Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Ζοάν Μένα Αρκα, βουλευτής Unidos Podemos: / Ζοάν Μένα Αρκα, βουλευτής Unidos Podemos: Οι εκλογές στην Ανδαλουσία ήταν ένα σήμα κινδύνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζοάν Μένα Αρκα, βουλευτής Unidos Podemos: / Ζοάν Μένα Αρκα, βουλευτής Unidos Podemos: Οι εκλογές στην Ανδαλουσία ήταν ένα σήμα κινδύνου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

"Οι εκλογές στην Ανδαλουσία έδειξαν ότι χρειαζόμαστε μια άλλου τύπου Κεντροαριστερά και μια άλλου τύπου Αριστερά για να σταματήσουμε τη Δεξιά και τη φασιστική Ακροδεξιά που κερδίζει έδαφος μέσα στον συντηρητικό χώρο. Οι εκλογές στην Ανδαλουσία αποτέλεσαν ένα καμπανάκι κινδύνου για την επιστροφή μιας χειρότερης δεξιάς στην διακυβέρνηση της χώρας, γεγονός που δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορους ούτε τη δική μας Αριστερά, ούτε τους Σοσιαλιστές, αλλά ούτε και τους Καταλανούς εθνικιστές. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την αλλαγή της κυβέρνησης με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού και την υιοθέτηση των νέων οικονομικών και κοινωνικών μέτρων που θα στηρίξουν αυτούς που πλήττονται από την κρίση και θα αποτελέσουν τροχοπέδη στη Δεξιά, τον λαϊκισμό και τον νεοφασισμό” τόνισε στην “Αυγή” ο Ζοάν Μένα Άρκα, ο βουλευτής του Unidos Podemos, εκπρόσωπος του ενωτικού κόμματος της Αριστεράς στην Καταλωνία Cataluña en Comù και ηγετικό στέλεχος της Ενωμένης Εναλλακτικής Αριστεράς της Καταλωνίας EUiA.

* Πώς είδατε τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών της Ανδαλουσίας;

Η άνοδος του φασιστικού Vox και η είσοδός του στο τοπικό Κοινοβούλιο με 12 βουλευτές αποτελεί μια καμπή στη μεταδικτατορική ιστορία της χώρας μας. Είναι το προϊόν μιας καμπάνιας στήριξης των νεοφασιστών από τα μέσα ενημέρωσης και το αποτέλεσμα της αναβίωσης του πιο αντιδραστικού ισπανικού εθνικισμού με άξονα την εχθρότητά του προς τον καταλανικό εθνικισμό.

Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι στην Ανδαλουσία δεν βρέθηκαν ξαφνικά 400.000 φασίστες, αλλά μέσα στον συντηρητικό χώρο είχαμε μια ανακατάταξη δυνάμεων, με αιχμή την τεράστια διαφθορά του Λαϊκού Κόμματος και τη συντηρητική στροφή των δεξιών ψηφοφόρων υπέρ της πιο εθνικιστικής φωνής του συντηρητικού στρατοπέδου. Σε επίπεδο ψήφων το Λαϊκό Κόμμα, οι Πολίτες και το Vox πήραν τον ίδιο αριθμό ψήφων που είχαν πάρει τα τρία αυτά δεξιά και λαϊκιστικά κόμματα και στις προηγούμενες εκλογές.

Το πρόβλημα είναι η απώλεια των ψήφων του διεφθαρμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ανδαλουσίας της Σουζάνα Ντίαθ, η οποία είναι από τους πιο άσπονδους εχθρούς του Πέδρο Σάντσεθ και διακατέχεται από μια αντιαριστερή -εάν όχι αντικομμουνιστική- λογική. Δεν είναι τυχαίο ότι η τοπική κυβέρνησή της στηριζόταν από τους λαϊκιστές και δεξιούς Πολίτες και όχι από την Αριστερά.

“Λάθος που δεν συνεργαστήκαμε”

* Πώς είδατε το αποτέλεσμα του ενωτικού αριστερού ψηφοδελτίου “Εμπρός Ανδαλουσία”;

Σίγουρα απογοητευτήκαμε από το αποτέλεσμα. Παραμένουμε πάντως μια μεγάλη δύναμη της Αριστεράς στην Ανδαλουσία και τη χώρα. Ίσως ήταν λάθος μας να πούμε από την αρχή ότι δεν θα συνεργαστούμε με τους Σοσιαλιστές, γιατί απομάκρυνε τους ψηφοφόρους της Αριστεράς από τις κάλπες από τη στιγμή που δεν προτείναμε την ψήφο της Αριστεράς ως όπλο αλλαγής πολιτικής στην Ανδαλουσία.

Ο κόσμος μας μάς βλέπει σαν μια χρήσιμη δύναμη αλλαγών και υπεράσπισης των συμφερόντων των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση. Εάν αφήναμε ανοικτή την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές, θέτοντας ασφαλώς τις προϋποθέσεις μας στην τοπική κυβέρνηση, ακόμη και της εκλογής άλλου προέδρου της Ανδαλουσίας από την Ντίαθ, πιθανώς να μην είχαμε απώλειες ψήφων που εκφράστηκαν διαμέσου της αποχής.

Εάν γίνουν επαναληπτικές εκλογές, δεν πρέπει να αφήσουμε στο σπίτι του κανέναν δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό ψηφοφόρο. Θα πρέπει όμως να είναι σαφές ότι η απάντηση στη Δεξιά, τον λαϊκισμό και τον φασισμό είναι η Αριστερά, η διαφάνεια, η μάχη κατά της διαφθοράς και η αλλαγή οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

* Πόσο βάρυνε στις κάλπες της Ανδαλουσίας η κατάσταση στην Καταλωνία;

Πάρα πολύ, γιατί ο ισπανικός εθνικισμός απέκτησε έναν μεγάλο εχθρό και συσπειρώθηκε σε ό,τι πιο αντιδραστικό υπάρχει στη χώρα μας. Η Δεξιά και οι φασίστες μιλούν για την Καταλωνία γιατί δεν έχουν ένα πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο για την Ανδαλουσία και την Ισπανία που να μην είναι η λιτότητα και η αντιπαράθεση ανάμεσα στους λαούς μας.

Η Αριστερά έχει ένα τεράστιο καθήκον απέναντι στους εργαζόμενους, τους πολίτες και τους λαούς της Ισπανίας για να διευκολύνει την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, δεδομένου ότι ο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα τον παρουσιάσει τον Ιανουάριο του 2019.

Πριν από λίγες ώρες συνάντησα στη φυλακή την πρώην πρόεδρο της τοπικής Βουλής της Καταλωνίας και ηγετικό στέλεχος της Δημοκρατικής - Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας Κάρμε Φορκαδέλ για να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε λύσεις στα αδιέξοδα που φαίνεται ότι έχουμε μπροστά μας. Ήταν η πρώτη φορά που μπήκα σε μια φυλακή και με πείραξε το γεγονός ότι πήγα να συναντήσω μια γυναίκα που φυλακίστηκε για τις πολιτικές της ιδέες.

Το ξέρουν όλοι ότι δεν συμφωνούμε με την ανεξαρτησία και ότι υποστηρίζουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών. Ο καταλανικός εθνικισμός όμως πρέπει να κάνει και αυτός ορισμένα βήματα εμπρός για να βρεθούν λύσεις, γιατί έχει πλήρη επίγνωση ότι, εάν πέσει η κυβέρνηση Σάντσεθ και έχουμε πρόωρες εκλογές με αιχμή το καταλανικό και όχι την οικονομική και κοινωνική πολιτική, τα πράγματα πιθανώς θα είναι μετά από χειρότερα τόσο για την Καταλωνία όσο και τους τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ισπανίας.

“Να βρούμε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου”

Το Unidos Podemos, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, αλλά και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου μαζί με το ενωτικό σχήμα Cataluña En Comù εργαζόμαστε για να υποχωρήσει η ένταση και να βρεθεί μια δημοκρατική διέξοδος.

Μετά από τόσα χρόνια κρίσης η ατζέντα δεν μπορεί να διαμορφώνεται από τα θέματα ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, αλλά από την επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, του κοινωνικού κράτους. Μια ατζέντα που δεν αρέσει ούτε στην καταλανική Δεξιά, εθνικιστική και μη, ούτε στις δύο σοσιαλδημοκρατικές εκφράσεις της στην καταλανική κοινωνία, τη Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου και να βρούμε λύσεις. Για τον λόγο αυτόν προσπαθούμε να πείσουμε τον Καταλανούς εθνικιστές να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, για να κλείσουμε την περίοδο της λιτότητας και να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας για τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας, στην οποία θα περιλαμβάνεται και μια νέα σχέση της Ισπανίας με τους λαούς και τους πολίτες της.

Στη νέα αυτή σχέση θα πρέπει να τεθεί και το πολιτειακό, γιατί είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να είμαστε υποτελείς μιας διεφθαρμένης και πλήρως αδιαφανούς μοναρχίας.

* Το σίγουρο είναι ότι τον Μάιο θα έχετε τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές...

Ως Αριστερά αποδείξαμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα από όλους τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Οι “Δήμοι της Αλλαγής” αποτέλεσαν το ποιοτικό στοιχείο της μεταδικτατορικής Ισπανίας. Οι σύντροφοί μας διαχειρίζονται δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στους δήμους και στις περιφέρειες, που συγκυβερνούμε με τους Σοσιαλιστές και δεν είχαμε ούτε μια περίπτωση διαφθοράς.

Αυτό είναι το ηθικό ανάστημα των συντρόφων μας που προσφέρουν μια υπηρεσία στην κοινωνία, ενώ στις φυλακές και τα δικαστήρια οδηγούνται καθημερινά στελέχη του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

“Γιατί εμείς δεν κλέβουμε...”

Η δήμαρχος της Μαδρίτης Μανουέλα Καρμένα, όταν τη ρώτησαν πώς μείωσε το τεράστιο χρέος της πόλης είπε την απλή αλήθεια: “Γιατί εμείς δεν κλέβουμε, είμαστε απλά στην υπηρεσία των πολιτών”. Στη Βαρκελώνη η Άντα Κολάου μετέτρεψε την πόλη μας στον δήμο με τις μεγαλύτερες κοινωνικές δαπάνες στην Ισπανία και πήρε αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και του ελέγχου των ενοικίων.

Θα αγωνιστούμε για την επανεκλογή των δημάρχων μας λέγοντας στους πολίτες να μας ψηφίσουν για αυτά που καταφέρνουμε να κάνουμε μαζί τους και για να συνεχίσουμε το κοινό μας έργο, γιατί η ψήφος στην Αριστερά αποδείχθηκε εγγύηση για τη βελτίωση και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής στις πόλεις μας.

Στις ευρωεκλογές θα συνεχίσουμε τη μάχη μας για την οικοδόμηση της Ευρώπης των λαών της, των εργαζομένων, των γυναικών, των νέων και των μεταναστών, της δημοκρατίας, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνος τους τις σύγχρονες προκλήσεις, για να μην αναφερθώ στην κρίση. Ο εθνικισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός αποτελούν το πιο σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης.

Στον Ευρωπαϊκό Νότο, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η Αριστερά μας απέδειξε ότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της δημοκρατικής και προοδευτικής προοπτικής της Ευρώπης. Πρέπει να πάμε στις κάλπες τονίζοντας ότι η απάντηση για τα προβλήματα της Ευρώπης βρίσκεται στην Αθήνα, τη Λισσαβώνα και σήμερα στη Μαδρίτη και όχι στη μισαλλοδοξία, το μίσος, τον φόβο και τον κατακερματισμό των κοινωνιών που προωθεί η φασιστοειδής Ακροδεξιά στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και αλλού.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί προσπαθούμε να αλλάξουμε την Ισπανία γνωρίζοντας ότι πρέπει να αλλάξουμε και την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL