Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Deutsche Bank / Deutsche Bank - Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα τράπεζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Deutsche Bank / Deutsche Bank - Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα τράπεζα

Οχήματα της αστυνομίας στον περίβολο των κεντρικών γραφείων της Deutsche Bank κατά την διάρκεια της εφόδου

Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε σαν αστυνομική ταινία στην τραπεζική πρωτεύουσα της Γερμανίας. Αξημέρωτα έσπευσαν 170 ερευνητές της γερμανικής εισαγγελίας, της οικονομικής αστυνομίας και της εφορίας σε έξι κεντρικές υπηρεσίες της Deutsche Bank στην ευρύτερη περιοχή της Φρανκφούρτης κι άρχισαν να κάνουν φύλλο και φτερό υπολογιστές, σκληρούς δίσκους και αρχεία.

Στο κέντρο του “Μάινχάταν”, όπως ονομάζουν το τετράγωνο με τους ουρανοξύστες δίπλα στον ποταμό Μάιν οι κάτοικοι της Φρανκφούρτης, τα μπλε φώτα των αυτοκινήτων της αστυνομίας αναβόσβηναν επί ώρες, λες και γινόταν έφοδος σε μαγαζιά της νύχτας.

Η αιτία; Οι διωκτικές αρχές υποπτεύονται ότι συνεργάτες της τράπεζας βοήθησαν πολλούς πελάτες τους να ανοίξουν off shore εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους και μέσω αυτών να ξεπλύνουν χρήματα από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ενδείξεις που οδήγησαν στην έφοδο προέκυψαν από την αξιολόγηση που έκαναν οι αρχές στα δεδομένα από τα Off shore - Leaks και τα Panama Papers που είχε αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνα τα προηγούμενα χρόνια. Βρέθηκαν πολλές κινήσεις λογαριασμών που έδειχναν τη μεταφορά χρημάτων -περί τα 311 εκατομμύρια ευρώ μόνο το 2016- σε 900 off shore στις βρετανικές Παρθένους Νήσους, χωρίς προηγουμένως η τράπεζα να έχει ελέγξει από πού προέρχονται τα χρήματα αυτά.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες είναι πλέον υποχρεωμένες να ελέγχουν κάθε δυνάμει ύποπτη κίνηση, κυρίως αυτές τις μεταφορές κεφαλαίων που γίνονται με τρόπο ώστε κανείς να μην μπορεί να καταλάβει μετά από ένα 24ωρο από πού ξεκίνησε η πορεία του χρήματος.

Αυτό λέει ο νόμος για το ξέπλυμα χρήματος - κι επειδή η Deutsche Bank έχει αποκτήσει πολύ κακή φήμη τα τελευταία χρόνια κι έχει πιαστεί πολλές φορές στα πράσα, είναι η μόνη τράπεζα στη Γερμανία στην οποία έχει αποσταλεί ένας επιθεωρητής από την εποπτική αρχή των τραπεζών για να θυμίζει στα τραπεζικά στελέχη ότι πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Προφανώς οι ελεγχόμενοι συνεργάτες της τράπεζας κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτόν τον σκόπελο.

Η Deutsche Bank, που προσπαθεί να διορθώσει την κακή της φήμη και θέλει να δείχνει ότι συνεργάζεται με τις αρχές, επιβεβαίωσε πάραυτα την έφοδο και έβγαλε την εξής ανακοίνωση: “Φυσικά και θα συνεργαστούμε στενά με την εισαγγελία της Φρανκφούρτης, καθώς είναι και προς το δικό μας συμφέρον να διαλευκανθούν όλες οι υποψίες. Πάντα το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε”.

Η αλήθεια είναι ότι η Deutsche Bank αναγκάστηκε πολλές φορές να... συνεργαστεί με τις διωκτικές αρχές, καθώς οι έφοδοι στα κεντρικά της κοντεύουν να γίνουν συνήθεια. Το 2015 ερευνούσαν επί μέρες οι διωκτικές αρχές τους τρόπους που στήνονταν φορολογικά κόλπα προς όφελος των πελατών της τράπεζας, ενώ και η υποψία για συμμετοχή της σε ξέπλυμα χρήματος έχει επιβεβαιωθεί αρκετές φορές -και η τράπεζα έχει πληρώσει τα ανάλογα πρόστιμα.

Λίγες μέρες πριν από τη χθεσινή έφοδο, που είχε ως παράπλευρη απώλεια την πτώση της μετοχής της τράπεζας στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης η Deutsche Bank είχε εμπλακεί και σε άλλο σκάνδαλο ξεπλύματος, αυτή τη φορά με πρωταγωνίστρια της Danske Bank. H μικρή δανέζικη τράπεζα μετέφερε από το 2007 έως το 2015 μαύρο χρήμα από την ανατολική Ευρώπη συνολικού ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ στις JP Morgan, Bank of America και Deutsche Bank, χωρίς οι τρεις αυτές τράπεζες να ελέγχουν τη νομιμότητα των συναλλαγών.

Η επιχειρηματολογία των τραπεζιτών της Φρανκφούρτης είναι ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να ελέγχουν τους πελάτες της Danske, ενώ, μόλις αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά, μόλις το 2015, σταμάτησαν τη συνεργασία με τη δανέζικη τράπεζα. Μέχρι τότε, σύμφωνα τουλάχιστον με τον διευθυντή της θυγατρικής της Danske στην Εσθονία, είχαν διακινηθεί μέσω της Deutsche Bank 150 δισεκατομμύρια ευρώ.

H JP Morgan, για παράδειγμα, που επίσης δεν θεωρείται... αγγελικά πλασμένη, είχε σταματήσει τις δοσοληψίες με την Danske δυο χρόνια νωρίτερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL