Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Κόλαση διά αντιπροσώπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόλαση διά αντιπροσώπου

“Είμαι εδώ τέσσερις μήνες. Προσπάθησα να το σκάσω τρεις φορές για να περάσω στην Ιταλία αλλά μ’ έπιασαν και μ’ έφεραν πίσω στο κέντρο κράτησης. Πεθαίνουμε εδώ πέρα αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Μας κρατάνε κλειδωμένους 24 ώρες το 24ωρο. Δεν βλέπουμε το φως του ήλιου”.

Συνθήκες που θυμίζουν “κόλαση επί Γης” καταγγέλλουν σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας παιδιά - πρόσφυγες που κρατούνται εδώ και μήνες σε κάποιο από τα 26 κέντρα κράτησης που έχουν δημιουργηθεί στη Λιβύη με στόχο να ανακόπτουν τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική προς την Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα "Guardian" που έχει στην κατοχή της αντίγραφο της έκθεσης, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να μετατρέψουν τη Λιβύη σε ένα είδος “κυματοθραύστη” της μεταναστευτικής κρίσης σταματώντας εκεί πρόσφυγες από πολεμικές ζώνες όπως η Ερυθραία και το Σουδάν. “Υπάρχει μια ανάλγητη αδιαφορία εκ μέρους της Ευρώπης για τα δεινά εκείνων που μαραζώνουν στα κέντρα κράτησης” αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

“Είμαι πολύ τρομαγμένος και πεινασμένος” τονίζει ένα 13χρονο αγόρι από την Ερυθραία. “Θέλω να φτάσω στη Βρετανία όπου θα είμαι ασφαλής. Εδώ δεν έχουμε τίποτε, ούτε φαγητό, ούτε ρούχα, ούτε τηλέφωνα. Μου λείπουν τρομερά η μητέρα και ο πατέρας μου” δηλώνει.

Υπάρχει ακόμη η καταγγελία ότι ένας 24χρονος πρόσφυγας επιχείρησε να κρεμαστεί στις τουαλέτες αλλά εντοπίστηκε από άλλους που έκοψαν το σκοινί. Παρότι έχει καταγραφεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από τον Ιανουάριο του 2018, παραμένει ακόμη σε κέντρο κράτησης της Λιβύης.

Η έκθεση αναφέρει ότι ένας 17χρονος πρόσφυγας από την Ερυθραία που κατόρθωσε να αποδράσει και έφτασε στη Βρετανία εξετάστηκε από ιατρική ομάδα που βρήκε περισσότερα από 50 σημάδια βασανισμού στο σώμα του. Το αγόρι δήλωσε ότι κάποια από τα σημάδια οφείλονταν στους ξυλοδαρμούς που δέχτηκε από δεσμοφύλακες του κέντρου και άλλα στην κακοποίησή του από τους διακινητές.

“Αυτά που νέοι άνδρες, γυναίκες, παιδιά και βρέφη υποφέρουν κρατούμενοι στη Λιβύη συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του πολιτισμού μας. Ευρωπαϊκές κυβέρνησης, στο όνομά μας και με τα λεφτά των φορολογούμενων, πληρώνουν τις λιβυκές αρχές, πολιτοφυλακές και στρατηγούς, για να συνεχίσουν να κρατούν φυλακισμένους και να βασανίζουν πρόσφυγες για λογαριασμό μας. Για να διασφαλιστεί ότι δεν θα φτάσουν ποτέ στην Ευρώπη” σημειώνει η Τζούλια Τραντσίνα, δικηγόρος ενός 17χρονου πρόσφυγα που έφτασε στο Λονδίνο.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η προσπάθεια μετατροπής ορισμένων χωρών σε αναχώματα των μεταναστευτικών ροών αποδίδει. Στις αρχές του 2018, οι αιτήσεις για παροχή ασύλου στη Βρετανία είχαν μειωθεί κατά 8%, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η μείωση έφτασε το επίπεδο του 41%, αναφέρει η "Guardian".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL