Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Βρετανία / Βρετανία: Στα χαρακώματα για το Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Βρετανία: Στα χαρακώματα για το Brexit

Οι παραιτήσεις υπουργών δεν έγιναν τελικά πέντε, καθώς ο Μάικλ Γκόουβ ανέτρεψε τη φημολογία περί επικείμενης αποχώρησής του από την κυβέρνηση δηλώνοντας "πιστός" στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Η εσωκομματική αντιπολίτευση του "σκληρού Brexit" συνέχιζε πάντως την ίδια ώρα τις προσπάθειές της να την ανατρέψει, συγκεντρώνοντας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τις αναγκαίες επιστολές για να υποβάλει πρόταση μομφής εναντίον της.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων Μάικλ Γκόουβ, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Brexit τις ημέρες του δημοψηφίσματος, διέψευσε τελικά χθες την έντονη φημολογία των τελευταίων ωρών ότι θα γινόταν ο πέμπτος υπουργός που θα εγκατέλειπε την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού με τις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Τερέζα Μέι συγκεντρώνει ακόμη την εμπιστοσύνη του απάντησε: "Απολύτως". Και υπογράμμισε την ανάγκη η κυβέρνηση να επικεντρωθεί "στη διαμόρφωση της σωστής συμφωνίας στο μέλλον". Μια επιδίωξη, ωστόσο, που δεν τον ώθησε να αποδεχτεί την πρόταση της πρωθυπουργού για να αναλάβει το υπουργείο του Brexit, το οποίο παρέμενε ορφανό μετά την παραίτηση του Ντόμινικ Ράαμπ.

Εκείνος τελικά που αποδέχτηκε να κάτσει στην "ηλεκτρική καρέκλα" του συγκεκριμένου υπουργείου ήταν ο Στίβεν Μπέρκλεϊ, μέχρι σήμερα υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Ακολουθώντας την παράδοση των τελευταίων μηνών ο Μπέρκλεϊ -όπως και οι δύο προκάτοχοί του- είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Την ίδια ώρα, η Μέι είχε διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με στόχο να αποτρέψει νέες παραιτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να είχε πολύωρες συζητήσεις τόσο με την υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μόρντοντ όσο και με τον υπουργό Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ, οι οποίοι εμφανίζονταν έτοιμοι να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Δημοσίευμα της εφημερίδας "Daily Telegraph" ανέφερε πως οι αντάρτες του "σκληρού Brexit" συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό των 48 επιστολών που απαιτούνται για την εκκίνηση της διαδικασίας αμφισβήτησης της κομματικής ηγεσίας. Ο επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Κρίστοφερ Χόουπ εκτιμούσε μάλιστα πως η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

O Στιβ Μπέικερ, πρώην υπουργός Brexit, εκτιμούσε την ίδια ώρα στο BBC πως οι 48 επιστολές δεν πρόκειται να κατατεθούν πριν από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί συνάδελφοί του θα χρησιμοποιήσουν το σαββατοκύριακο για να "αναλογιστούν" προτού καταλήξουν στην οριστική απόφασή τους.

Τη γενικότερη ρευστότητα που χαρακτηρίζει τη βρετανική πολιτική σκηνή τα τελευταία 24ωρα αντανακλούσαν παράλληλα οι δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου Λίαμ Φοξ ότι "μια συμφωνία για το Βrexit είναι καλύτερη από τη μη επίτευξη συμφωνίας".

Το ίδιο έκανε όμως και η εκτίμηση του αντιπροέδρου των Εργατικών Τομ Γουότσον πως οι πρόσφατες εξελίξεις καθιστούν πιο πιθανό ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit. "Νομίζω πως είναι πιο πιθανό με δεδομένη την αδυναμία της Τερέζα Μέι. Διευθύνει μια κυβέρνηση χωρίς πλειοψηφία και τώρα φαίνεται να μην έχει ούτε την πλειοψηφία του υπουργικού της συμβουλίου. Με δεδομένη λοιπόν την αδυναμία αυτής της κυβέρνησης, πιστεύω ότι είναι πιο πιθανό να φτάσουμε εκεί" εκτίμησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL