Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Brexit: Παράταση του "δράματος" μέχρι 21 Ιανουαρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit: Παράταση του "δράματος" μέχρι 21 Ιανουαρίου

Ασχέτως του πώς βαφτίζουν δημοσιογράφοι, αναλυτές και κοινή γνώμη την προχθεσινή απόρριψη της πρότασης μομφής των σκληρών Brexiteers κατά της Τερέζα Μέι -πύρρειος νίκη, επιβίωση, διάσωση- η επικράτησή της και η παραμονή της στην πρωθυπουργία δεν φαίνεται ότι μπορεί να ξεμπλέξει το κουβάρι του Brexit.

Όλες οι παράμετροι της άνευ προηγουμένου αυτής κρίσης σε επίπεδο πολιτικής αλλά και εκείνων που αφορούν τον πολύπλοκο οικονομο-τεχνικό διακανονισμό των όρων του διαζυγίου παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητες.

Οι Ευρωπαίοι είναι αμετακίνητοι και δεν συζητούν αλλαγές στη συμφωνία με το Λονδίνο, οι υποστηρικτές του σκληρού Brexit συνεχίζουν να απορρίπτουν το γράμμα και το πνεύμα του συμβιβασμού, ενώ οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, στους δέκα βουλευτές των οποίων στηρίζεται η κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών, ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν «αυτήν» τη συμφωνία χωρίς αλλαγές.

Ενδεχομένως η χθεσινή «προσφορά» της πρωθυπουργού να θυσιάσει τις φιλοδοξίες της και να αποσυρθεί από την ηγεσία των Συντηρητικών πριν από τις επόμενες εκλογές μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στην προσπάθειά της να κατευνάσει τα πνεύματα και να πετύχει μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση, ειδικά από το ίδιο της το κόμμα, απαραίτητη για την έγκριση της συμφωνίας απ' το Κοινοβούλιο.

Από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε χθες στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. με στόχο να εξασφαλίσει περισσότερες διαβεβαιώσεις για το λεγόμενο «ιρλανδικό backstop», η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι δεν θα ηγηθεί του Συντηρητικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές. Σε δηλώσεις της πριν από τη σύνοδο παραδέχθηκε ότι το κόμμα της «θα προτιμούσε να πάει στις επόμενες εκλογές με άλλον ηγέτη» επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει προχθές πριν από την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

«Έχω πει ότι θα ήθελα πολύ να οδηγήσω το Συντηρητικό Κόμμα στις επόμενες γενικές εκλογές, αλλά κατανοώ ότι το κόμμα αισθάνεται πως θα προτιμούσε να πάει σ’ αυτές τις εκλογές με έναν άλλον ηγέτη» τόνισε η πρωθυπουργός. Η ίδια δήλωσε ότι ελπίζει να «μετριάσει» τις ανησυχίες των βουλευτών του κόμματός της οι οποίοι ψήφισαν εναντίον της προχθές ζητώντας νομικές «διαβεβαιώσεις» από τους ηγέτες της Ε.Ε. ότι το σχέδιο «ανάσχεσης» για την αποτροπή της επαναφοράς «σκληρών συνόρων» μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας θα είναι προσωρινό.

Εκ των πραγμάτων η μεγάλη μάχη στο Κοινοβούλιο για την έγκριση -ή μη- της συμφωνίας, η οποία επρόκειτο να γίνει στις 11 Δεκεμβρίου, μετατίθεται για μετά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Είναι προφανές ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει το διάστημα αυτό προκειμένου να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα εναντίον της και η συμφωνία με τους Ευρωπαίους να κερδίσει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη.

Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει στις 7 Ιανουαρίου και η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί από την κυβέρνηση. Πολλοί βουλευτές ζητούσαν η ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit να γίνει την επόμενη εβδομάδα, πριν από τις διακοπές, αλλά τέτοια διαδικασία δεν έχει προβλεφθεί στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων που δημοσιεύθηκε από την αρμόδια υπουργό Άντρεα Λίντσομ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL