Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Η Κομισιόν ξεκίνησε τις διαδικασίες κατά της Ιταλίας για υπερβολικό έλλειμμα / Η Ρώμη επιμένει στον διάλογο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κομισιόν ξεκίνησε τις διαδικασίες κατά της Ιταλίας για υπερβολικό έλλειμμα / Η Ρώμη επιμένει στον διάλογο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ,ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

“Έφτασε το γράμμα από τις Βρυξέλλες; Ωραία, τώρα περιμένουμε και αυτό από τον Άι-Βασίλη!”, τόνισε χθες ο Ματέο Σαλβίνι σχολιάζοντας την απόφαση της Κομισιόν να ανοίξει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις διαδικασίες των κυρώσεων για υπερβολικό έλλειμμα εναντίον ενός κράτους - μέλους. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επέλεξε μια περισσότερο διπλωματική απάντηση εκτιμώντας ότι “ο διάλογος αποτελεί τον καλύτερο δρόμο” και εμφανίστηκε σίγουρος για τον προϋπολογισμό, τον οποίο θα “εξηγήσει” μεταξύ του ενός πιάτου και του άλλου στο δείπνο του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το Σάββατο το βράδυ. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό του, ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία ζητούσε “την αποδραματοποίηση της αντιπαράθεσης, γιατί είναι επιζήμια για την ιταλική και συνεπώς για την ευρωπαϊκή οικονομία”.

Πισώπλατο χτύπημα δέχτηκε πάντως χθες ο αρχηγός της Λέγκας από τον απεσταλμένο του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν στην Ιταλία, Κόβατς, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον Σαλβίνι και αφού πρώτα τον εκθείασε και υπενθύμισε τους “κοινούς αγώνες εναντίον των μεταναστών”, προειδοποίησε ότι “πρέπει να σεβόμαστε τους κανονισμούς της Ε.Ε. Η Ουγγαρία τους σέβεται όλους”.

Τη στιγμή πάντως που ο Σαλβίνι ζητούσε “να μας αφήσουν να δουλέψουμε και θα τα πούμε σε ένα χρόνο” και ο επικεφαλής του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωνε πως “ο δρόμος μας για να μειώσουμε το χρέος είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις”, η στατιστική υπηρεσία της χώρας Istat και ο ΟΟΣΑ αναθεωρούσαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ιταλικής οικονομίας για το 2018 και το 2019, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα spreads των ιταλικών έναντι των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 12 μονάδες βάσης, στις 312, γιατί οι αγορές είχαν προεξοφλήσει εδώ και ημέρες την απόφαση της Κομισιόν.

Σε τεχνικό επίπεδο όμως, η ευρωπαϊκή κυβέρνηση θα κινηθεί εναντίον της Ιταλίας για το έλλειμμα του 2017, αυτό της κεντροαριστερής κυβέρνησης Τζεντιλόνι, που είναι το μόνο διαπιστωμένο, παρ' όλο που τότε η Κομισιόν επέτρεψε στη Ρώμη να ξεφύγει από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της μετά τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει ο Τζεντιλόνι ότι θα ευθυγραμμιστεί με τις υποδείξεις της. Σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, η Κομισιόν βάζει στο στόχαστρό της τρία βασικά σημεία: υποστηρίζει ότι η επιβράδυνση της οικονομίας δεν δικαιολογεί την αδυναμία μείωσης του χρέους, αποδοκιμάζει την απόφαση της νέας κυβέρνησης να υπαναχωρήσει από τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις, με άξονα τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της Φορνέρο, και κυρίως επισημαίνει τον κίνδυνο παρέκκλισης των δημοσιονομικών.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τον Προϋπολογισμό Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι “ο προϋπολογισμός δεν περιέχει τίποτα για την ανάπτυξη" και ότι “κυρίως θα έχει αρνητικές συνέπειες”, ωστόσο δήλωσε ανοιχτός για περαιτέρω συζητήσεις καθώς η διαδικασία για την επιβολή των κυρώσεων θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, δηλαδή μέχρι τις ευρωεκλογές. Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί προειδοποίησε ότι ο προϋπολογισμός “δεν φροντίζει για το καλό των Ιταλών, επιβαρύνοντας με νέο χρέος τις πλάτες τους”.

Η Istat μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στο 1,1% για το 2018 (από 1,6% το 2017 και το 1,4% των προηγούμενων προβλέψεων) και στο 1,3% για το 2019, ενώ ο ΟΟΣΑ προειδοποιώντας για το υψηλό χρέος και την αναιμική ανάπτυξη μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στο 0,9% για το 2019 και το 2020. Η ιταλική κυβέρνηση στοιχηματίζει σε άνοδο 1,5% το 2019 και 1,6% για το 2020, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιμένει ότι θα διαμορφωθεί μόλις στο 1,1% την επόμενη διετία.

Μ. Ρέντζι: Βλαβερή "παρένθεση"

Δυστυχώς οι τοποθετήσεις της Φόρτσα Ιτάλια και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και αυτές του Δημοκρατικού Κόμματος, από τον υπό παραίτηση γραμματέα Μαρτίνα έως τον υποψήφιο για την ηγεσία του κόμματος Τζιγκαρέτι, φαίνεται ότι βγήκαν από τον ίδιο... σεναριογράφο. Επαναλαμβάνουν τις ανησυχίες τους, εάν δεν κινδυνολογούν, για τις καταθέσεις των νοικοκυριών, καθιστώντας σαφές ότι το Δημοκρατικό Κόμμα ακολουθεί ακόμη το πιο συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο τμήμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και δεν θα μπορέσει εύκολα να ανακτήσει τη συναίνεση που έχασε. Για τον πρώην πρωθυπουργό και νυν γερουσιαστή Ματέο Ρέντζι, “οι λαϊκιστές κάνουν κομμάτια την Ιταλία. Είναι η ώρα για μια εναλλακτική λύση”, γιατί... “η παρένθεση της διαδρομής των Σαλβίνι και ντι Μάιο προκαλεί μεγάλες ζημιές στη χώρα, ακόμη και από τη χρήση των λέξεων”.

Στη Βουλή πάντως, η ισχυρή πλειοψηφία του Κ5Α και της Λέγκας αποδείχθηκε... μειοψηφία, γιατί 9 βουλευτές από κάθε κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού απέφυγαν να παρευρεθούν στη μυστική ψηφοφορία για άρθρα του νομοσχεδίου εναντίον της διαφθοράς και κυρίως για τα επίμαχα άρθρα για την αντιμετώπιση των καταχρήσεων εξαναγκάζοντας τον Σαλβίνι να πάρει και σε αυτό το θέμα τα ηνία: “Ήταν λανθασμένη η ψηφοφορία, τη γραμμή την δίνω εγώ!” είπε. Η Λέγκα ζητούσε να μειωθούν οι ποινές για τους καταχραστές δημόσιους λειτουργούς, ενώ το Κ5Α επιδίωκε την αύξησή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL