Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Κίνηση συμβολισμού από τη Μόσχα στη Βενεζουέλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνηση συμβολισμού από τη Μόσχα στη Βενεζουέλα

Μεγάλο εκνευρισμό, πικρόχολες αντιδράσεις και απώλεια ψυχραιμίας έχει προκαλέσει στην Ουάσιγκτον μια προφανώς εθιμοτυπικού χαρακτήρα άφιξη στην Βενεζουέλα δύο ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών κατά την πρακτική ανταλλαγών εκπαιδευτικού χαρακτήρα που συνηθίζονται στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ συμμάχων χωρών και οι οποίες σαφώς αποτελούν μια καθ’ όλα αποδεκτή και νόμιμη πραγματικότητα στο διεθνές σύστημα. Ωστόσο, για την αμερικανική κυβέρνηση, και κατά τα λεγόμενα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο, αυτή η πραγματικότητα δεν δείχνει τίποτε άλλο παρά «δύο διεφθαρμένες κυβερνήσεις που σπαταλούν το δημόσιο χρήμα»...

Η Ρωσία δεν είναι βεβαίως η μοναδική που στέλνει μαχητικά αεροσκάφη της σε άλλες χώρες. Την ίδια πρακτική εφαρμόζουν και οι ΗΠΑ και τα στρατιωτικά αεροπλάνα τους δεν προσγειώνονται μόνον σε χώρες συμμάχους τους αλλά και σ’ εκείνες που δεν έχουν αυτήν την ιδιότητα επισήμως, όπως η Ουκρανία.

Η άφιξη των δύο «Τουπόλιεφ» Tu-160 στις αρχές της εβδομάδας σε ένδειξη της ρωσικής υποστήριξης προς την κυβέρνηση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο ήταν μια συμβολική κίνηση που ενόχλησε άσχημα την Ουάσιγκτον καθώς συνεχίζει απτόητη να σφίγγει τον κλοιό του οικονομικού και διπλωματικού αποκλεισμού γύρω από τη Βενεζουέλα. Ωστόσο, η ακραία αντίδραση του κορυφαίου υπουργού του Τραμπ αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία της μόνιμης εμμονής των ΗΠΑ να θεωρούν τη Λατινική Αμερική την «πίσω αυλή» της σφαίρας επιρροής τους.

Τα τετρακινητήρια, υπερηχητικά στρατηγικά βομβαρδιστικά, τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Σιμόν Μπολιβάρ λίγο έξω από το Καράκας την Δευτέρα μαζί με άλλα δύο ρωσικά μαχητικά. Ρωσία και Βενεζουέλα παραμένουν στενοί σύμμαχοι και οι επισκέψεις ρωσικών μαχητικών και πολεμικών πλοίων στη λατινοαμερικάνικη χώρα δεν είναι κάτι καινούργιο. Ρωσικά βομβαρδιστικά είχαν προσγειωθεί πάλι στο Καράκας το 2013 και το 2008. Η τελευταία επίσκεψη πραγματοποιείται μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Προέδρου Μαδούρο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Βενεζουελάνος υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο δήλωσε ότι η άφιξη των δύο «Τουπόλιεφ» στο Καράκας εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμένων αεροπορικών γυμνασίων με τη συμμετοχή δυνάμεων των δύο χωρών.

«Πρόκειται για ασκήσεις που θα διεξαχθούν με τους φίλους μας, διότι έχουμε φίλους στον κόσμο που υπερασπίζονται τις αμοιβαίου σεβασμού, ισορροπημένες σχέσεις» τόνισε ο Παντρίνο και διεμήνυσε ότι «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη Βενεζουέλα μέχρι του τελευταίου εκατοστού του εδάφους της αν χρειαστεί». Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο Μαδούρο έκανε λόγο για μια «ευθεία και συντονισμένη προσπάθεια του Λευκού Οίκου να διαταράξει τη δημοκρατική ζωή στην Βενεζουέλα και να οργανώσει ένα πραξικόπημα εναντίον της συνταγματικής, δημοκρατικής και ελεύθερης κυβέρνησης της χώρας μας».

Σχολιάζοντας σε άκομψη γλώσσα και εριστικό ύφος την άφιξη των ρωσικών βομβαρδιστικών στη Βενεζουέλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Η κυβέρνηση της Ρωσίας έστειλε βομβαρδιστικά της στην άλλη άκρη του κόσμου. Οι λαοί της Ρωσίας και της Βενεζουέλας πρέπει να το δουν αυτό όπως πραγματικά είναι: δύο διεφθαρμένες κυβερνήσεις που σπαταλούν το δημόσιο χρήμα και καταπνίγουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ενώ οι λαοί τους υποφέρουν».

Στο εριστικό σχόλιό του αντέδρασε η Μόσχα, με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ να το χαρακτηρίζει «εντελώς άστοχο» και να στιγματίζει την «πολύ αντιδιπλωματική» γλώσσα του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Ο Πομπέο δεν ήταν ο μοναδικός Αμερικανός αξιωματούχος που καταφέρθηκε κατά της άφιξης ρωσικών βομβαρδιστικών στην Βενεζουέλα. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ρομπ Μάνινγκ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν πρόσφατα ένα πλοίο-νοσοκομείο στη Λατινική Αμερική για να προσφέρει ιατρική βοήθεια στα εκατομμύρια των Βενεζουελάνων που εγκατέλειψαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια. «Αντί να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια, η Ρωσία έστειλε βομβαρδιστικά» σχολίασε δηκτικά ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL