Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Ιταλία / Ιταλία: Σαλβίνι και Ντι Μάιο... λιμάρουν τον προϋπολογισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Σαλβίνι και Ντι Μάιο... λιμάρουν τον προϋπολογισμό

«Θα... λιμάρουμε λίγο τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση εφαρμόζει την κοινή λογική, η οποία δεν εμμένει σε διαφορές του 0,1% σε ό,τι αφορά το έλλειμμα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, βάζοντας τον πήχη της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες στο... 0,1%. Υποστηρίζοντας γενναιόδωρα ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν "να πιστεύουν πως θα κρατούν αιχμάλωτη μια κυβέρνηση και εξήντα εκατομμύρια Ιταλούς για μια διαφορά του 0,1%", ο Σαλβίνι δήλωσε πως "είμαστε διατεθειμένοι να τους αφαιρέσουμε κάθε άλλοθι".

«Το θέμα δεν είναι οι αριθμοί αλλά οι πολίτες. Η βοήθεια στους άνεργους, η μείωση της ηλικίας για να μπορεί να βγει κανείς στη σύνταξη, η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις και προς τους πολίτες που έχασαν λεφτά εξαιτίας των τραπεζών, είναι μέτρα που δεν μπορούμε να καταργήσουμε», τόνισε ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, προσπαθώντας να σηκώσει κεφάλι από τη σκανδαλολογία εναντίον του από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι ο πατέρας του απασχολούσε αδήλωτους εργαζόμενους στην επιχείρησή του.

Αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία της Ιταλίας με την Κομισιόν εμφανίστηκε χθες και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. «Μπορώ να πω μόνον ότι υπάρχει διάλογος. Πίστευα ανέκαθεν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε ο Ντράγκι, προειδοποιώντας ότι «οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος πρέπει να το μειώσουν, γιατί με τον τρόπο αυτό γίνονται ισχυρότερες».

Το «λιμάρισμα» του ιταλικού προϋπολογισμού φαίνεται ότι άρχισε το Σάββατο το βράδυ, στο δείπνο του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, του υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Η κατάληξη του Κόντε με τον Γιούνκερ, «είμαστε φίλοι», μεταφράζεται μάλλον στα ιταλικά στο αίτημα να καθυστερήσει η έναρξη της διαδικασίας εναντίον της Ρώμης για υπερβολικό έλλειμμα, μέχρι να βρει μια εσωτερική ισορροπία η ιταλική κυβέρνηση για το πού θα κάνει περικοπές. Θα μπορούσε μήπως να μεταφραστεί ως αναβολή αποφάσεων μέχρι τον Μάιο και τις ευρωεκλογές από τις οποίες ίσως προκύψει μια λαϊκιστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα είναι πιο φιλική στην Ιταλία; Σε αυτό αποβλέπουν τουλάχιστον ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο.

Οι βουλευτές του Κ5Α και της Λέγκας... αλληλοχειροκροτήθηκαν στη Βουλή όταν η κυβέρνηση έθεσε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για να μπορέσει να περάσει το διάταγμα Σαλβίνι για την ασφάλεια και τη μετανάστευση, μετά τις διαρροές βουλευτών του Κ5Α προς... δημοκρατικότερες θεωρήσεις. Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα επέστρεψε με τον δικό του τρόπο στο θέμα της υπεράσπισης της ενωμένης Ευρώπης υποστηρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί μοντέλο για τον κόσμο και πως «θα πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να σκεφτούμε την επιστροφή στον εθνικισμό, που θα μας πήγαινε αιώνες πίσω».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL