Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
Κασόγκι και δημοσιογράφοι τα πρόσωπα της χρονιάς από το "Time"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κασόγκι και δημοσιογράφοι τα πρόσωπα της χρονιάς από το "Time"

Τους ήρωες -συχνά αφανείς- της αδυσώπητης καθημερινής μάχης για ενημέρωση και αλήθεια στους δρόμους και την αίθουσα σύνταξης, τους δημοσιογράφους που πέφτουν θύματα της κάθε μορφής εξουσίας και των κάθε λογής μηχανισμών καταστολής, επέλεξε εφέτος το αμερικανικό περιοδικό "Time" για να τιμήσει με τον τίτλο της «προσωπικότητας της χρονιάς». Πρώτο μεταξύ άλλων, σ’ ένα από τα τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα του περιοδικού, το πορτραίτο του Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε με αποτρόπαιο τρόπο μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, υπενθυμίζει ότι η μάχη για την αλήθεια και την ελευθερία έκφρασης μπορεί να γίνει φονική.

Ο Κασόγκι μοιράζεται τη διάκριση της «προσωπικότητας της χρονιάς» με άλλους αγωνιστές δημοσιογράφους ανά τον κόσμο υπό τον τίτλο «Οι φρουροί και ο πόλεμος κατά της αλήθειας». Ανάμεσά τους, η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα, δύο Βιρμανοί ρεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερ, οι Ουά Λόουν και Κέι Σου Όου, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή, καθώς και η σύνταξη της αμερικανικής τοπικής εφημερίδας "Capital Gazette", πέντε μέλη της οποίας έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια ένοπλης επίθεσης στις 28 Ιουνίου στην Ανάπολη του Μέριλαντ.

Είναι η πρώτη φορά που ένας ή περισσότεροι δημοσιογράφοι επιλέγονται ως προσωπικότητες της χρονιάς από το περιοδικό, το οποίο απονέμει αυτόν τον τίτλο από το 1927. Επίσης για πρώτη φορά ένα πρόσωπο που έχει αποβιώσει επιλέγεται ως η πιο αξιοσημείωτη προσωπικότητα της χρονιάς που πέρασε.

Το "Time" επέλεξε να εκδώσει αυτή την εβδομάδα τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα για να προβάλει τους τέσσερις δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην κορυφή της κατάταξής του. Οι δημοσιογράφοι ξεπέρασαν τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε επιλεγεί το 2016 και είχε τη δεύτερη θέση πέρυσι, ενώ τα γραφεία στοιχημάτων τον θεωρούσαν φαβορί. Είναι ο δεύτερος διαδοχικός χρόνος που το περιοδικό "Time" επιλέγει μια ομάδα ανθρώπων και όχι ένα πρόσωπο ως "προσωπικότητα της χρονιάς".

Το 2017 είχε επιλέξει τα πρόσωπα που είχαν «σπάσει τη σιωπή» μπροστά στη σεξουαλική παρενόχληση, δίνοντας το έναυσμα για μια σειρά κατηγοριών εναντίον ανδρών της εξουσίας σ' όλον τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL