Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ο Δεκέμβρης των Γάλλων μαθητών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Δεκέμβρης των Γάλλων μαθητών

Σε πολλές από τις τελευταίες διαδηλώσεις όλο και κάποιοι θα βρεθούν να αναπαραστήσουν θεατρικά τη σκηνή της σύλληψης μαθητών έξω από λύκειο του Παρισιού, όταν υποχρεώθηκαν από τη γαλλική αστυνομία να γονατίσουν στο οδόστρωμα με τα χέρια πίσω από το κεφάλι, σαν αιχμάλωτοι πολέμου

Οι κινητοποιήσεις τους έχουν επισκιαστεί σε μεγάλο βαθμό από εκείνες των "Κίτρινων Γιλέκων" χωρίς να υστερούν σε διάρκεια και μαζικότητα, ενώ έχουν προσφέρει και την πιο εμβληματική ίσως εικόνα του "θερμού" Δεκέμβρη που ζει φέτος η Γαλλία.

Δεν είναι τυχαίο το ότι σε πολλές από τις τελευταίες διαδηλώσεις όλο και κάποιοι θα βρεθούν να αναπαραστήσουν θεατρικά τη σκηνή. Γονατίζουν στο οδόστρωμα φέρνοντας τα χέρια στο κεφάλι. Σαν αιχμάλωτοι πολέμου ή, ακριβέστερα, όπως οι δεκάδες μαθητές που συνελήφθησαν πριν από λίγες μέρες από τη γαλλική αστυνομία έξω από λύκειο του Παρισιού. Φοβισμένοι και ταπεινωμένοι μπροστά στα πάνοπλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που τους χλεύαζαν. "Τώρα έχουμε μια φρόνιμη τάξη".

Οι Γάλλοι μαθητές δεν δείχνουν όμως την παραμικρή διάθεση να συμμορφωθούν με τα πρότυπα της αστυνομίας ή της κυβέρνησης για τους καλούς μαθητές. Περισσότερα από 450 λύκεια της χώρας τελούν ήδη υπό μερική ή ολική κατάληψη, ενώ οι μαθητές, σε αρκετές περιπτώσεις συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους, εξακολουθούν να διαδηλώνουν κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης Μακρόν.

"Είμαστε αντίθετοι στη μεταρρύθμιση του μπακαλορεά. Καταργούν ώρες γενικής εκπαίδευσης από τους νέους για να τους μετατρέψουν το συντομότερο σε υπάκουους εργαζόμενους αντί για πολίτες" δηλώνει στην "Humanite" η 17χρονη Σου-Αν από το λύκειο του Μισελέ, που μαζί με χιλιάδες συμμαθητές της συμμετείχε στις διαδηλώσεις της "Μαύρης Τρίτης" που οργάνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι και άλλες πόλεις μαθητικές και φοιτητικές ενώσεις.

Στις κινητοποιήσεις μετείχαν και αρκετοί ξένοι φοιτητές, από τους χαμένους και αυτοί της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ελάχιστοι από αυτούς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες αυξήσεις των διδάκτρων -από 2.770 ευρώ τον χρόνο σε 3.770.

"Αυτό που προτείνει ο Μακρόν υπάρχει ήδη στην Αυστραλία, όπου κυριαρχεί ο απόλυτος φιλελευθερισμός" δηλώνει η Αυστραλή φοιτήτρια Μικαέλα. "Το αποτέλεσμα είναι κάθε νέος της γενιάς μου να τελειώνει τις σπουδές του έχοντας συσσωρεύσει ένα χρέος τουλάχιστον 60.000 δολαρίων" τονίζει.

"Όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις του Μακρόν, έχει και αυτή στόχο να υπονομεύσει το κοινωνικό μοντέλο της Γαλλίας και να αποδυναμώσει τον δημόσιο τομέα. Είναι άδικη και δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα" συμπληρώνει η 20χρονη φοιτήτρια Καμίλ.

Οχυρώνοντας τα πανεπιστήμια

Η κυβέρνηση Μακρόν υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στο σύστημα εισόδου στα πανεπιστήμια είναι απαραίτητες προκειμένου να λυθούν ορισμένα χρόνια προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος. Με το προηγούμενο σύστημα κάθε μαθητής που περνούσε τις εξετάσεις για το μπακαλορεά μπορούσε να εγγραφεί σε πανεπιστήμιο της περιφέρειάς του, κάτι που συχνά οδηγούσε σε αυξημένες αιτήσεις για τις δημοφιλέστερες σχολές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κληρώσεις για το ποιοι θα μπουν.

Κανείς δεν συμπαθούσε το σύστημα των κληρώσεων και αυτό ήταν κάτι που εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση Μακρόν τον περασμένο Φεβρουάριο για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις της. Οι κληρώσεις καταργήθηκαν και στο εξής επιτράπηκε στα πανεπιστήμια που δέχονταν τις μεγαλύτερες πιέσεις να επιλέγουν φοιτητές "με αξιοκρατικά κριτήρια".

Στην πραγματικότητα βέβαια ήταν μια προσπάθεια αποκλεισμού των οικονομικά ασθενέστερων, ένας ριζικός επαναπροσανατολισμός της εκπαίδευσης προς την αγορά και τις ανάγκες της. "Θα τελειώσουμε πια με την αντίληψη ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί την κατάλληλη λύση για όλους" διακήρυττε άλλωστε από τις μέρες της προεκλογικής του εκστρατείας ο Εμανουέλ Μακρόν.

Όσοι επομένως δεν συγκεντρώνουν πλέον τα απαραίτητα εφόδια ενός μεταπτυχιακού ή μιας βεβαίωσης επαγγελματικής εμπειρίας δεν θα έχουν πια θέση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Για τον Ζαν Λικ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας, η μεταρρύθμιση δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επιτρέπει στα ιδιωτικά συμφέροντα να "οχυρώσουν τα πανεπιστήμια". Τα "κανάλια αριστείας", σημειώνει, δίνουν τη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να δημιουργούν τα δικά τους μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα, κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους.

Και αυτό είναι κάτι που φαίνεται να αντιλαμβάνονται σήμερα και οι μαθητές της Γαλλίας, ιδιαίτερα εκείνοι που φοιτούν στα υποβαθμισμένα λύκεια του δυτικού και βόρειου Παρισιού. "Η εκπαίδευση είμαστε εμείς. Να μείνουμε όρθιοι" έγραφε ένα από τα πλακάτ των διαδηλώσεων της προηγούμενης Τρίτης.

"Γιλέκα" και μαθητικές "συμμορίες"

Οι μαθητές δεν μπορούσαν να μην σχολιάσουν και το τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος στις αρχές της εβδομάδας προσφέροντας κάποιες πενιχρές παραχωρήσεις για να κατευνάσει το κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας. "Δεν ανακοίνωσε το παραμικρό για την εκπαίδευση παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες τώρα που εκφράζεται η οργή των μαθητών" ανέφερε ανακοίνωση της μαθητικής ένωση UNL.

H UNL μαζί με άλλες δύο μαθητικές ενώσεις, την FIDL και την SLG, υποσχέθηκαν να συντονίσουν στο εξής τις κινητοποιήσεις τους ενώ δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς το κίνημα των "Κίτρινων Γιλέκων". Σύλλογοι γονέων κατήγγειλαν την ίδια ώρα τη "στρατηγική της κυβέρνησης να καταστείλει το μαθητικό κίνημα. "Φοβούμαστε ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη απάντηση παρά τη βία" τόνισε στην εφημερίδα "Le Monde" o Ροντρίγκο Αρένας, εκπρόσωπος της ένωσης CIPF. "Η αστυνομία πρέπει να προστατεύει τα παιδιά μας, όχι να τα εξευτελίζει" πρόσθεσε.

Για τη γαλλική κυβέρνηση, βέβαια, όλα αυτά δεν είναι παρά ενέργειες κάποιων "ακραίων" που θέλουν να "χειραγωγήσουν τους μαθητές". Η υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Φρεντερίκ Βιντάλ φαίνεται άλλωστε να τρέφει την ίδια περιφρόνηση για τους διαδηλωτές - μαθητές που έχει και ο Πρόεδρος Μακρόν για τους "ακαμάτηδες" ανέργους που αρνούνται να "διασχίσουν τον δρόμο" για να βρουν δουλειά.

"Υπάρχουν σήμερα συμμορίες και χειραγωγούνται από πολιτικές ομάδες και ορισμένα κόμματα" δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα καταγγέλλοντας επίσης την "ακραία βία" που χαρακτηρίζει πολλές μαθητικές κινητοποιήσεις.

Ακραία βία; Μέσα στη γενικότερη αναταραχή που προκάλεσαν οι διαδηλώσεις των "Κίτρινων Γιλέκων" -με τις οποίες συνδέονται ήδη τρεις θάνατοι- πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων ότι ένας 15χρονος μαθητής σε προάστιο της Λυών διατρέχει "κατά 90% τον κίνδυνο" να χάσει το αριστερό του μάτι από πλαστική σφαίρα που δέχτηκε από αστυνομικό. Μάλλον θα αρνήθηκε να γονατίσει στον δρόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL