Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
H Bayer κληρονομεί τις αμαρτίες της Monsanto
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H Bayer κληρονομεί τις αμαρτίες της Monsanto

"Βουτιά” στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης πραγματοποίησαν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας οι μετοχές της Bayer, έπειτα από σειρά δημοσιευμάτων που υποστήριζαν ότι η γερμανική εταιρία πρόκειται να αντιμετωπίσει σωρεία αγωγών στο άμεσο μέλλον.

Μόλις στις αρχές του μήνα, η γερμανική εταιρεία έδινε στη δημοσιότητα προβλέψεις για αυξημένα κέρδη στο τέλος του οικονομικού έτους. Ο διευθύνων σύμβουλός της Βέρνερ Μπάουμαν διαβεβαίωνε, την ίδια ώρα, ότι η Bayer θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη χημική ουσία γλυφοσάτη παρά την πρόσφατη καταδίκη της Monsanto από την αμερικανική Δικαιοσύνη σε πρόστιμο 290 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στις αρχές Αυγούστου, δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε ότι η Monsanto -που στο μεταξύ εξαγοράστηκε από την Bayer έναντι 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων- γνώριζε για την επικινδυνότητα του Roundup που περιέχει την επίμαχη δραστική ουσία. Και έκρινε ότι η γλυφοσάτη ήταν υπεύθυνη για τον καρκίνο του ενάγοντος Ντιγουέιν Τζόνσον, Αμερικανού κηπουρού που χρησιμοποιούσε για χρόνια το παρασιτοκτόνο χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό για τις παρενέργειές του.

Η δικαστική απόφαση και το πρόστιμο δεν έδειξαν, ωστόσο, να πτοούν τον Μπάουμαν. “Αποφασίσαμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας με οποιοδήποτε μέσο, επειδή η γλυφοσάτη είναι ένα απόλυτα ασφαλές και πετυχημένο προϊόν όταν χρησιμοποιείται σωστά” σημείωσε.

Ο Μπάουμαν και η εταιρεία του επικαλούνται εκατοντάδες έρευνες που χαρακτηρίζουν τη γλυφοσάτη ασφαλή. Θα μπορούσαν φυσικά να είναι μελέτες που είχαν παραγγείλει οι ίδιοι. Είναι άλλωστε πολύ πρόσφατες οι αποκαλύψεις για τα πειράματα που χρηματοδοτούσε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προκειμένου να απενοχοποιήσει τους κινητήρες ντίζελ.

Το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει από το 2015 ως “πιθανώς καρκινογενή” τη γλυφοσάτη δεν επηρέασε ούτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που πέρσι τέτοιες μέρες αποφάσισε να ανανεώσει ώς το τέλος του 2023 την άδεια χρήσης της ουσίας.

Η γερμανική κυβέρνηση, που παραμερίζει σε δευτερόλεπτα τις ηθικολογικές προσεγγίσεις όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της “αμαρτωλής” βιομηχανίας της , έριξε όλο της το βάρος για να επηρεάσει την απόφαση, φέρνοντας μάλιστα και σε αντιπαράθεση Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, ενώ ακόμη εκκρεμούσε η... ανανέωση της άδειας του Μεγάλου Συνασπισμού τους.

Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για δικαίωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που εδώ και μήνες προειδοποιούσαν για τις συνέπειες της εξαγοράς της Monsanto από την Bayer. “Η ένωσή τους θα είναι ένας κολασμένος γάμος. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι η Bayer επιδιώκει την εξαγορά της Monsanto για να κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά με γενετικά τροποποιημένα προϊόντα” σημείωνε από το 2016 η Γερμανίδα ακτιβίστρια Αν Ιζάκοβιτς, εκπρόσωπος του συνασπισμού περιβαλλοντικών οργανώσεων Sum of Us.

Περισσότερο δικαιωμένος εμφανίστηκε όμως και ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer, που στις αρχές του μήνα επανέλαβε ότι η γλυφοσάτη αποτελεί “αναντικατάστατο χημικό παράγοντα για τη σύγχρονη γεωργία, ασφαλή στη χρήση, αποτελεσματικό, που επίσης εξοικονομεί πόρους”. Είπε όμως και κάτι ακόμη, που ενδεχομένως να εξηγεί την πρόσφατη πτώση της μετοχής της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

“Περιμένουμε πάντως και άλλες αγωγές” πρόσθεσε. Πόσες ακριβώς; Στα τέλη Αυγούστου υπολογίζονταν από τον οικονομικό Τύπο σε 8.700. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η εκτίμηση ανέβηκε στις 9.300. Αν κάθε μήνα προστίθενται 100, η γερμανική εταιρεία έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί.

“Βλέπουμε ακόμη μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Στην πραγματικότητα, έχουμε στην κατοχή μας εκατοντάδες αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που μπορούν να θεωρηθούν ως εκρηκτικά” δηλώνει ο Αμερικανός δικηγόρος Ρόμπερτ Κένεντι ο οποίος έχει αναλάβει μια από τις υποθέσεις σε δικαστήριο της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τον Κένεντι, ορισμένα από τα έγγραφα “αποκαλύπτουν τι έκανε η Monsanto εδώ και στην Ευρώπη. Και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή”.

Είναι μόνο η αρχή επειδή οι αμερικανικές αρχές δεν θα προσπαθούν πια να συγκαλύπτουν την επικινδυνότητα των προϊόντων της Monsanto, πρακτική που ανατρέχει στα χρόνια του πολέμου του Βιετνάμ και του διαβόητου Agent Orange, ενός ακόμη "αναντικατάστατου" προϊόντος της εταιρείας. Μάλλον το αντίθετο θα πρέπει να περιμένει κανείς από δω και πέρα, καθώς ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Ευρώπης θα αγγίζει όλο και περισσότερο τα όρια του οικονομικού πολέμου.

Μεγαλύτερη σημασία όμως έχουν οι επιπτώσεις της μαζικής χρήσης των προϊόντων της Monsanto - Bayer στην ευρωπαϊκή γεωργία. Στις ΗΠΑ, το Roundup αποτελεί εδώ και χρόνια το δημοφιλέστερο παρασιτοκτόνο. Επιστημονικές μελέτες έχουν ενοχοποιήσει κατά καιρούς προϊόντα της εταιρείας για ανάπτυξη, καρκίνων, υπογονιμότητας και μιας σειράς νευρολογικών ασθενειών.

Στην πρώτη κατηγορία κινδύνου βρίσκονται, όπως είναι επόμενο, οι αγρότες. Δεν είναι ωστόσο οι μοναδικοί που απειλούνται. Τον Αυγουστο, έρευνα του Environmental Working Group (EWG) αποκάλυπτε ότι σημαντικές ποσότητες γλυφοσάτης εντοπίστηκαν σε δημητριακά γνωστών εταιρειών όπως η Quaker και η Kelloggs. Τα τρία τέταρτα μάλιστα των δειγμάτων είχαν υψηλότερα επίπεδα από εκείνο που η οργάνωση θεωρεί ασφαλές για την υγεία των παιδιών. Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL