Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Brexit: Το Βατερλώ της Μέι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit: Το Βατερλώ της Μέι

To Brexit είναι μια τερατογένεση γράφει το σατιρικό άρμα, πολιτών που διαμαρτύρονται έξω από το κοινοβούλιο στο Λονδίνο

Στη δίνη μιας άνευ προηγουμένου πολιτικής κρίσης και μιας χαώδους κοινοβουλευτικής διαδικασίας είναι βυθισμένη από χθες η Βρετανία με το ενδεχόμενο ενός ασύντακτου Brexit να φαντάζει πλέον όλο και πιο πιθανό. Η αιφνιδιαστική απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να αναβάλει την προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας που πέτυχε με τις Βρυξέλλες όσον αφορά τις προϋποθέσεις αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. το μόνο που κατόρθωσε ήταν να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο τον διχασμό στην κοινωνία.

Μάλιστα, η παραδοχή εκ μέρους της ότι η κυβέρνηση «επιταχύνει τις προετοιμασίες για μια εξόδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία», σε συνδυασμό με την ξεκάθαρη απόρριψη της προοπτικής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος με τον ισχυρισμό ότι "θα κλόνιζε την πίστη μας στην δημοκρατία», δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας ότι η Βρετανία θα αποφύγει το αυτοκαταστροφικό αδιέξοδο. Οι δηλώσεις της επιβάρυναν το κακό κλίμα στην οικονομία οδηγώντας σε νέα πτώση την ισοτιμία της λίρας και προκαλώντας σοβαρούς κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές με τον δείκτη Dow Jones να χάνει στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street πεντακόσιες μονάδες.

Η αιφνιδιαστική, και κατά τα φαινόμενα υπό το κράτος του πανικού, κίνηση της Μέι, που παραδέχθηκε ότι η συμφωνία της θα απορρριπτόταν από το Κοινοβούλιο με σημαντική διαφορά, προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση του προέδρου του σώματος Τζον Μπέρκοου. Αν και λόγω θεσμικού ρόλου και ιδιοσυγκρασίας ο ιδιαίτερα προσεκτικός Μπέρκοου σπανίως παρεμβαίνει στην κοινοβουλευτική διαδικασία, αυτή τη φορά έκανε «εξαίρεση» και ζήτησε να αποφασίσουν οι βουλευτές με την ψήφο τους για το αν πρέπει να αναβληθεί η σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία. «Αυτό είναι το σωστό και το προφανές» διεμήνυσε ο πρόεδρος στην κυβέρνηση Μέι, ωστόσο η τελευταία δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί την άποψή του.

Γύρνα πίσω...

Στις δηλώσεις της η Μέι εξήγησε ότι αναβάλλει την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ώστε να μπορέσει να πείσει τους βουλευτές να δεχθούν το σημείο της συμφωνίας που αναφέρεται στο λεγόμενο «ιρλανδικό backstop», δηλαδή τα μέτρα για την αποφυγή της εκ νέου εγκαθίδρυσης φυσικών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας- που είναι περιφέρεια του Ηνωμένου Βασιλείου -και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Πρόκειται για την πρόβλεψη της συμφωνίας του διαζυγίου που έχει εξαγριώσει τον πολύτιμο στυλοβάτη της κυβέρνησης μειοψηφίας του Λονδίνου, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο διατείνεται ότι η εφαρμογή του «ιρλανδικού backstop» θα αποκόψει ντε φάκτο την περιφέρεια από την υπόλοιπη Βρετανία. Ο Νάιτζελ Ντοντς, ο δεύτερος στην ιεραρχία του DUP, εξαπέλυσε φαρμακερά βέλη κατά της Μέι χαρακτηρίζοντας τις δεσμεύσεις της «μη αξιόπιστες» και καλώντας την να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί ουσιαστικές αλλαγές στη συμφωνία, διαφορετικά θα καταψηφιστεί. «Η πρωθυπουργός μιλάει για διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις, αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνει είναι ότι η συμφωνία αποχώρησης και το νομικά δεσμευτικό κείμενο δεν είναι αποδεκτά από αυτό το Κοινοβούλιο» τόνισε ο Ντοντς.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Φυσικά η αιφνιδιαστική αναδίπλωση της Μέι πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο προσφέροντας μια πολύ καλή ευκαιρία στον Τζέρεμι Κόρμπιν να πατήσει το γκάζι της αντιπολιτευτικής ρητορικής του. «Αυτή η κυβέρνηση έχει πάψει να λειτουργεί. Ενώ η Τερέζα Μέι μπαλώνει τη συμφωνία της για το Brexit, οι δημόσιες υπηρεσίες μας βρίσκονται σε σημείο κατάρρευσης και το κοινωνικό κράτος υποφέρει από τρομακτική υποχρηματοδότηση» τόνισε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος από το βήμα του Κοινοβουλίου.

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον Κόρμπιν -κάνοντας μάλιστα αναφορά στη χθεσινή ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι η Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει την προσφυγή της στο άρθρο 50- ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου και ο επικεφαλής της Ομάδας Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν καλούν τον ηγέτη των Εργατικών να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει το Brexit, ακόμα κι ένα δεύτερο δημοψήφισμα, «και να γίνει έτσι η αιχμή του δόρατος για μια προοδευτική αλλαγή στην Ευρώπη». Την επιστολή, που δημοσιεύτηκε στον "Guardian", προσυπογράφουν 68 πολιτικές προσωπικότητες απ’ τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο η κίνηση της Μέι φαίνεται να φέρνει πιο κοντά τους Σκωτσέζους εθνικιστές, φανατικούς πολέμιους του Brexit, και το Εργατικό Κόμμα, εξέλιξη που προοιωνίζεται ανακατατάξεις στον συσχετισμό δυνάμων στο Κοινοβούλιο. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζεον, χαρακτηρίζοντας την αναδίπλωση της Μέι «αξιολύπητη δειλία», κάλεσε τον Κόρμπιν να «εργαστούν μαζί» στο Κοινοβούλιο υποσχόμενη ότι το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) θα υποστηρίξει πρόταση μομφής κατά της συντηρητικής κυβέρνησης αν κατατεθεί από το Εργατικό Κόμμα.

Ο ηγέτης του φιλοευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βινς Κέιμπλ ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι θα στήριζε μια πρόταση μομφής από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα υπογραμμίζοντας πως μετά το χθεσινό «φιάσκο» η κυβέρνηση έχει απολέσει το κύρος της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL