Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ο Άι Βασίλης, οι έμποροι χαλιών και οι ζητιάνοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Άι Βασίλης, οι έμποροι χαλιών και οι ζητιάνοι

“Ναι στον διάλογο, αλλά όχι σε ένα παζάρι εμπόρων χαλιών” τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας δηκτικά στον Ματέο Σαλβίνι ότι “δεν έβαλα κόκκινη φορεσιά ή άσπρη γενειάδα, δεν είμαι ο Άι Βασίλης. Είμαι ο επίτροπος Οικονομικών και νομίζω ότι πρέπει, αντιμετωπίζουμε αυτές τις υποθέσεις με αμοιβαίο σεβασμό, σοβαρότητα και αξιοπρέπεια”.

Ο Μοσκοβισί αναφερόταν στην παρομοίωση που είχε κάνει ο Σαλβίνι μεταξύ της επιστολής της Κομισιόν και του γράμματος του Άι Βασίλη, αλλά ο Ιταλός υπουργός ανταπάντησε επιβεβαιώνοντας τη σκληρή γραμμή της Ρώμης:

“Εμείς δεν κάνουμε βήμα πίσω... ο ιταλικός λαός δεν είναι ένας λαός εμπόρων χαλιών ή ζητιάνων. Ο Μοσκοβισί συνεχίζει να βρίζει την Ιταλία, αλλά τον μισθό του τον πληρώνουν και οι Ιταλοί. Φθάνει πια, η υπομονή μας τελείωσε” τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι “η ιταλική οικονομία είναι υγιής και τα spreads δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική ζωή”.

Ο εκφυλισμός της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών φαίνεται πως αποτελεί ένα από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του αρχηγού της Λέγκας, παρ' όλο που φαινομενικά ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία και εν μέρει ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο προσπαθούν να αφήσουν ανοικτή την πόρτα του διαλόγου με τις Βρυξέλλες.

“Δεν είμαστε αντάρτες, αλλά υπεύθυνοι. Δεν βλέπω την ώρα να συναντηθώ με τον Γιούνκερ” τόνισε ο Κόντε πηγαίνοντας να ενημερώσει χθες τη Βουλή για την απόφαση της Κομισιόν να ανοίξει τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος. Ο Κόντε από τη μια προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης ενόψει της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κομισιόν το Σάββατο και από την άλλη κατέστησε σαφές ότι “προς το συμφέρον των Ιταλών δεν θα αποποιηθούμε τίποτα”.

“Υπάρχουν περιθώρια για τον διάλογο, αλλά απορρίπτουμε το κοινωνικό σφαγείο (σ.σ.: τη λιτότητα)” συμπλήρωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κ5Α Λ. Ντι Μάιο προειδοποιώντας ότι “οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να μας ζητήσουν να προδώσουμε τους Ιταλούς, δεν μπορούν να μας μεταχειρίζονται έτσι”, για να καταλήξει ότι “αποκλείουμε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό”.

Η αλήθεια είναι ότι στην ομιλία του στη γαλλική Βουλή ο Μοσκοβισί φάνηκε ιδιαίτερα διαλλακτικός υποστηρίζοντας ότι “το σύνθημά μου είναι: Βήμα - βήμα. Αρνούμαι να κάνω ένα άλμα κατευθείαν στον επίλογο”.

Την ίδια στιγμή από το εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης εκφράστηκαν ανησυχίες για την πολιτική της από την πλευρά που θεωρούνταν η πλέον εχθρική προς την Ε.Ε. και συγκεκριμένα από τον αρμόδιο υπουργό για τις σχέσεις της με την Ευρώπη.

“Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα αντέξουμε για πολύ. Δεν έχει νόημα. Ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να πάει έτσι. Πρέπει να ξαναγραφτεί” παραδέχθηκε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πάολο Σαβόνα προειδοποιώντας ότι “η Ευρώπη είναι ένα πήλινο δοχείο ανάμεσα σε σιδερένια δοχεία σε περίοδο ισχυρών εσωτερικών αναταράξεων”.

“Αναθέτοντας στην οικονομία να μετατραπεί στην κινητήριο δύναμη των γεωπολιτικών γεγονότων έσπρωξαν τη δημοκρατία προς την επιστροφή των εθνικισμών ή, όπως λέγεται στις μέρες μας, στους εθνολαϊκισμούς, που δεν είναι εύκολο να αποκωδικοποιήσεις τις μελλοντικές συνέπειες πέρα από την βεβαιότητα ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα υποφέρει” συμπλήρωσε ο Σαβόνα θέτοντας διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη δημοκρατία, τον εθνικισμό και τον εθνολαϊκισμό.

H προσπάθεια της κυβέρνησης Κόντε, Ντι Μάιο και Σαλβίνι να προχωρήσει στον εσωτερικό δανεισμό με την έκδοση ομολόγων για την εσωτερική αγορά φαίνεται ότι κατέληξε στο δεύτερο μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία έκδοσης των συγκεκριμένων ομολόγων, αφού το ενδιαφέρον μετά από τρεις ημέρες προεγγραφής περιορίστηκε στα 1,3 δισ. από τους θεσμικούς επενδυτές και στα 864 εκατ. από τους απλούς καταθέτες, φθάνοντας συνολικά στα 2,16 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL