Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C25.1°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C19.6°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.3°C
3 BF 26%
Πινγκ πονγκ Ρώμης - Βρυξελλών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πινγκ πονγκ Ρώμης - Βρυξελλών

Την “αλλαγή του τόνου” από πλευράς Ιταλίας χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι εάν δεν υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της, θα κινηθούν κανονικά οι διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος και χρέους. Το ιταλικό ζήτημα απασχόλησε μεν το χθεσινό Eurogroup, αλλά διατηρήθηκαν χαμηλοί τόνοι, καθώς φαίνεται πως μετά τις συναντήσεις που έγιναν σε υψηλό επίπεδο το σαββατοκύριακο στο Μπουένος Άιρες στο περιθώριο του G20 υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Προσερχόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε πως βρίσκεται σε “συζητήσεις” με την ιταλική πλευρά και μάλιστα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία. Όπως είπε, είναι “θετικό” ότι ο “τόνος” των συζητήσεων έχει βελτιωθεί και υπάρχει στενότερη συνεργασία. Η Επιτροπή, όπως εξήγησε, έχει προτείνει την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και χρέους, ενώ και οι υπουργοί το έχουν επικυρώσει. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν “σημαντικές αλλαγές” στον ιταλικό προϋπολογισμό επισήμανε και κατέληξε λέγοντας ότι “τώρα η μπάλα είναι στην ιταλική πλευρά”.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει αλλάξει η “προσέγγιση” και ότι υπάρχει “πρόοδος”, καθώς έχουν προκύψει “νέες ιδέες και προτάσεις στη σωστή κατεύθυνση”. Για “βούληση” προκειμένου να επιτευχθεί “συναίνεση” έκανε λόγο χθες και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή “προετοιμάζεται” για την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και χρέους που μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε χρηματικά πρόστιμα. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και στις 19 Δεκεμβρίου εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση από την ιταλική πλευρά σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Το μεγαλύτερο μέρος, πάντως, του χθεσινού Eurogroup αφιερώθηκε στις προτάσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, όπου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ειδικότερα, δύο είναι τα θέματα στα οποία υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κρατών - μελών: η αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και ο μηχανισμός χρηματοδότησης του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών.

Θετικότερα και του αναμενόμενου δείχνουν τα νέα σχετικά και με τη γαλλογερμανική πρόταση για έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης. Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Μπρουνό Λε Μερ, η πρόταση αυτή κερδίζει έδαφος αν και “εξακολουθούν να υπάρχουν αντιδράσεις” κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρήση των κεφαλαίων. "Το ευρώ δεν θα διαδραματίσει έναν διεθνή ρόλο ως ισχυρό διεθνές νόμισμα χωρίς έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη” προειδοποίησε χθες. Η γαλλογερμανική πλευρά κατέθεσε επίσης πρόταση προκειμένου ο προϋπολογισμός αυτός να χρηματοδοτηθεί από έναν ειδικό φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, μια ιδέα που έχει υποστηριχθεί νωρίτερα από την Επιτροπή και συζητιέται εδώ καιρό, μεταξύ ορισμένων, όμως, χωρών.

Αρκετά πιο μακριά από μια συμφωνία βρίσκεται η πρόταση για την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, για την οποία υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφωνίες από χώρες όπως η Γερμανία, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να προηγηθεί η μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως σημείωνε ευρωπαϊκή πηγή, σ’ αυτή τη φάση ο στόχος είναι να παραταθεί η εντολή προς τους υπουργούς για εξέταση της πρότασης της Επιτροπής στο επόμενο εξάμηνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL