Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Αργεντινή / Αργεντινή: Σκληρή λιτότητα ΔΝΤ με τη βοήθεια περονιστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αργεντινή / Αργεντινή: Σκληρή λιτότητα ΔΝΤ με τη βοήθεια περονιστών

Η λιτότητα στην Αργεντινή έγινε... νόμος, με χιλιάδες κόσμου να έχει περικυκλώσει τη Γερουσία φωνάζοντας: “Έξω το ΔΝΤ”. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ζήτησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη δεξιά κυβέρνηση του Μαουρίτσιο Μάκρι στο Μπουένος Άιρες πέρασαν από το Κοινοβούλιο χάρη στην ψήφο των περονιστών της “Ομοσπονδιακής Αργεντινής” AF, ενώ η ομάδα της Κριστίνα Φερνάντεθ Κίρτσνερ αντέδρασε στη λιτότητα καταγγέλλοντας ότι “η πολιτική του μηδενικού ελλείμματος θα βαθύνει τον πόνο του λαού”.

“Αυτά τα μέτρα δεν λειτούργησαν σε καμιά χώρα. Είναι μια άσκοπη θυσία. Κανείς εδώ μέσα δεν έχει το ηθικό ανάστημα για να αποφασίσει τη θυσία του κόσμου”, τόνισε στην ομιλία της στη Γερουσία η Κίρτσνερ. Η πολιτική του Μάκρι και του ΔΝΤ επιβάλλουν περικοπές 39% στην κοινωνική στέγη, 29% στην Παιδεία, 23% στην Έρευνα και την Επιστήμη, 21% στην Υγεία.

Μετά από συνεδρίαση που κράτησε 13 ώρες, η Γερουσία ψήφισε με 45 υπέρ, 24 κατά και 1 αποχή τον προϋπολογισμό του Μάκρι, που θα εγγυηθεί το δάνειο των 57 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ. Ο προϋπολογισμός είχε εγκριθεί από τη Βουλή στις 25 Οκτωβρίου με 138 υπέρ, 103 κατά και 8 αποχές.

Η διάσπαση των περονιστών και η στήριξη της λιτότητας από την ομάδα του Μιγκέλ Άνχελ Πιτσέτο της AF κατέστησε σαφές ότι με την ψήφο του Κοινοβουλίου άνοιξε μια παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2019, όπου η Κίρτσνερ θα διεκδικήσει την επανεκλογή της.

Το βέβαιο είναι ότι το δάνειο από το ΔΝΤ δεν απέτρεψε την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας, με το πέσο να έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 50%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί εφέτος στο 42% αλλά οι αναλυτές εκτιμούν πως οι προβλέψεις αυτές είναι πολύ αισιόδοξες, αφού τα επιτόκια έχουν εκτιναχθεί ήδη στο 70%, για να φρενάρουν την υποτίμηση. Με αυτά τα δεδομένα, η ύφεση έφτασε στο 4,2% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η οικονομία δεν φαίνεται να έχει πιάσει ακόμη... πάτο.

“Θα οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη χώρα, μια καλύτερη Αργεντινή”, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Οικονομικών Μπούγριτς, ζητώντας την υπερψήφιση του προϋπολογισμού που προβλέπει περικοπές 4,1 δισ. πέσο. Οι περικοπές για τα πανεπιστήμια φθάνουν στο 11% και εκείνες για την ισότητα στο 19%. Η κυβέρνηση Μάκρι δεν χρειάστηκε να περικόψει μισθούς και συντάξεις, γιατί η υποτίμηση του πέσο και η εκτίναξη του πληθωρισμού κατέσφαξαν τις αποδοχές των μισθωτών και τις συντάξεις.

Για να καταφέρει η Αργεντινή να πληρώσει τα 1,4 δισ. δολάρια των τόκων του χρέους στο ΔΝΤ κατάργησε στην πράξη κάθε έννοια κοινωνικής πολιτικής, ξεκινώντας από την επιδότηση του τομέα των μεταφορών και τα κοινωνικά τιμολόγια στην ηλεκτρική ενέργεια.

Για την αντιπολίτευση, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και των περικοπών ο Μάκρι αναμένει “το έπαθλο της λιτότητας” από τους ηγέτες του G20 που θα συναντηθούν στα τέλη του μήνα στο Μπουένος Άιρες.

Οι περονιστές, που στήριξαν τις περικοπές του Μάκρι και διαπραγματεύθηκαν ένα μπόνους 500 πέσο ή σημερινών 138 δολαρίων στο τέλος του έτους για τους εργαζόμενους, στοχεύουν σε μια εναλλακτική υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2019, περιορίζοντας στην πράξη την πιθανότητα επανεκλογής της Κίρτσνερ, που αντιμετωπίζει σωρεία δικαστικών διώξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL