Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Ποιος ζηλεύει τα "Kίτρινα γιλέκα";
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιος ζηλεύει τα "Kίτρινα γιλέκα";

Η εξέγερση των "Κίτρινων Γιλέκων" στη Γαλλία διχάζει τη γερμανική Αριστερά. Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Die Linke Σάρα Βάγκενκνεχτ βγήκε από την πρώτη στιγμή να τη χαρακτηρίσει κίνημα και πρότυπο. "Θεωρώ ότι είναι σωστό οι άνθρωποι να αμύνονται και να διαμαρτύρονται όταν η πολιτική χειροτερεύει τη ζωή τους. Η αύξηση της τιμής της βενζίνης είναι εξαιρετικά επιβαρυντική, ειδικά για τους εργαζόμενους που διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις", δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι Γερμανοί έχουν πολλά να μάθουν από τα "Κίτρινα Γιλέκα": "Εδώ δείχνουμε πολύ μεγάλη υπομονή απέναντι σε κακές κυβερνήσεις", τόνισε, "θα ευχόμουν πραγματικά να γίνονταν και στη Γερμανία μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια σε μια κυβέρνηση που θεωρεί πιο σημαντικά τα συμφέροντα του οικονομικού λόμπι από τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων. Όμως η Γαλλία είναι διαφορετική. Η Γαλλία είναι πάντα πολύ πιο αυθόρμητη".

Διαφορετική είναι η ανάγνωση που κάνει ο πρόεδρος του κόμματος Μπερντ Ρίξινγκερ: "Στη Γαλλία οι άνθρωποι αμύνονται επειδή βιώνουν την περιφρόνηση απέναντι στην τάξη τους, απαιτούν κοινωνική δικαιοσύνη, θέλουν να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντά τους" είπε, πλην όμως, "στη Γερμανία μια τέτοια αδελφοποίηση αριστερών και δεξιών ιδεών είναι αδιανόητη". Για τον Ρίξινγκερ είναι άκρως προβληματική η σύνθεση των "Κίτρινων Γιλέκων" στη Γαλλία: "Το δυναμικό των ακροδεξιών στους κόλπους της κίνησης μου προκαλεί μεγάλη ανησυχία, αφού το πρόγραμμα των δεξιών είναι βαθύτατα νεοφιλελεύθερο" τόνισε. "Γι’ αυτό οι κοινωνικές αντιδράσεις από τα αριστερά, όπως πρόσφατα στη Γερμανία με τη διαδήλωση των ‘Αδιαίρετων’, είναι πάντοτε κι ένα ξεκάθαρο σήμα ενάντια στην αυταρχική Δεξιά".

Οι παραλληλισμοί της AfD...

Η γερμανική Ακροδεξιά πάλι δεν νιώθει κοντά στα "Κίτρινα Γιλέκα". Θεωρεί, όμως, ότι η εξέγερση στη Γαλλία οφείλεται κυρίως στη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στη μετανάστευση. Ο πρόεδρος της AfD Γιεργκ Μόιτεν, πάτησε πάνω στις διαδηλώσεις στη Γαλλία για να ασκήσει για πολλοστή φορά αυστηρή κριτική στην προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ και το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση: "Βλέπω τη σημερινή κατάσταση στη Γαλλία ως προειδοποίηση για τη Γερμανία. Και εδώ η δυσαρέσκεια των ανθρώπων είναι εξίσου μεγάλη", είπε.

...και η γερμανική μίμηση

Πάντως, και στη Γερμανία έχουν αρχίσει να οργανώνονται μέσω Facebook τα "Κίτρινα Γιλέκα", σε εντελώς διαφορετικό κλίμα απ’ ό,τι στη Γαλλία. Το κεντρικό σύνθημα που φαίνεται ότι κινητοποιεί τους Γερμανούς μιμητές δεν είναι η τιμή των καυσίμων, αλλά το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και στη συζήτηση για τη διοργάνωση διαδηλώσεων ανακατεύονται ενεργά στελέχη του AfD. Μια πρώτη καρικατούρα κινητοποίησης έγινε τις προάλλες στο Μόναχο, όπου έξι άτομα με κίτρινα γιλέκα κι ένας σκύλος προσπάθησαν να μπλοκάρουν μια διάβαση πεζών για να διαδηλώσουν "την αντίθεσή τους στο σύστημα". Πολλές αναρτήσεις στο Facebook εκφράζουν την... πίστη των επίδοξων "Κίτρινων Γιλέκων" στην ντιζελομηχανή (η οποία εξαιτίας της απάτης της αυτοκινητοβιομηχανίας ρυπαίνει πολύ περισσότερο το περιβάλλον απ’ ό,τι πίστευαν οι οδηγοί που προτίμησαν να αγοράσουν ένα ντίζελ), ενώ τονίζεται συνεχώς ότι οι κατηγορίες "Δεξιά" και "Αριστερά" έχουν ξεπεραστεί και ότι δεν πρέπει να αφήσουν "το σύστημα" να τους "διχάσει".

"Κίτρινες" διαδηλώσεις σε Βέλγιο και Ολλανδία

Οι φιλελεύθεροι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και του Βελγίου έχουν κάτι κοινό αυτό τον χειμώνα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μαρκ Ρούτε και ο Σαρλ Μισέλ είναι σχεδόν καθημερινά αντιμέτωποι με εξαγριωμένους διαδηλωτές που ζητούν την παραίτησή τους.

Στο Βέλγιο, οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου στις γαλλόφωνες επαρχίες της χώρας, εκεί όπου είναι παραδοσιακά έντονη η επιρροή της γειτονικής Γαλλίας. Η βασική αιτία, όπως και στη Γαλλία, ήταν η δυσαρέσκεια για την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Σύντομα, όμως, και στο Βέλγιο τα αιτήματα των διαδηλωτών διευρύνθηκαν. Στη μεγαλύτερη μέχρι τώρα διαδήλωση, που έγινε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, έκαναν την εμφάνισή τους συνθήματα ενάντια στην κοινωνική και οικονομική πολιτική της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Μισέλ. Κάποιοι κρατούσαν πλακάτ με καταγγελίες για την "κοινωνική διάλυση", ενώ πολλοί διαδηλωτές μιλούσαν στα ραδιόφωνα για το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής και ενάντια στους πολιτικούς που δεν έχουν ιδέα πόσο δυσκολεύονται οι απλοί άνθρωποι να τα βγάλουν πέρα με το μεροκάματό τους.

Βέβαια, η βελγική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με διαδηλώσεις από την πρώτη μέρα που ανέλαβε. Στα τέλη του 2014 ήταν σχεδόν καθημερινές οι διαδηλώσεις των συνδικάτων και συνεχίστηκαν και το 2015, ενώ έγιναν και γενικές απεργίες. Ωστόσο, όπως και στη Γαλλία, οι τωρινές διαδηλώσεις δεν οργανώνονται από τα συνδικάτα. Και δεν είναι σαφές το πλαίσιο στο οποίο κινούνται. Επιπλέον, τα βελγικά "Κίτρινα Γιλέκα" κάνουν σαφώς πιο έντονη την παρουσία τους στη γαλλόφωνη Βαλλωνία. Στη Φλάνδρα, αντίθετα, οι "κίτρινες" διαδηλώσεις είναι πολύ μικρές, ενώ είναι εμφανής η συμμετοχή ακροδεξιών οργανώσεων.

Την περασμένη εβδομάδα έκαναν την εμφάνισή τους τα "Κίτρινα Γιλέκα" και σε αρκετές πόλεις της Ολλανδίας. Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις ήταν μικρή, το κλίμα υποτονικό. Ένα από τα βασικά συνθήματα στη Χάγη ήταν ενάντια στο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, το οποίο χαρακτήριζαν ως "γενοκτονία", όπως ακριβώς υποστηρίζει η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά. Την εμφάνισή τους έκαναν και ρατσιστικά σύμβολα, ενώ κυκλοφορούσαν αυτοκόλλητα ενάντια στη δημόσια τηλεόραση, που "διασπείρει fake news", και με το σύνθημα "ούτε Δεξιά, ούτε Αριστερά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL