρξη τον Οκτώβριο του 2015 και λήξη τον Δεκέμβριο του 2017.

Όπως εξηγεί το υπουργείο, "μετά από έξι τροποποιήσεις που αφορούσαν κυρίως την αύξηση του φυσικού αντικειμένου και του προϋπ/μού του υποέργου 1 της αυτεπιστασίας, το συνολικό κόστος της πράξης ανήλθε περίπου σε 7.600.000 ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 3.600.000 αφορούσαν μόνο το συγκεκριμένο υποέργο και τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Ως νέα ημερομηνία λήξης της πράξης ορίστηκε η 30.09.2018. Η επέκταση αυτή του προϋπολογισμού για το συγκεκριμένο υποέργο της αυτεπιστασίας, μέσω των παρατάσεων των συμβάσεων των εργαζομένων, ήταν η μεγαλύτερη δυνατή που μπορούσε να δοθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Οποιαδήποτε επιπλέον δαπάνη θα έπρεπε να εξασφαλιστεί από εθνικούς πόρους, κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Το υπουργείο Πολιτισμού κατάφερε να εξασφαλίσει μέσω του ΠΔΕ πόρους για τη μισθοδοσία του επιστημονικού προσωπικού της αυτεπιστασίας για δύο ακόμα μήνες, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2018, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες ψηφιοποίησης".

Διερεύνηση των καθυστερήσεων

Με αυτά τα δεδομένα, το ΥΠΠΟΑ, όπως σημειώνει,"θα συνεχίσει να διερευνά σταθερά τα όποια ερωτηματικά προκύπτουν, τις αιτίες των καθυστερήσεων και τις αστοχίες ή παραλείψεις" με βασικό άξονα την "υιοθέτηση καλών πρακτικών τεκμηρίωσης, καταγραφής και ψηφιοποίησης των μνημείων για την περαιτέρω ανάδειξη και προστασία τους, μέσω της διαρκούς υλοποίησης αντίστοιχων δράσεων και της προσπάθειάς της, κατά το δυνατόν, εξασφάλισης μόνιμων θέσεων εργασίας για τον σκοπό αυτό".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL