Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Μεγάλη αποκάλυψη από συνάδελφο του Παπαδημητρίου: «Υπαναχωρήστε τώρα», «είπε» στην Ιταλία ο…Τσίπρας!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγάλη αποκάλυψη από συνάδελφο του Παπαδημητρίου: «Υπαναχωρήστε τώρα», «είπε» στην Ιταλία ο…Τσίπρας!

Ρεπορτάζ από τους υπονόμους του Μιλάνου, την έδρα του Corriere della Sera

Του Αργύρη Παναγόπουλου

“Υπαναχωρήστε τώρα, γιατί θα είναι χειρότερα αργότερα»,  ισχυρίζεται η μεγαλύτερη ιταλική εφημερίδα ότι «συμβούλεψε» Ιταλούς πολιτικούς ο Έλληνας πρωθυπουργός, ευχόμενος μάλιστα «καλή τύχη» εάν είχαν στο μυαλό τους την αποχώρηση της Ιταλίας από την ευρωζώνη.  Δεν μας έφθανε η ελληνική βιομηχανία των Fake News, τώρα θα πρέπει να έχουμε ακόμη και στην μεταμνημονιακή εποχή τα εισαγόμενα κατασκευάσματα των ξένων μεγαλοδημοσιογράφων!

Γιατί ο Φεντερίκο Φουμπίνι, που υπογράφει το άρθρο», δεν είναι ένας τυχαίος ή άσημος δημοσιογράφος που γράφει κάτι έστω και ανακριβές για να εξελιχθεί στη δουλειά του.

Ο Φουμπίνι είναι υψηλόβαθμό στέλεχος της μεγαλύτερης ιταλικής εφημερίδας και ενός από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς ομίλους της χώρας του και ανήκει στον συντηρητικό εάν όχι στον πιο συντηρητικό από τον συντηρητικό χώρο. Ξέρει γιατί γράφει αυτό που γράφει.

Δεν ήταν λοιπόν ένα «λάθος», μια αβλεψία ή ο δαίμονας του τυπογραφείου.

Πιο απλά ήταν μια διατεταγμένη υπηρεσία να υπογράψει αυτό το άρθρο και να γράψει αυτά που έγραψε.

Μα καλά θα διερωτηθεί κανείς γιατί η μεγαλύτερη ιταλική εφημερίδα να κάνει κάτι τέτοιο; Τι λόγο να έχει; Τι την ενδιαφέρει να γράψει κάτι που δεν είναι αληθές για τον πρωθυπουργό μιας άλλης χώρας; Λογικά ερωτήματα που θα μπορούσε να θέσει ένας ανυποψίαστος πολίτης.  

Μπορεί όμως η ενημερωτική… προβοκάτσια του Φουμπίνι να ήταν ίσως η αρχή. ‘Η μια προειδοποίηση θα μπορούσε να πει κανείς. Στη Νότιο Ιταλία και όχι μόνο αποτελεί τον κανόνα της …

Το θέμα είναι ότι η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολιτικής, οικονομικής και, προσέξετε, κοινωνικής κρίσης. Ο Ρουμπίνι αναφέρει την Moddy’s και Goldman Sachs, αλλά δεν βρίσκει στο πληκτολόγιό του τα γράμματα για τη λέξη φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση, που αφορούν καθημερινά διαρκώς και περισσότερους Ιταλούς.

Ο Φουμπίνι βάζει στο στόμα του Τσίπρα τις συμβουλές του  για την Ιταλία περισσότερο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους παρά για θέματα που αφορούν τις ελληνικές εξελίξεις, δεδομένης της απέχθειας της ιταλικής εφημερίδας για την Ελλάδα του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που μπορεί να φοβάται ο Corriere della Sera – Φουμπίνι είναι το γεγονός ότι μεγάλα τμήματα του Κ5Α, του καθολικού προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου και τμήματα των απογοητευμένων στελεχών και οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος βλέπουν ως παράδειγμα την ελληνική εμπειρία, την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της.

Στο παρελθόν ηγετικά στελέχη του Κ5Α είχαν προσπαθήσει να προσεγγίσουν το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του και είχαν βρει τις πόρτες της Κουμουνδούρου κλειστές. Το προοδευτικό τμήμα του Κ5Α βλέπει σήμερα με τεράστια συμπάθεια τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του και προσπαθεί να αντλήσει απαντήσεις από την ελληνική εμπειρία, κατανοώντας και τη σημασία που είχε για τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

Στο «πασοκοποιημένο» Δημοκρατικό Κόμμα ο Τσίπρας θεωρείται ως ένα είδος αριστερού προφήτη για να αντιμετωπιστεί η κρίση, για να μην αναφερθούμε στους… αποχωρήσαντες από το Δημοκρατικό Κόμμα, που είχαν συμμετάσχει στους Ελεύθερους και Ίσους. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει να ακολουθήσει την τακτική  του ΣΥΡΙΖΑ και των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και να απογαλακτιστεί από τον νεοφιλελευθερισμό. Ένας από τους βασικούς διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος είναι ο πρόεδρος της Περιφέρειας του Λάτσιο Τζινγκαρέτι, που στο παρελθόν είχε συναντηθεί με τον Τσίπρα και λόγω αρμοδιοτήτων με την Ρένα Δούρου. Ο Τζινγκαρέτι εμφανίζεται ως ο «αντιΡέντσι».

Για τον προοδευτικό καθολικό κόσμο ο Τσίπρας αποτελεί το παράδειγμα της ανθρωπιάς στην εγωιστική Ευρώπη και τον άνθρωπο που κράτησε την χώρα το μακριά από τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Το τελευταίο διάστημα σε πολλά σεμινάρια και ημερίδες μεγάλων καθολικών προοδευτικών οργανώσεων ακούγεται διαρκώς και περισσότερο για ανάγκη να βρεθεί ένας Ιταλός Τσίπρας για να σώσει την χώρα και τους ανθρώπους της.

Το διάστημα αυτό επίσης μπαίνει στην τελική ευθεία και η εκλογή του νέου γραμματέα του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου, της CGIL, με ένα μεγάλο φίλο του ελληνικού λαού, της κυβέρνησής του και σύντροφο του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού να έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθεί στην ηγεσία του.

Προσπαθώντας να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του Τσίπρα στην Ιταλία και κυρίως στα συγκεκριμένα εκλογικά στρώματα σημαίνει ότι περιορίζουν τον κίνδυνο για την ιταλική δεξιά να βρεθεί προ νέων εκπλήξεων στις ευρωεκλογές του Μαΐου, από τη στιγμή που με άξονα το δήμαρχο της Νάπολης Ντε Ματζίστρις έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την παρουσίαση ενός ανοικτού και ενωτικού ψηφοδελτίου που θα στοχεύει κυρίως σε αυτές τις ομάδες ψηφοφόρων.

Στο ψηφοδέλτιο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συμμετέχουν προσωπικότητες που έχουν συγκρουστεί με το κατεστημένο, από τον δήμαρχο του Ριάτσε Λουκάνο, την αδελφή του δολοφονημένου από τους καραμπινιέρους Κούκι, έως και τον ίδιο τον δήμαρχο της Νάπολης. Την 1η Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ρώμη η πρώτη ανοικτή συνάντηση του νέου εγχειρήματος με τον Ντε Ματζίστρις να βρίσκεται σε άμεση συνεννόηση με την «Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» και ασφαλώς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για να «ελληνοποιήσουμε» την κουβέντα μας οι Παπαδημηρίου και οι Πορτοσάλτε, όπως και οι Φουρίνι, έχουν έναν συγκεκριμένο ρόλο. Μπορεί κάποιο ελληνικό κανάλι να έχασε για μια στιγμή μονοπώλιο του «αντιΣυριζικού» αγώνα από τα Fake News μιας ιταλικής εφημερίδας, αλλά είναι προφανές ότι στις ευρωπαϊκές χώρες οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις δίνουν την ίδιες μάχες και στο ενημερωτικό πεδίο. 

Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL