Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Επόμενος σταθμός, Καράκας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επόμενος σταθμός, Καράκας

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το περιβόητο “φαινόμενο του ντόμινο” έμοιαζε να επιβεβαιώνεται στη Νότια Αμερική. Η Μία μετά την άλλη, οι χώρες της περιοχής στρέφονταν σε κυβερνήσεις της Αριστεράς απειλώντας να ξεφύγουν από την τροχιά της Ουάσιγκτον. Σήμερα, ο Λευκός Οίκος του Τραμπ δείχνει αποφασισμένος να επαναλάβει το φαινόμενο από την ανάποδη. Με σημείο αφετηρίας τη Βραζιλία του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Την πρόθεση αυτή επιβεβαίωσαν την Πέμπτη η επίσκεψη του Τζον Μπόλτον στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και η συνάντηση του με το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Βραζιλίας. Καθ’ οδόν για τη σύνοδο των G20 στο Μπουένος Άιρες, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ και εκφραστής των πιο ακραίων και επιθετικών αντιλήψεων για την εξωτερική πολιτική της χώρας του “πετάχτηκε” για λίγο από την προσωπική κατοικία του Μπολσονάρο για μια σύντομη συνάντηση μαζί του.

Το τι ακριβώς ειπώθηκε εκεί παραμένει άγνωστο. Σε σύντομο μήνυμά του στο Twitter, o Μπόλτον περιορίστηκε να δηλώσει ότι ήταν μια “ευρεία, παραγωγική συζήτηση”. Παρομοίως, ο Μπολσονάρο, που πρόκειται να αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα σε έναν μήνα από σήμερα, έκανε λόγο για μια ευχάριστη και εποικοδομητική συνάντηση.

Οι ανακοινώσεις μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. Ήταν όμως η σύνθεση της βραζιλιάνικης αντιπροσωπείας στη συνάντηση. Η απεριόριστη εκτίμηση που τρέφει ο Μπολσονάρο για τον στρατό της χώρας του και η η νοσταλγία του για τη δικτατορία της περιόδου 1964-1985 δεν είναι μόνο λόγια. Τον υψηλόβαθμο απεσταλμένο του ισχυρού βόρειου συμμάχου συνάντησαν μαζί του δύο πρώην στρατηγοί, οι οποίοι σε λίγες μέρες θα αναλάβουν νευραλγικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση.

Σύγχρονοι σταυροφόροι

Πρόκειται για τον Φερνάντο Ασεβέντο Ε Σίλβα, που θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας, και τον Ελένο Ριμπέιρο, που αναμένεται να αξιοποιηθεί στον τομέα της ασφάλειας. Μαζί τους ήταν και ο μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών Ερνέστο Αραούζο, που, παρότι δεν προέρχεται από τον στρατό, δεν θα αισθανόταν καθόλου άβολα στη συνάντηση.

Για να πάρει κανείς μια μικρή γεύση για τις απόψεις του, αρκεί να αναφέρουμε ότι έχει χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή ως “μαρξιστική συνωμοσία” και θεωρεί ως αποστολή του την απελευθέρωση της Βραζιλίας από τον ζυγό των αντίχριστων οπαδών της παγκοσμιοποίησης.

Όλοι αυτοί συναντήθηκαν με τον Τζον Μπόλτον, έναν από τους βασικούς υπεύθυνους για την εισβολή στο Ιράκ το 2003 και το ασύλληπτο αιματοκύλισμα που επακολούθησε στη Μέση Ανατολή. Το “γεράκι” που υπηρέτησε την κυβέρνηση Μπους και σήμερα καθοδηγεί την εξωτερική πολιτική του Τραμπ δεν φοβάται τον πόλεμο.

Έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να επέμβουν με στόχο την “αλλαγή καθεστώτος” σε χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Τάσσεται υπέρ της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ και ισχυρίζεται ότι η Κούβα διαθέτει βιολογικά όπλα.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη Νότια Αμερική; Ίσως το ότι μόλις μία εβδομάδα πριν την επίσκεψή του στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο Μπόλτον επέλεξε να επαναφέρει με έμφαση στο προσκήνιο τη νέα εκδοχή του “άξονα του κακού”, την "τρόικα της τυραννίας”, όπως αποκαλεί χαρακτηριστικά την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα.

Το "πρόβλημα" Βενεζουέλα

Σε μια ιδιαίτερα πολεμοχαρή ομιλία του στο Μαϊάμι, έθεσε τις βάσεις για μια νέα επιχείρηση αποσταθεροποίησης στις χώρες αυτές, σημειώνοντας ότι η Βραζιλία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια. Η εκλογή Μπολσονάρο, τόνισε, αποτελεί “θετικό σημάδι για το μέλλον της περιοχής” και έκανε λόγο για μια “ιστορική ευκαιρία” συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Βραζιλίας τόσο στην οικονομία όσο και την ασφάλεια.

Καθόλου συμπτωματικά, ο αρκετά φειδωλός μέχρι τώρα σε δηλώσεις που αφορούν θέματα εξωτερικής πολιτικής Μπολσονάρο θυμήθηκε, μετά τη συνάντηση με τον Μπόλτον, ότι “η Βενεζουέλα αποτελεί χρόνιο πρόβλημα που χρειάζεται λύσεις”. Λύσεις που ενδεχομένως να ξεπερνούν τα όρια των οικονομικών κυρώσεων που μέχρι σήμερα επέβαλλε η Βραζιλία στο Καράκας υποκύπτοντας στις πιέσεις της Ουάσιγκτον.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Κάρλος Όλμες Τρουχίγιο υποχρεώθηκε να διαψεύσει δημοσίευμα της βραζιλιάνικης εφημερίδας “Folha De Sao Paolo” που υποστήριζε, επικαλούμενο εγχώριες διπλωματικές πηγές, ότι η Μπογκοτά έχει συμφωνήσει να συνδράμει την προσπάθεια της Βραζιλίας να “ανατρέψει” την κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Και μόλις το καλοκαίρι συνεργάτες του Τραμπ αποκάλυπταν ότι ο συγκεκριμένος στόχος αποτελεί μία από τις πολλές εμμονές του Αμερικανού Προέδρου. “Γιατί δεν εισβάλλουμε στη Βενεζουέλα;” φέρεται να είχε ρωτήσει συνεργάτες του στη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο.

Έπειτα από “πέντε δραματικά λεπτά”, όπως σημειώνει το Associated Press, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ο τότε σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. ΜακΜάστερ του εξήγησαν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα έλυνε. Οι άνθρωποι που τους διαδέχτηκαν, ο πρώην διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο και o πρωταγωνιστής της εισβολής στο Ιράκ Τζόν Μπόλτον, μάλλον έχουν διαφορετικές απαντήσεις για το ίδιο ερώτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL