Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Σαουδική Αραβία / Σαουδική Αραβία: Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαουδική Αραβία / Σαουδική Αραβία: Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ

Του Γιώργου Παγώνη

Από τις αρχές του 2015, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας έχει σταδιακά παραχωρήσει την εξουσία στον γιο του, τον πρίγκηπα - διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (MBS). Την Τρίτη 2.10.2018, πράκτορες του σαουδαραβικού καθεστώτος δολοφόνησαν στο προξενείο του κράτους τους στην Κωνσταντινούπολη τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο της “Washington Post” Tζαμάλ Kασόγκι, που ασκούσε κριτική στον πρίγκηπα, ξεσηκώνοντας παγκόσμια κατακραυγή. Δεν ήταν μόνο η δολοφονία. Ήταν επίσης ο στυγερός τρόπος, η πρόκληση και η βαρβαρότητα που την ακολούθησαν. Το τι έγινε με το διαμελισμένο πτώμα του δεν είναι ακόμη εξακριβωμένο.

Η πρόσφατη σύνοδος των ηγετών των είκοσι μεγαλύτερων οικονομικά κρατών του κόσμου (G20), που έγινε στο Μπουένος Άιρες στις 30.11-1.12.2018, ήταν για τον ΜΒS μια μεγάλη ευκαιρία για κάποια εξιλέωση και αποκατάσταση του φθαρμένου του προφίλ. Συνοφρυωμένος τον αντιμετώπισε ο Ντόναλντ Τραμπ. Μόλις πρόσφατα, στις 20.11.2018, είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του δηλώνοντας: "Πρώτα η Αμερική. Δεν πρόκειται να καταστρέψω την παγκόσμια οικονομία και δεν πρόκειται να καταστρέψω την οικονομία της Αμερικής με το να γίνω ανόητος με τη Σαουδική Αραβία". Αλλά η υπόθεση Κασόγκι έχει στοιχίσει στον Αμερικανό Πρόεδρο. Του προκαλεί μεγάλες εσωτερικές πιέσεις, τον εμφανίζει να κλείνει το μάτι σε ένα απολυταρχικό καθεστώς, να δείχνει εμμονικός απέναντι στο Ιράν και να αγνοεί τις αμερικανικές αξίες.

Συγκρατημένος και προσηνής, όπως πάντα, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκγ που είδε κατ' ιδίαν τον MBS. Δεν υπήρχε περίπτωση να έχει πρόβλημα με τον Κινέζο Πρόεδρο ο πρίγκηπας. Κριτική στην εξουσία ασκούσε ο Κασόγκι. Δεν είναι ψηλά αυτό στις αξίες ούτε του Κομφούκιου ούτε του Μάο και δεν είναι στις προτεραιότητες του Σι Τζινπίνγκγ.

Ξάφνιασε ο διάλογος, όπως τουλάχιστον αποδίδεται από την “Guardian”, του MBS με τον Εμανουέλ Μακρόν, που καταγράφηκε εν αγνοία τους. MBS: ''Mην ανησυχείς''. Μακρόν: ''Ανησυχώ. Είμαι ανήσυχος... Στο είπα''. ΜBS: ''Ναι, μου το είπες. Σ' ευχαριστώ''. Μακρόν: ''Δεν με ακούς ποτέ''. MBS: "Όχι. Ασφαλώς και ακούω". Μακρόν: ... MBS: ''Εντάξει. Μπορώ να το κάνω... Μακρόν: "Είμαι ένας άνδρας που κρατά τον λόγο του". Κάποιοι τα θεώρησαν αυτά επιπλήξεις του Μακρόν. Πιο πολύ για νουθεσίες φαίνονται...

Θερμής υποδοχής έτυχε ο πρίγκηπας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος Πρόεδρος επεφύλαξε στον MBS έναν επιδεικτικά θεαματικό χαιρετισμό και το πιο πλατύ του χαμόγελο.

Η Σαουδική Αραβία ήταν από ιδρύσεώς της πιστή σύμμαχος της Αμερικής και του δυτικού στρατοπέδου, με τη Ρωσία, όπως και τη Σοβιετική Ένωση παλιότερα να αποτελούν πάντα το αντίπαλο δέος, ενώ όσον αφορά τη Μέση Ανατολή η Ρωσία βρίσκεται στο πλευρό του Ιράν, που είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι στο μάτι των Σαουδαράβων. Αλλά η πολιτική της δεν είναι μονοδιάστατη. Ο Γάλλος ειδικός Σιλ Κεπέλ, υποστήριξε πρόσφατα ότι η Ρωσία έχει στενές σχέσεις και με τη Σαουδική Αραβία. Είναι επίσης οι μεγαλύτερες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες του κόσμου και συνεργάζονται αρμονικά στα θέματα του μαύρου χρυσού.

Υπάρχει όμως και κάτι σπουδαιότερο. Ρωσία και Σαουδική Αραβία έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, που τις κάνουν κάποιες στιγμές να αισθάνονται αλληλέγγυες. Βλέπουν με καχυποψία τον δυτικό πολιτισμό, τις αξίες και τις ευαισθησίες του. Έχουν παράδοση με την απολυταρχία και τις επιχειρήσεις εκφοβισμού. Όσον αφορά τον ίδιο τον Πούτιν, τον περασμένο Μάρτιο βρέθηκε σε ανάλογη θέση με τον ΜΒS όταν δηλητηριάστηκε στην Αγγλία με νευροτοξικό παράγοντα ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ. Και τότε είχε ξεσηκωθεί το δυτικό σύμπαν, ενώ υπήρξαν και απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Ίσως η μεγαλύτερη διαφορά να ήταν ότι τελικά ο Σκριπάλ επέζησε.

O πρίγκηπας έχει πάρει κάποια μέτρα που έφεραν μια αύρα αναμόρφωσης στη χώρα του και σαν αναμορφωτής έγινε δεκτός στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο. Είχε κάνει όμως και μια δήλωση τότε: "Εκείνο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι το αποτέλεσμα, όχι τα μέσα" (“Time”). Σαφέστατος. Αλλά δεν είναι ο μόνος που το πιστεύει αυτό...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL