Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Το Brexit ανήκει στους Βρετανούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Brexit ανήκει στους Βρετανούς

Με κάποια ανησυχία, αλλά και σχετική απόσταση... ασφαλείας παρακολουθούν οι Βρυξέλλες τις εξελίξεις στο Λονδίνο και την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει μετά τη σύναψη της συμφωνίας για το Brexit. “Καθόμαστε από μακριά και παρακολουθούμε την καταστροφή να γίνεται” σχολίαζε πηγή της “Α”, καθώς εξηγούσε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει εκτός από το να περιμένει.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες της Ε.Ε., οι Βρυξέλλες “τρέξανε” το σύστημα όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γινόταν μετά το κλείσιμο της συμφωνίας προκειμένου να βοηθηθεί και η ίδια η Τερέζα Μέι στο εσωτερικό της. “Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ξεκίνησε στις 3 μ.μ. ώρα Βρυξελλών και τα πράγματα φάνηκε πως θα ήταν δύσκολα, γιατί διήρκεσε πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο” έλεγε στην “Α” πηγή με γνώση του παρασκηνίου των διαπραγματεύσεων.

Για τη συνέχεια, οι Βρυξέλλες περιμένουν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα αποφύγει τους σκοπέλους και θα τα καταφέρει μέχρι τη σύνοδο κορυφής που κάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την επόμενη Κυριακή. “Στη σύνοδο κορυφής οι ηγέτες θα συζητήσουν τη συμφωνία και θα μπορούσαν να δώσουν κάτι ακόμα στην Τ. Μέι, έστω και σε επίπεδο εκφράσεων. Αυτή θα είναι η οριστική συμφωνία που θα πρέπει να περάσει από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων” σημειώνει η ίδια πηγή.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι Βρυξέλλες αποκλείουν την επί της ουσίας επαναδιαπραγματεύση της συμφωνίας, μια συζήτηση που όμως φαίνεται πως έχει ξεκινήσει για τα καλά στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Πιστεύουμε ότι και οι δύο πλευρές έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια ελιγμών στο πλαίσιο της εντολής που είχαν λάβει από τα κράτη - μέλη” επισήμαινε άλλη ευρωπαϊκή πηγή.

Εφόσον η Τ. Μέι καταφέρει να διατηρήσει τη θέση της μέχρι την ψηφοφορία, οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως το πιο ευνοϊκό και ανώδυνο σενάριο είναι να ψηφιστεί η τελική συμφωνία από τους μετριοπαθείς του Συντηρητικού Κόμματος και να λάβει και τις απαραίτητες ψήφους για την πλειοψηφία από κάποιους Εργατικούς.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της “Α”, εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε οι Βρυξέλλες θα έρθουν μπροστά σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετα σενάρια: το σενάριο της μη συμφωνίας και το σενάριο του μη Brexit.

Η πρώτη περίπτωση θεωρούν πως είναι πιθανή εάν στη θέση της Τ. Μέι αναλάβει ένας πιο “σκληρός” υποστηρικτής του Brexit, στον οποίο όμως η Ε.Ε. δεν προτίθεται να δώσει κάτι που ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές της. Επομένως, αυτό θα κατέληγε πιθανότατα σε μια “άτακτη” έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου στις 29 Μαρτίου 2019. Οι Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα δημοσίευσαν άλλωστε με αρκετές λεπτομέρειες το “σχέδιο δράσης” τους για αυτή την περίπτωση.

Το δεύτερο σενάριο του “μη Brexit” θεωρείται πως θα μπορούσε να επαληθευθεί σε περίπτωση που διεξαχθούν νέες εκλογές ή/και ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τη μη αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. Σε αυτή την εξέλιξη σημαντικό ρόλο θα παίξουν φυσικά οι Εργατικοί, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι κατά του Brexit. Ωστόσο, η ηγεσία του Κόμματος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αν και αφήνει ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος, έχει δείξει ότι δεν είναι προτεραιότητά του να ανατρέψει το Brexit.

Ο Ντ. Τουσκ, πάντως, έστειλε την περασμένη εβδομάδα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ε.Ε. είναι “έτοιμη” ακόμα και για το “σενάριο να μην υπάρξει Brexit”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL