Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Καμπανάκι Βρυξελλών για τη Μαδρίτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καμπανάκι Βρυξελλών για τη Μαδρίτη

“Το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ισπανίας εγκυμονεί κινδύνους παραβίασης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το 2019”, προειδοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Μαδρίτη, ζητώντας “μια διόρθωση στο μεσοπρόθεσμο διάστημα και τη μείωση του χρέους”. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση Σάντσεθ φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί πως ο προϋπολογισμός της δεν θα περάσει από τη Βουλή και ότι πιθανώς θα αναγκαστεί να εφαρμόσει εκείνον του Ραχόι, καθώς τα εθνικιστικά κόμματα της Καταλωνίας επιμένουν ότι δεν θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό όσο θα υπάρχουν “πολιτικοί κρατούμενοι”. Ωστόσο οι Σοσιαλιστές ετοιμάζουν τα νομοσχέδια για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων, τη στήριξη της λαϊκής κατοικίας, την αύξηση της φορολογίας στους πλουσιότερους και τις επιχειρήσεις.

Η Κομισιόν είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου για τον ισπανικό προϋπολογισμό, ενώ η επιβράδυνση της οικονομίας που επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ότι οδήγησε την ευρωπαϊκή κυβέρνηση να δρομολογήσει την Έκθεση για τον Μηχανισμό Κινδύνου, προβλέποντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ θα οδηγήσει στην απώλεια 70 με 80 χιλιάδων θέσεων εργασίας σε συνάρτηση με τη μείωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη για την περίοδο 2017 - 2019. Για την Κομισιόν, το έλλειμμα της Ισπανίας θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το 3% το 2019, γεγονός που επιβάλλει να παραμείνει σε “προληπτικό έλεγχο”.

Ατζέντα της αλλαγής ή εκλογές

Ο πρωθυπουργός Πάδρο Σάντσεθ θα προσπαθήσει να περάσει από τη Βουλή με τη μορφή διαταγμάτων “την ατζέντα της αλλαγής”, που συμφώνησε με το Unidos Podemos, και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, πιθανώς στις 26 Μαΐου (μαζί με τις ευρωεκλογές) , εάν κάποιο από τα νομοθετήματα δεν κερδίσει την πλειοψηφία, γεγονός που θα μεταφέρει το πολιτικό και κοινωνικό κόστος της πτώσης της κυβέρνησης στους αντιπάλους του.

Ο ΟΟΣΑ μείωσε χθες τις προβλέψεις του για την Ισπανία, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 2,6% φέτος και στο 2,2% το 2019, ενώ το έλλειμμα θα φθάσει στο 2,7% φέτος και στο 1,8% το 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL