Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Τα ζόμπι του Φρανκισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα ζόμπι του Φρανκισμού

Η "εκταφή" του Φράνκο ξεκίνησε από την Ανδαλουσία με το εκλογικό άλμα του νεοφασιστικού Vox, που κατάφερε να εκλέξει 12 βουλευτές στην τοπική Βουλή της Σεβίλλης και 1 γερουσιαστή στη Μαδρίτη.

Το Λαϊκό Κόμμα σχεδιάζει να καλέσει τους πολιτικούς απογόνους των εκτελεστών του Λόρκα για να κυβερνήσουν μαζί τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ισπανίας, ενώ ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο Αλμπέρτο Γκαρθόν ζήτησαν ένα αντιφασιστικό μέτωπο καλώντας την πλειοψηφία που έδιωξε τον Ραχόι και οδήγησε στην κυβερνητική αλλαγή να αναλάβει τις ευθύνες της για τη δημοκρατική πορεία της χώρας.

Η Αριστερά με το ψηφοδέλτιο “Εμπρός Ανδαλουσία” (Adelante Andalusia) και επικεφαλής την Τερέζα Ροντρίγκεθ, την πρώην ευρωβουλευτή του Podemos, που ανήκει στους Αντικαπιταλιστές, έχασε 290.000 ψήφους και 3 τοπικούς βουλευτές. Οι νικητές των εκλογών φοβούνται επιστροφή στις κάλπες, ενώ προς το παρόν κανείς δεν μίλησε για επίσπευση των εθνικών εκλογών.

No Pasaràn! Αντιφασιστικό φράγμα από Ιγκλέσιας και Γκαρθόν

O επικεφαλής του Unidos Podemos και γενικός γραμματέας του Podemos Ιγκλέσιας και ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Unidos Podemos Γκαρθόν έκρουσαν τον κώδωνα του “δημοκρατικού συναγερμού, που θα πρέπει να υψώσει το φράγμα εναντίον της ανόδου της Άκρας Δεξιάς”. “Δεν βρίσκεται σε κίνδυνο μόνο ο προϋπολογισμός, αλλά και η κατεύθυνση του κράτους” προειδοποίησε ο Ιγκλέσιας.

“Στο όνομα του Unidos Podemos: Αντιφασιστικός συναγερμός. Θέλω να καλέσω όλα τα κοινωνικά κινήματα, γιατί τώρα πρέπει να κινητοποιηθούμε για να υπερασπιστούμε τις ελευθερίες, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αδελφοσύνη και τη δημοκρατία. Αυτές οι εκλογές θα μείνουν στην ιστορία για την εισβολή της Ακροδεξιάς, ενός φασιστικού κόμματος χωρίς κόμπλεξ” συνέχισε ο Ιγκλέσιας, καλώντας όλα τα κόμματα που έριξαν τον Ραχόι “να ενωθούν σαν ένα φράγμα για να σταματήσουν την Ακροδεξιά”.

“Το αποτέλεσμα χρειάζεται να κάνει το PSOE να καταλάβει ότι είμαστε σύμμαχοί του και τις δυνάμεις της Καταλωνίας να καταλάβουν ότι κρατάμε στα χέρια μας το μέλλον της χώρας. Ζητάω την ευθύνη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, έχουμε πολλές διαφορές, αλλά πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να οικοδομήσουμε ένα φράγμα στην Ακροδεξιά”.

Ράβουν κοστούμια δεξιοί, λαϊκιστές και φασίστες

Με διαφορετικούς τόνους δεξιοί, λαϊκιστές και φασίστες ερμήνευσαν την ήττα των σοσιαλιστών και της Αριστεράς στις κάλπες ως “ιστορική ευκαιρία”, μια νίκη εναντίον των εχθρών της Ισπανίας, του... εξορκισμένου Podemos και των Καταλανών και Βάσκων εθνικιστών.

“Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και δεν θα την αφήσουμε να περάσει” τόνισε ο ακροδεξιός ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο εκτιμώντας ότι το Λαϊκό Κόμμα με τους Πολίτες και το φασιστικό Vox μπορούν να εκδιώξουν μετά από 36 χρόνια τους Σοσιαλιστές από το παραδοσιακό εκλογικό φέουδο του Γκονθάλεθ και του Γκέρα.

Ο Κασάδο προσπαθεί να εμφανίσει μια νέα... λογιστική: έχοντας χάσει 310.000 ψήφους και 7 βουλευτές, εκτιμά ότι η Δεξιά σφύζει από ζωή εάν ενωθούν και τα τρία κομμάτια της ή, με άλλα λόγια, εάν το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες προχωρήσουν και στο θεσμικό ξέπλυμα του φασισμού και του επιτρέψουν να συγκυβερνήσει σήμερα στη Σεβίλλη και, γιατί όχι, αύριο και στη Μαδρίτη.

Για τον Κασάδο η δεξιά και ακροδεξιά συμμαχία απέκτησε και ένα όνομα: “Το Μπλοκ της Αλλαγής”, που αποτελεί “τον χώρο της Κεντροδεξιάς”, που σήμερα “είναι διασπασμένος στα τρία”, ενώ από τα κεντρικά γραφεία του Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη παρέα με τον επικεφαλής του κόμματος στην Ανδαλουσία Μπονίγια ανακοίνωσαν ότι άρχισαν τις συζητήσεις συνεργασίας με τους άλλους δύο “κεντροδεξιούς” εταίρους.

“Έχουμε χρόνο μέχρι στις 27 Δεκεμβρίου για να μιλήσουμε για το μέλλον και το παρόν” τόνισε ο Μπονίγια ανοίγοντας την πόρτα της συνεργασίας στον φασίστα Αμπασκάλ. Το σίγουρο είναι ότι και οι τρεις “κεντροδεξιές” δυνάμεις φοβούνται τις επαναληπτικές εκλογές, γιατί ξέρουν ότι θα υπάρξει μια δημοκρατική κινητοποίηση που θα οδηγήσει στις κάλπες αρκετούς από αυτούς που απείχαν.

Οι φασίστες, χωρίς να κρύψουν τον δικαιολογημένο ενθουσιασμό τους, έχοντας κερδίσει σχεδόν 400.000 ψήφους ή το 11%, καταλαβαίνουν ότι μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου στην ανατροπή των “Δήμων της Αλλαγής” και των Περιφερειών που κυβερνούν οι Σοσιαλιστές με την Αριστερά.

Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνθημά τους από την Κυριακή το βράδυ είναι “Στη Μαδρίτη”, την πόλη της Καρμένα και του Unidos Podemos, αναβιώνοντας ένα από τα κεντρικά φασιστικά συνθήματα της εποχής του εμφυλίου πολέμου.

“Έχουμε το κλειδί για την επόμενη μέρα της Ανδαλουσίας” υπογράμμισε ο αρχηγός των Πολιτών Αλμπέρτ Ριβέρα απαιτώντας από το Λαϊκό Κόμμα την προεδρία της Ανδαλουσίας, χωρίς να αναφερθεί άμεσα σε συνεργασία του με τους φασίστες, ή μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Σοσιαλιστές, αλλά πάντα με την προεδρία στους... Πολίτες. Το θέμα για τον Ριβέρα είναι να σπάσει τον κλοιό της απομόνωσης και να εμφανιστεί ως απαραίτητος θεσμικός εταίρος για τη διακυβέρνηση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Διπλά χαμένη η Ντίαθ: από το Vox και τον Σάντσεθ

“Κέρδισα τις εκλογές... Εάν είχα χάσει, θα είχα παραιτηθεί... Εάν δεν ήταν η Άκρα Δεξιά, θα είχαμε πλειοψηφία της Αριστεράς” τόνισε η μεγάλη ηττημένη των εκλογών Σουζάνα Ντίαθ επιστρέφοντας στον Σάντσεθ την πρόσκληση να παραιτηθεί μετά τα καταστροφικά για τους Σοσιαλιστές αποτελέσματα.

Δυστυχώς ο Σάντσεθ θα πρέπει στην κυριολεξία να... λουστεί τη βαριά ήττα του διεφθαρμένου και μετριοπαθούς Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ανδαλουσίας και κυρίως της άσπονδης εχθρού του, που είχε καταφέρει την αποπομπή του από την ηγεσία του κόμματος και την παραίτησή του ακόμη και από το βουλευτικό αξίωμα γιατί ο Σάντσεθ δεν ήθελε να δώσει ψήφο ανοχής στον Ραχόι.

Φαίνεται ότι η απομάκρυνση της Ντίαθ από την ηγεσία των Σοσιαλιστών της Ανδαλουσίας είναι θέμα χρόνου μετά την αιμορραγία 400.000 ψήφων και 14 εδρών, εάν δεν καταφέρει να επιβιώσει με μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη των Πολιτών, γιατί μια συμμαχία της με την Αριστερά θα πυροδοτούσε τα αντανακλαστικά της Δεξιάς για να ενωθεί κατά του... Τσαβισμού. Η Ντίαθ πάντως κάλεσε σε αντιφασιστικό και δημοκρατικό μέτωπο για να παίξει το τελευταίο χαρτί της πριν από την παραίτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL