Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Συμβιβασμό με πολιτικές αποφάσεις θέλει η Ρώμη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμβιβασμό με πολιτικές αποφάσεις θέλει η Ρώμη

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πιέρ Μοσκοβισί και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζοβάνι Τρία προσπάθησαν και φαίνεται πως κατάφεραν γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των Βρυξελλών και της Ρώμης, σε τέτοιο βαθμό να διορθώνεται για δεύτερη φορά ο ιταλικός προϋπολογισμός για να ξανασταλεί στην Κομισιόν.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι υποβάθμισε τον συμβιβασμό για μείωση του ελλείμματος στο 2% από το 2,4% και ξεκίνησε έναν ψευτοπόλεμο με τον πρόεδρο των βιομηχάνων, ενώ προχωρά στη διοργάνωση μιας προσωποπαγούς συγκέντρωσης διαμαρτυρίας το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στη Ρώμη με σύνθημα “Πρώτα οι Ιταλοί”, σε αντιπαράθεση με τη συγκέντρωση στο Τορίνο από τα κινήματα που είναι κατά των μεγάλων και δαπανηρών δημοσίων έργων και κυρίως του τρένου μεγάλης ταχύτητας TAV που θα συνδέσει το Τορίνο με τη γαλλική Λιόν.

Σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, η Κομισιόν περιμένει -μετά τους εντατικούς ρυθμούς των διαπραγματεύσεων με την Ιταλία- “αξιόπιστες κινήσεις”, “περισσότερες λεπτομέρειες” και ασφαλώς “δεσμεύσεις”, αποφεύγοντας όμως να εξετάσει τη διαμόρφωση του ίδιου του προϋπολογισμού, που ανήκει στις αρμοδιότητες της Ρώμης, όπως είναι το κοινωνικό εισόδημα και η μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. “Η Κομισιόν προχωρά σε δύο δρόμους, του διαλόγου με τις ιταλικές αρχές και στην προετοιμασία της διαδικασίας που θεωρούμε αναγκαία” συμπλήρωσε απειλητικά ο επίτροπος. Οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης Ντι Μάιο και Σαλβίνι με κοινή επιστολή τους όρισαν τον πρωθυπουργό Κόντε ως τον επίσημο διαπραγματευτή της χώρας με τις Βρυξέλλες, αποφεύγοντας να βάλουν αριθμητικό στόχο για το έλλειμμα.

“Ο διάλογος συνεχίζεται, αλλά τώρα οι αποφάσεις θα είναι πολιτικές” τόνισε ο Τρία, ενώ η αρμόδια Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής περίμενε χθες το βράδυ την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών για να αξιολογήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

“Το 2% είναι μόνο ένας αριθμός για να κάνουνε ασκήσεις οι δημοσιογράφοι και οι επίτροποι. Εμείς κοιτάμε την ουσία και να βρούμε πόρους. Θα έχουμε έναν σοβαρό προϋπολογισμό” τόνισε ο Σαλβίνι, προειδοποιώντας τον επικεφαλής των βιομηχάνων της Confindustria Μπότσια ότι “η Confindustria δεν έβγαζε λέξη όταν οι Ιταλοί, οι επιχειρηματίες και οι βιοτέχνες σφαγιάζονταν”, ζητώντας παράλληλα: “Αφήστε μας να δουλέψουμε και η Ιταλία θα είναι καλύτερη από ό,τι την παραλάβαμε. Θα είναι ένας σοβαρός προϋπολογισμός, δεν εξαρτάται από το μηδέν κόμμα κάτι, αλλά από το περιεχόμενο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL