Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Βρυξέλλες: Λυπούμεθα, αλλά εσείς το επιλέξατε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρυξέλλες: Λυπούμεθα, αλλά εσείς το επιλέξατε

Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τετάρτη μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών των δύο πλευρών, χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής στις 25 Νοεμβρίου προκειμένου να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

”Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Αυτή θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 9.30" τοπική ώρα (10.30 ώρα Ελλάδος) δήλωσε ο Τουσκ από τις Βρυξέλλες. Από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε μια λύση προκειμένου να αποφευχθούν τα “σκληρά σύνορα” μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτελούσαν το μεγάλο "αγκάθι" των διαπραγματεύσεων. "Η συμφωνία αναλύεται τώρα από όλα τα κράτη - μέλη", οι πρεσβευτές των οποίων στην Ε.Ε. θα συνέλθουν "αυτήν την εβδομάδα για να μιλήσουν για την αξιολόγησή τους" πρόσθεσε ο Τουσκ εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν πολλές αντιρρήσεις.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την πολιτική δήλωση για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε., η οποία θα συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης. Αυτή μπορεί να έχει συναφθεί την Τρίτη μεταξύ των δύο διαπραγματευόμενων πλευρών, υπογράμμισε ο Τουσκ, προτού αναλυθεί από τα κράτη - μέλη κατά τη διάρκεια ενός 48ωρου, δηλαδή έως την Πέμπτη.

Κληθείς να σχολιάσει τις απανωτές παραιτήσεις στη βρετανική κυβέρνηση και ειδικά του αρμόδιου υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε πως βασικός συνομιλητής για την Ε.Ε. θεωρείται η ίδια η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και πως συνεχίζεται η συνεργασία “καλή τη πίστει”. "Βεβαίως και είμαι λυπημένος που σας βλέπω να φεύγετε, αλλά θα κάνω οτιδήποτε μπορώ ώστε αυτό το αντίο να είναι το λιγότερο επώδυνο για σας και για μας” κατέληξε ο Τουσκ.

Το Brexit αφορά πάνω απ’ όλα ανθρώπους, δηλαδή τα δικαιώματα των πολιτών μας, την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας που θα επηρεάσει η αποχώρηση της Βρετανίας δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι σημειώνοντας ότι το Ε.Κ. θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις φροντίζοντας να γίνουν σεβαστές οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε "κατ' αρχήν πολύ ικανοποιημένη που έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις -που δεν ήταν πάντα εύκολες- κατέστη δυνατόν να διαμορφωθεί μια πρόταση" προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι "το χειρότερο θα ήταν αυτό να μην καταλήξει σε καμία συμφωνία". Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι η πολιτική αβεβαιότητα στη Βρετανία δημιουργεί ανησυχίες για το αν η συμφωνία τελικά θα επικυρωθεί. "Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία" είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL