Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
ΕΔΑΔ προς Ερντογάν: / ΕΔΑΔ προς Ερντογάν: Άφησε ελεύθερο εδώ και τώρα τον Ντεμιρτάς!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΔΑΔ προς Ερντογάν: / ΕΔΑΔ προς Ερντογάν: Άφησε ελεύθερο εδώ και τώρα τον Ντεμιρτάς!

Χαστούκι αναπάντεχο για τον παντοδύναμο Ερντογάν και την εξουσία του ήταν η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων σχετικά με τον φυλακισμένο εδώ και δύο χρόνια πρώην συμπρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Η φυλάκισή του έχει στόχο να «καταπνίξει τον πολιτικό πλουραλισμό» στην Τουρκία, έκρινε το Δικαστήριο και ζήτησε από την κυβέρνηση της Άγκυρας να τον απελευθερώσει αυθωρεί και παραχρήμα. «Η θέση μου ως πολιτικού ομήρου επιβεβαιώθηκε νομικά» σχολίασε ο ίδιος ο Ντεμιρτάς στην πρώτη του επίσημη αντίδραση στην ετυμηγορία του ΕΔΑΔ. Το κατηγορητήριο εναντίον μου κατέρρευσε, ο αγώνας για Δικαιοσύνη συνεχίζεται, πρόσθεσε ο Ντερμιτάς.

Φαίνεται πως ήταν τόσο δυνατό και οδυνηρό το ευρωπαϊκό ράπισμα που προκάλεσε αμέσως την οργισμένη αντίδρασή του Ερντογάν: «Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν είναι διόλου δεσμευτικές για εμάς. Θα αντεπιτεθούμε και θα βάλουμε τελεία και παύλα σ' αυτή την υπόθεση!» διεμήνυσε.

Ωστόσο, η πλήρως αιτιολογημένη και ενδελεχώς τεκμηριωμένη απόφαση του Δικαστηρίου, με την οποία εκτός των άλλων χαρακτηρίζεται η συνεχιζόμενη φυλάκιση του Ντεμιρτάς «αθέμιτη παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης της λαϊκής βούλησης», δημιουργεί δυναμική από μόνη της και ήδη έχει δρομολογήσει εξελίξεις. Μένει να διαπιστωθεί το πώς θα αντιδράσει το σύστημα εξουσίας στην Άγκυρα και μέχρι ποιου σημείου είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει.

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η πρακτική της σύλληψης "χρήσιμων υπόπτων" μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, η απελευθέρωση των οποίων θα μπορούσε να προσφέρει πολιτικά ανταλλάγματα στον πανίσχυρο «σουλτάνο» της Άγκυρας, έχει εξαντλήσει τα όρια και τη χρησιμότητά της. Η απελευθέρωση, τον Αύγουστο, των επί πέντε μήνες κρατούμενων δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης και το αίσιο τέλος, τον περασμένο μήνα, της περιπέτειας της διετούς «προφυλάκισης» του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Σμύρνη, αφού προηγουμένως επιβλήθηκαν αμερικανικές κυρώσεις, δείχνουν καθαρά ότι το μέχρι πού θα τραβήξει το σκοινί η τουρκική κυβέρνηση είναι άμεση συνάρτηση της δυνητικής ζημιάς που θα υποστεί από πιέσεις και ενδεχόμενα μέτρα. Έτσι, με δεδομένη την επιθυμία του Ερντογάν να αποκαταστήσει τις εδώ και καιρό διαταραγμένες σχέσεις του με τους Ευρωπαίους ώστε να ξεμπλοκάρει και ο διάλογος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δεν αποκλείεται εντέλει η υπόθεση Ντεμιρτάς να έχει αίσια έκβαση.

Ο δικηγόρος του φυλακισμένου ηγέτη Μαχσούνι Καραμάν υπέβαλε ήδη αίτηση άμεσης αποφυλάκισης του πελάτη του τονίζοντας χαρακτηριστικά πως, μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, κάθε δευτερόλεπτο που ο Ντεμιρτάς παραμένει στη φυλακή αποτελεί περιορισμό της ελευθερίας του.

Πριν από τον Ερντογάν, που ισχυρίστηκε ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν είναι δεσμευτικές για την Τουρκία, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ είχε αφήσει ανοιχτό ένα παράθυρο λέγοντας πως έγκειται πλέον «στην τουρκική Δικαιοσύνη να εκδώσει την τελική απόφαση» σ' αυτή την υπόθεση. Σημειωτέον ότι, αντίθετα από τους ισχυρισμούς του Ερντογάν, οι αποφάσεις που εκδίδονται από το ΕΔΑΔ έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα για τις χώρες που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στις οποίες συγκαταλέγεται και η Τουρκία.

«Οι παρατάσεις της στέρησης της ελευθερίας του ενάγοντος, κυρίως κατά τη διάρκεια δύο κρίσιμων προεκλογικών εκστρατειών, του δημοψηφίσματος και της προεδρικής εκλογής, είχαν έναν κύριο ανομολόγητο στόχο, να καταπνίξουν τον πλουραλισμό και να περιορίσουν την ελευθερία του πολιτικού διαλόγου που βρίσκεται στον πυρήνα τη ίδιας της έννοιας της δημοκρατικής κοινωνίας», αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο επεδίκασε επίσης στην Τουρκία να καταβάλει 10.000 ευρώ στον ενάγοντα για ηθική βλάβη και 15.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL