Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Brexit: Το αποκορύφωμα του δράματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit: Το αποκορύφωμα του δράματος

Μέσα στο πυκνό νέφος της περιρρέουσας αβεβαιότητας και ενός -σχεδόν- εθνικού διχασμού -κατάσταση πρωτόγνωρη για μια χώρα-υπόδειγμα πολιτικής σταθερότητας και θεσμικής τάξης-, το ανείπωτο πολιτικό δράμα του Brexit έφτασε χθες στο αποκορύφωμά του.

Η ανοιχτή αμφισβήτηση της Τερέζα Μέι εκ των έσω και η ενεργοποίηση της κομματικής διαδικασίας για την αντικατάστασή της στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος εξαιτίας των χειρισμών της στη συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τους όρους του ευρω-διαζυγίου σήμανε την ώρα μηδέν στην πρωτοφανή, λυσσαλέα διαπάλη εξουσίας μεταξύ των υποστηρικτών του «μαλακού» και του «σκληρού» Brexit.

Μπορεί Βρυξέλλες και Βερολίνο να διαμηνύουν με απόλυτη σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Brexit, όμως για την Τερέζα Μέι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το επιμείνει σε περισσότερες δεσμεύσεις και διευκρινίσεις από το ευρωπαϊκό μπλοκ -ειδικά σε ό,τι αφορά το λεγόμενο ιρλανδικό backstop που ξεσήκωσε το αγγλικό εθνολαϊκιστικό μέτωπο- αλλά και το τελευταίο δεν φαίνεται να έχει για την ώρα καλύτερη επιλογή από εκείνη της Μέι προκειμένου το παράτολμο εγχείρημα του Brexit να μην καταλήξει σε μια ολοκληρωτική καταστροφή, επώδυνη και για τις δύο πλευρές.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Η ενεργοποίηση της διαδικασίας μομφής κατά της αρχηγού των Συντηρητικών βάσει του κομματικού καταστατικού που προβλέπει συγκέντρωση υπογραφών από το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας (48 βουλευτές), αν και εκτρέπει την προσοχή από το ζητούμενο -το Brexit με συμφωνία-, έδωσε την ευκαιρία για ένα άπαξ και διά παντός ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους σκληρούς Brexiters. Συντασσόμενοι στο πλευρό της πρωθυπουργού, ο μεν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ τόνισε ότι η Μέι είναι «το καταλληλότερο πρόσωπο που μπορεί να εξασφαλίσει ότι στις 29 Μαρτίου θα έχουμε όντως φύγει από την Ε.Ε.», ο δε υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ τόνισε πως με τη διαδικασία της πρότασης μομφής το κόμμα θα «αποκαθαρθεί από τους εξτρεμιστές», των οποίων η ατζέντα για το Brexit δεν είναι προς το συμφέρον του βρετανικού λαού.

Αλλά και η ίδια η πρωθυπουργός στο χθεσινό πρωινό διάγγελμά της έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ κάθε άλλο παρά από θέση αδυναμίας ή άμυνας απευθύνθηκε στο εκλογικό σώμα υποσχόμενη ότι θα αντιμετωπίσει την πρόταση δυσπιστίας με όλες τις δυνάμεις της. Η ομιλία της είχε συμφιλιωτικό τόνο αλλά ήταν ξεκάθαρα και μια δήλωση επαναδιατύπωσης της ιδεολογικής ταυτότητας των Συντηρητικών, όχι ως ενός εθνοκεντρικού δεξιού λαϊκίστικου κόμματος αλλά ως μιας κεντροδεξιάς φιλελεύθερης παράταξης. Μίλησε για την ανάγκη «ισχυρότερης κοινωνίας» υπό μια «ευημερούσα οικονομία, όπου κανείς και καμιά κοινότητα δεν αφήνεται στην τύχη της». Αναφέρθηκε στην ανάγκη παροχής δημόσιων υπηρεσιών «πρώτης τάξης» και στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος για τις οικογένειες, θέματα που, όπως είπε, αποτελούν προτεραιότητες στη δημόσια σφαίρα αλλά πρέπει να γίνουν και προτεραιότητες για το Συντηρητικό Κόμμα. «Είμαστε το κόμμα όλου του έθνους: μετριοπαθείς, ρεαλιστές, του κυρίαρχου ρεύματος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όχι "δεύτερη ευκαιρία"

Ωστόσο, σε μια ύστατη προσπάθειά της να κατευνάσει τα πνεύματα και να διατηρήσει τη συνοχή του κόμματος, η πρωθυπουργός φέρεται να δεσμεύτηκε ενώπιον των βουλευτών της πως δεν θα ηγηθεί η ίδια των Συντηρητικών στις επόμενες εκλογές του 2022. Όπως σχολίασε ο "Guardian", επειδή επανειλημμένα έχει αποκλείσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, θεωρεί δεδομένο πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2022. Ως προς το τι θα πράξει αν γίνουν εκλογές νωρίτερα, η Μέι απέφυγε να δεσμευτεί.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο Λονδίνο, η Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συναντήθηκε προχθές η Βρετανίδα πρωθυπουργός στο Βερολίνο, ήταν κατηγορηματική όσον αφορά στο ενδεχόμενο «δεύτερης ευκαιρίας» στη διαπραγμάτευση για τους όρους του Brexit, όπως άλλωστε και οι άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε.

Επαναδιαπράγματευση ή εκ νέου άνοιγμα της συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προβλέπεται στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ξεκαθάρισε η Μέρκελ μιλώντας χθες στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Δεν αναμένονται αλλαγές», τόνισε η καγκελάριος και περιέγραψε τη συμφωνία ως «μια πολύ δίκαιη ισορροπία συμφερόντων». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι τελικά θα υπάρξει συντεταγμένη έξοδος της Βρετανίας. «Δεν απομένει πολύς χρόνος, αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος», σημείωσε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL