Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Ποιος φοβάται τη Ρόζα Λούξεμπουργκ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιος φοβάται τη Ρόζα Λούξεμπουργκ;

Ήταν 30 Δεκεμβρίου του 1918 όταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λίμπκνεχτ ηττήθηκαν στο ιδρυτικό συνέδριο του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Και οι δυο είχαν ταχθεί υπέρ της συμμετοχής του DKP στις εκλογές για το Ράιχσταγκ. Η πλειοψηφία όμως αρνήθηκε τη συμμετοχή και επέλεξε τις ριζοσπαστικές δράσεις.

Η ίδρυση του DKP σηματοδότησε τη διάσπαση του εργατικού κινήματος στη Γερμανία, μια διάσπαση που είχε τη ρίζα της στην αμφιλεγόμενη συμπόρευση του SPD με τον Κάιζερ κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η τελευταία πράξη αυτού του δράματος ήταν η ανικανότητα των DKP και SPD να συμμαχήσουν ενάντια στους ναζί το 1933.

Από τα ντοκουμέντα του συνεδρίου η γνωστή δημοσιογράφος και μετέπειτα βουλευτής της Αριστεράς Λουκ Γιόχιμσεν έστησε μια εκδήλωση - ανάγνωση, στην οποία συμμετείχαν πολλά στελέχη του κόμματος, από τον Ντίτμαρ Μπαρτς μέχρι τον Όσκαρ Λαφοντέν. Αυτή την εκδήλωση θέλησε να παρουσιάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Linke ένα βράδυ του Δεκεμβρίου στο Βερολίνο, στο κτήριο Πάουλ Λέβε, όπου έχουν τα γραφεία τους οι βουλευτές. Κάτι σαν τη δική μας Μητροπόλεως.

Στο κτήριο αυτό γίνονται συχνά εκδηλώσεις, είναι θέμα ρουτίνας, δεν υπήρξε ποτέ περίπτωση που δεν δόθηκε άδεια.

Έτσι και τώρα η διοίκηση της Βουλής έδωσε την άδειά της. Αλλά η Κοινοβουλευτική Ομάδα της AfD ανέβηκε στα κεραμίδια: “Το DKP απαγορεύτηκε το 1919, στα χρόνια της δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Κι απαγορεύτηκε ξανά στη Δυτική Γερμανία το 1956” είπαν οι νεοδεξιοί της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, γι' αυτό και δεν θέλουν “μια εορταστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση ενός απολυταρχικού και αντιδημοκρατικού κόμματος”.

Το ότι δυο εβδομάδες μετά από το ιδρυτικό συνέδριο του DKP η Λούξεμπουργκ και ο Λίμπκνεχτ έπεσαν θύματα της δεξιάς τρομοκρατίας η AfD το θεωρεί... άσχετο.

Το θέμα όμως δεν ήταν η άρνηση των νεοδεξιών, που χαρακτηρίζουν “κουτσουλιά” στην χιλιόχρονη λαμπρή ιστορία του γερμανικού έθνους τον ναζισμό. Το θέμα είναι ότι αποφάσισαν και οι Χριστιανοδημοκράτες να μπλοκάρουν την εκδήλωση. Με μια πιο... γραφειοκρατική δικαιολογία: “Δεν μπορούμε να συναινέσουμε διότι φαίνεται ότι πρόκειται για μια κομματική εκδήλωση”. Και ίσως θα ήταν πράγματι, εάν η εκδήλωση γινόταν μεταξύ 1920 και 1933. Τότε μόνο υπήρχε Κοινοβουλευτική Ομάδα του DKP στη Γερμανία. Προφανώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών δεν είχε καμία αναστολή να συμπορευτεί με την AfD.

Αυτή την “ανίερη συμμαχία” κατήγγειλε ο βουλευτής της Αριστεράς Γιαν Κόρτε θυμίζοντας στους Χριστιανοδημοκράτες ότι "το KPD υποστήριξε το 1920 τη δημοκρατία κόντρα στο δεξιό πραξικόπημα, την ώρα που οι 'πρόγονοι' της AfD ήθελαν να την καταστρέψουν". Ωστόσο, η AfD νίκησε. Η εκδήλωση τελικά θα γίνει στο ιστορικό σινεμά Babylon στο κέντρο του Βερολίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL