Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Συμφωνίες στις Βρυξέλλες, νάρκες στο Λονδίνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμφωνίες στις Βρυξέλλες, νάρκες στο Λονδίνο

Οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ε.Ε. και της Βρετανίας κατάφεραν χθες να συμφωνήσουν σ’ ένα κείμενο για το πλαίσιο των σχέσεών τους μετά το Brexit, το οποίο έχει τη μορφή ενός σχεδίου «πολιτικής δήλωσης». Το 26σέλιδο αυτό κείμενο -το οποίο θα συνοδεύσει τη συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, που συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδόμαδα- «θέτει τις παραμέτρους μίας σύμπραξης φιλόδοξης, ευρείας, εις βάθος και ευέλικτης» στους τομείς του εμπορίου, της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ασφάλειας.

Πρόκειται για κείμενο που δεν θα έχει νομική ισχύ, αλλά αποφασιστικής σημασίας πολιτική αξία, για τον προσδιορισμό του πλαισίου των νέων διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν μετά το Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απέστειλε χθες στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. των 27 το σχέδιο Πολιτικής Δήλωσης, το οποίο, όπως είπε “έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο διαπραγματευτών και καταρχάς σε πολιτικό επίπεδο, με την επιφύλαξη της επικύρωσης από τους ηγέτες”. Το κείμενο συζητήθηκε χθες σε πρώτη φάση από τους πρέσβεις των κρατών - μελών στην Ε.Ε., ενώ αναμένονται και περαιτέρω συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα μέχρι την Κυριακή, οπότε θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής για την έγκριση της συνολικής συμφωνίας Ε.Ε. - Η.Β.

Παρ’ όλο που υπάρχουν οι προσδοκίες πως η πολιτική αυτή δήλωση για τη μελλοντική σχέση Ε.Ε. - Η.Β. που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιό της η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μπορούσε να βελτιώσει σχετικά το ενδοκυβερνητικό κλίμα, επί της ουσίας, δεν έχει αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά τη συμφωνία αποχώρησης και τις κόκκινες γραμμές της Ε.Ε. που έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των σκληρών υποστηρικτών του Brexit. Η Τερέζα Μέι, από την πλευρά της, χαιρέτισε το κείμενο χαρακτηρίζοντάς το ως μια “καλή συμφωνία” για το Ηνωμένο Βασίλειο" που “εφαρμόζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος” του Ιουνίου 2016 για το Brexit.

Μετά την επιστροφή της από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο η Τ. Μέι ενημέρωσε τη Βουλή των Κοινοτήτων ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε "κρίσιμο σημείο" και τόνισε ότι "όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στο να εργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να οδηγήσουμε αυτή τη διαδικασία σε οριστική κατάληξη". Το μελλοντικό πλαίσιο θα επιτρέψει στη Βρετανία να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, υποστήριξε η Μέι, ενώ σημείωσε ότι οι συζητήσεις για έναν εναλλακτικό διακανονισμό με στόχο να αποφευχθεί ένα "σκληρό" σύνορο στην Ιρλανδία θα ξεκινήσουν προτού η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. Για το ζήτημα του Γιβραλτάρ και τις ενστάσεις της Ισπανίας επί του σχεδίου συμφωνίας η πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η βρετανική κυριαρχία θα είναι «προστατευμένη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL