Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Πρωτοχρονιά χωρίς το ΔΝΤ στη Λισσαβώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτοχρονιά χωρίς το ΔΝΤ στη Λισσαβώνα

“Με την ίδια αποφασιστικότητα που κυβερνήσαμε μέχρι σήμερα θέλω να ανακοινώσω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα αποπληρώσουμε το σύνολο του χρέους μας προς το ΔΝΤ ύψους 4,6 δισ., με όλη τη σημασία που έχει αυτό για να γυρίσουμε σελίδα” είχε τονίσει προ ημερών στη Βουλή της Λισσαβώνας ο Αντόνιο Κόστα. Η εποχή των Μνημονίων όχι μόνο είναι παρελθόν για την Πορτογαλία, αλλά σε λίγο θα αποτελεί ανάμνηση το ΔΝΤ και ό,τι αυτό αντιπροσώπευσε τα χρόνια της σκληρής λιτότητας στη χώρα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έδωσε χθες το πράσινο φως στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή Κόστα να προχωρήσει στην αποπληρωμή του χρέους της χώρας προς το ΔΝΤ πριν από τη λήξη του.

“Η πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ θα προσφέρει χρηματοοικονομικά οφέλη στην Πορτογαλία γιατί θα αντικαταστήσει το χρέος του ΔΝΤ με χρέος από τις αγορές κεφαλαίων με χαμηλότερα επιτόκια” τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, καθιστώντας σαφές ότι η Πορτογαλία θα καταβάλει επίσης πρόωρα 2 δισ. στους Ευρωπαίους δανειστές της, από το 2020 έως και το 2023, με άξονα την κατάσταση στις αγορές.

Μετά την ψήφιση του τελευταίου προϋπολογισμού της κυβέρνησής του και ενόψει των εκλογών του 2019, ο Κόστα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του χρέους στο ΔΝΤ για να κλείσει και συμβολικά ένα οδυνηρό κεφάλαιο στη σύγχρονη Ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Πορτογαλία οφείλει 4,7 δισ. στο ΔΝΤ, από τα 26,3 δισ. που έλαβε το 2011, και περίπου 50 δισ. στους Ευρωπαίους δανειστές της. Το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ θα συνεχίσει πάντως να παρακολουθεί από κοντά δύο φορές τον χρόνο την πορεία της πορτογαλικής οικονομίας. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Κόστα, που στηρίζεται στη Βουλή από το Μπλόκο της Αριστεράς και το Πορτογαλικό Κ.Κ., θα εξοικονομήσει από τη μη καταβολή τόκων συνολικά 200 εκατ.

Το χρέος της χώρας αναρριχήθηκε πάντως σε νέα επίπεδα ρεκόρ, για να φθάσει στα 251,1 δισ. τον Οκτώβριο, καταγράφοντας άνοδο κατά 2,1 δισ. από τον Σεπτέμβριο, μετά την έκδοση ομολόγων αξίας 1,9 δισ. σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Στην Πορτογαλία βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δεδομένης της πρόθεσης του Πεκίνου να μετατρέψει το λιμάνι της Λισσαβώνας στον μεγαλύτερο σταθμό των εμπορευμάτων της Κίνας στον Ατλαντικό Ωκεανό και να επεκτείνει τις δραστηριότητες της ελεγχόμενης πορτογαλικής ενεργειακής EDP σε τρίτες χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL