Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Η Τερέζα Μει ματαίωσε την αυριανή ψηφοφορία για το Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Τερέζα Μει ματαίωσε την αυριανή ψηφοφορία για το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας για τη συμφωνία του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες για το Brexit, όμως η ίδια δεν εγκαταλείπει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την εφημερίδα Times.

Εξάλλου, σύμφωνα με το BBC, η πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή της εξετάζει προσεκτικά νέους τρόπους για να "ενισχύσει" τις εξουσίες της Βουλής των Κοινοτήτων σε ό,τι αφορά το λεγόμενο "δίχτυ ασφαλείας" (backstop) για τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ματαιώνει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, που είχε προγραμματιστεί για αύριο, επί της συμφωνίας της για το Brexit, όπως μετέδωσε το BBC, ύστερα από επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις από βουλευτές ότι το μέγεθος της αναμενόμενης ήττας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνησή της.

Η Μέι πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τα κορυφαία στελέχη του υπουργικού της συμβουλίου σήμερα για να συζητήσει τι να κάνει με τη συμφωνία της, η οποία επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από το μπλοκ παραμένοντας, ωστόσο, σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Ενώ δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση για την ψηφοφορία, δύο πηγές δήλωσαν στην υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ ότι η ψηφοφορία ματαιώνεται. Δημοσιογράφος των Financial Times ανέφερε ότι αξιωματούχος κοντά στο υπουργικό συμβούλιο επίσης επιβεβαίωσε πως η ψηφοφορία ματαιώνεται.

Η Μέι και οι υπουργοί της έχουν κατ’ επανάληψη επιμείνει ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Η εκπρόσωπός της ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει σχέδιο για ματαίωση της ψηφοφορίας.

Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2017

Δικαστήριο ΕΕ: Η Βρετανία μπορεί να σταματήσει μονομερώς το Brexit

Το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) αποφάνθηκε σήμερα ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφασή της για έξοδο από το μπλοκ χωρίς να συμβουλευτεί τις άλλες χώρες μέλη.

Με μια επείγουσα απόφασή του, η οποία εκδόθηκε μόλις μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία για το Brexit ανάμεσα στην ΕΕ και την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, το ΔΕΕ αποφάνθηκε: "Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερο να ανακαλέσει μονομερώς τη γνωστοποίηση για την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την ΕΕ".

Η κυβέρνηση θα "επιταχύνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία", είπε η Τερέζα Μέι

Η βρετανική κυβέρνηση «επιταχύνει τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο μιας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία» είπε σήμερα, ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αφού ανέβαλε την κρίσιμη ψηφοφορία της Τρίτης για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις Βρυξέλλες.

Αυτή η αναβολή οδήγησε αμέσως σε πτώση της ισοτιμίας της βρετανικής λίρας. Μια έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία είναι το καταστροφικό σενάριο για τους οικονομικούς κύκλους της Βρετανίας.

Η Τερέζα Μέι τόνισε επίσης ότι ένα άλλο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε σημαντική απώλεια της πίστης στην δημοκρατία μας.

Η ημερομηνία για μια νέα ψηφοφορία για συμφωνία Brexit εξαρτάται από το πότε θα λάβουμε εγγυήσεις από την ΕΕ, δηλώνει εκπρόσωπος της Μέι

Η ημερομηνία για νέα κοινοβουλευτική ψηφοφορία για συμφωνία Brexit της Τερέζα Μέι, θα εξαρτηθεί από το πότε η βρετανίδα πρωθυπουργός λάβει τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται για να ικανοποιήσει τους βουλευτές, δήλωσε εκπρόσωπος της.

Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να καθυστερήσει το Brexit, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Μέι δεν θα ακολουθούσε τη διαδικασία να προσπαθήσει να εξασφαλίσει επιπλέον εγγυήσεις από την ΕΕ αν δεν πίστευε ότι μπορεί να της λάβει.

«Δεν πιστεύω ότι η πρωθυπουργός έχει ορίσει ημερομηνία (για τη ψηφοφορία)…πιστεύω ότι αυτό που είναι σημαντικό, όπως έχει πει σε αρκετές περιπτώσεις, είναι να λάβει τις διαβεβαιώσεις που η Βουλή των Κοινοτήτων χρειάζεται, οπότε η διαδικασία θα μας καθοδηγήσει», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL