Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ανάποδος Κόσμος / Ποιος έφαγε τον ιεραπόστολο;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Ποιος έφαγε τον ιεραπόστολο;

Θέλω να ζητήσω, εξαρχής, συγγνώμη από όσους θεωρούν απάνθρωπο ή βέβηλο τον σημερινό τίτλο της στήλης. Σέβομαι μεν τα θρησκευτικά πιστεύω του καθενός, αλλά έφριξα με όσα διάβασα και άκουσα για τον Αμερικανό «ιεραπόστολο» που ήθελε να κηρύξει τον λόγο του Θεού σε ιθαγενείς, απομονωμένους σε ένα νησί του Ινδικού Ωκεανού, αλλά βρήκε τον θάνατο από τα βέλη τους. Γιατί αυτή η ιστορία που έκανε τον γύρο του κόσμου πριν από μερικές ημέρες έχει ορισμένες ενδιαφέρουσες... λεπτομέρειες.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τζον Άλεν Τσάου, 27 ετών, από την Αλαμπάμα, πήγε κωπηλατώντας στην ατόλη Βόρειο Σεντινέλ, στη Θάλασσα Ανταμάν, αψηφώντας την απαγόρευση των ινδικών αρχών. Η απαγόρευση αποσκοπεί στην προστασία της φυλής των κυνηγών - συλλεκτών η οποία αριθμεί από 100 έως 400 μέλη που δεν έχουν ανοσία στην ευλογιά και σε άλλες ασθένειες. Σε προηγούμενη επίσκεψή του, δυο ημέρες νωρίτερα, ο Τσάου είχε προσπαθήσει να έλθει σε επαφή με τη φυλή δίνοντας «δώρα». Τότε γλίτωσε σαν από «θαύμα» όταν το βέλος που του έριξε ένας νεαρός ιθαγενής καρφώθηκε στη... Βίβλο του.

Πώς τα γνωρίζουμε όλα αυτά; Από το ημερολόγιο που κρατούσε ο ίδιος στο Instagram για τις περιπέτειές του, από χειρόγραφά του και από μαρτυρίες των ψαράδων που τον είχαν μεταφέρει παράνομα ανοιχτά του νησιού ώστε να συνεχίσει ο ίδιος με κανό μέχρι την ακτή.

«Ο Θεός με προστάτευσε, με έκρυψε από την Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό» έγραψε ο Τσάου πριν από την τελευταία και φαρμακερή απόπειρά του να πιάσει φιλίες με τους ιθαγενείς για να τους φέρει στην οδό της σωτηρίας. «Ίσως πιστεύετε ότι είμαι τρελός που το κάνω όλο αυτό, αλλά πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να φέρω τον Ιησού σε αυτούς ανθρώπους (...) οι αιώνιες ζωές τους είναι στο χέρι μου και λαχταρώ να τους δω να λατρεύουν τον Θεό στη δική τους γλώσσα».

Μέλος της οργάνωσης εθελοντών AmeriCorps, που χρηματοδοτείται από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, λάτρης του ποδοσφαίρου και της ορειβασίας, ο Τσάου είχε ταξιδέψει και στο Ιράκ. Φαίνεται πως συνδύαζε την αγάπη για τα ταξίδια με το πάθος του για τη διάδοση του Ευαγγελίου. Έκανε όμως παράλληλα και κάτι άλλο: «διάνθιζε» το ημερολόγιο του στο Instagram με φωτογραφίες από ειδυλλιακά, εξωτικά μέρη όπου παρουσίαζε προϊόντα διατροφής (αποξηραμένο κρέας), δηλώνοντας μάλιστα «πρεσβευτής» συγκεκριμένης αμερικανικής εταιρείας τροφίμων. Έτσι είναι άλλωστε η σύγχρονη διαφήμιση. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει 10.800 ακόλουθους- ίσως ήταν ένας τρόπος για να χρηματοδοτεί ο Τσάου τα ταξίδια του.

Οι ψαράδες είπαν ότι ο «ιεραπόστολος» δέχτηκε βροχή από βέλη. Στη συνέχεια, οι άνδρες της φυλής πέρασαν στον λαιμό του ένα σκοινί και τον έσυραν στο εσωτερικό του νησιού. Για ορισμένους θρησκευόμενους συμπατριώτες ο Τσάου μαρτύρησε για την πίστη του.

Για άλλους, όπως για τις ινδικές αρχές, ήταν ένας Αμερικανός τουρίστας ο οποίος εξέθεσε σε κίνδυνο τους τελευταίους επιζώντες μιας φυλής που δεν έχει αντισώματα για να αντιμετωπίσει μια απλή (για εμάς) γρίπη και πήγαινε γυρεύοντας να φάει το κεφάλι του. Η οικογένειά του δήλωσε ότι συγχωρεί τους δράστες. Η σορός του Τσάου μάλλον θα μείνει πολύ καιρό στο Βόρειο Σεντινέλ. Ίσως να μη βρεθεί ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL