Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Βρετανία / Βρετανία: "Ψυχολογικός πόλεμος" με το Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Βρετανία: "Ψυχολογικός πόλεμος" με το Brexit

Με άλμα στο κενό μοιάζει όλο και περισσότερο το Brexit, καθώς η κυβέρνηση Μέι αδυνατεί να καταθέσει ένα αξιόπιστο σχέδιο εξόδου ή έστω να πείσει τη βρετανική κοινωνία ότι ξέρει τι κάνει. Το τελευταίο δείγμα ήταν η αποκάλυψη χθες από τον υπουργό Άμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον ότι 3.500 μέλη του βρετανικού στρατού έχουν τεθεί σε επιφυλακή για να βοηθήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Καθώς απομένουν πλέον μόλις 10 μέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου, η βρετανική κυβέρνηση εντείνει τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργικό συμβούλιο της Τερέζα Μέι ενέκρινε χθες τη χορήγηση 2 δισεκατομμυρίων λιρών προς διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, ενώ συμφωνήθηκε να σταλούν και 140.000 επιστολές με συστάσεις προς τις βρετανικές επιχειρήσεις.

Ο υπουργός αρμόδιος για ζητήματα Βορείου Ιρλανδίας Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία παρότι δεν είναι κάτι που η ίδια θα επιθυμούσε. "Είναι σωστό να συνεχίσουμε το έργο μας προετοιμαζόμενοι για μια έξοδο χωρίς συμφωνία έστω και διστακτικά" τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.

Ο ηγέτης του πιο φιλοευρωπαϊκού κόμματος του βρετανικού Κοινοβουλίου, ο Βινς Κέιμπλ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, χαρακτήρισε τα μέτρα ως "ψυχολογικό πόλεμο". "Η κυβέρνηση των Συντηρητικών επιχειρεί να τρομάξει τους βουλευτές, τις επιχειρήσεις και την κοινή γνώμη με την απειλή της μη συμφωνίας" δήλωσε, καταγγέλλοντας τη Μέι ότι αφήνει σκόπιμα το χρόνο να περάσει ώστε "η μοναδική επιλογή που θα απομείνει να είναι η αναξιόπιστη συμφωνία της".

Το βράδυ της Δευτέρας, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι καλώντας το Κοινοβούλιο να εκφράσει τη δυσπιστία του απέναντί της. Αν η κυβέρνηση αρνηθεί να συζητήσει την πρόταση, οι Εργατικοί θα μπορούσαν να καταθέσουν πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, μια διαδικασία που θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Τέλος, μία ομάδα 53 κορυφαίων επιχειρηματιών προέτρεψαν την πρωθυπουργό να θέσει την απόφαση για τη συμφωνία της στη βούληση του βρετανικού λαού, μέσα από δημοψήφισμα, σε περίπτωση που -όπως αναμένεται- το Κοινοβούλιο την απορρίψει στην επερχόμενη ψηφοφορία του Ιανουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL