Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Η Ρώμη δελεάζει τις Βρυξέλλες και κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ρώμη δελεάζει τις Βρυξέλλες και κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους

Τις συμφωνίες για την πλήρη απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα επικαλέστηκε ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι ανοίγοντας στην πράξη την προεκλογική μάχη για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, για να υπερασπιστεί το δίκαιο της Ιταλίας έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των «μανιακών γραφιάδων». Οι πιθανές κυρώσεις της Κομισιόν αναμένεται ότι θα τροφοδοτήσουν στις κάλπες τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό, επιτρέποντας στους Ντι Μάιο και Σαλβίνι να ελπίζουν σε μια περισσότερο λαϊκίστικη και ακροδεξιά Ευρώπη. Οι κυβερνητικοί εταίροι της Ιταλίας προσέφεραν στην Κομισιόν δύο... κερασάκια: την «ευελιξία» για δαπάνες για έκτακτες καταστάσεις, και ιδιωτικοποιήσεις ή μάλλον καλύτερα το ξεπούλημα ακινήτων αξίας 18 δισ.

«Στις Βρυξέλλες υπάρχουν μανιακοί γραφιάδες που μας γράφουν γραμματάκια, και εμείς πολιτισμένα τους απαντάμε, αλλά δεν θα κάνουμε πίσω ούτε ένα εκατοστό. Αυτός που έχει άδικο είναι η Ε.Ε., η οποία στις συμφωνίες της γράφει ότι πρέπει να εγγυάται την πλήρη απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά εάν δεν κάνουμε δαπάνες πώς θα τα εγγυηθούμε;», διερωτήθηκε ο «καλός» Σαλβίνι κατά τη διάρκεια συνάντησής του με μετανάστες που έφτασαν στην Ιταλία διαμέσου ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε με χαμηλούς τόνους και διπλωματικό τρόπο στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία, που αφήνει αμετάβλητους τους πυλώνες του προϋπολογισμού για το 2019, με εκτιμήσεις για ανάπτυξη στο 1,5% και δημόσιο έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ. Οι Επίτροποι θα συζητήσουν την ιταλική απάντηση στις 21 Νοεμβρίου.

Η αλήθεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή... δεν βιάζεται, γιατί ξέρει ότι υπάρχουν οι καλοθελητές που πρώτοι θα... πετροβολήσουν την Ιταλία, όπως επιθυμεί εξάλλου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και όπως φάνηκε χθες από τη σκληρή γραμμή της Ολλανδίας καθώς και της Αυστρίας, η οποία θεωρητικά είναι σύμμαχος του Σαλβίνι. Ο Γιούνκερ στοιχηματίζει στην οργή των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων της Ευρώπης εναντίον της Ρώμης για να κινηθεί με μεγαλύτερη ευκολία εναντίον της ώστε να μην στοχοποιηθεί η Κομισιόν ως ο μόνος... κακός. Βέβαια η διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον της Ιταλίας θα χρεiαστεί χρόνο, και ο χρόνος αυτός θα κυλά ταυτόχρονα προς τις ευρωεκλογές όπου ποντάρει η Λέγκα του Σαλβίνι.

Η επιστολή της ιταλικής κυβέρνησης

Η επιστολή Τρία, που εστάλη στις Βρυξέλλες με τη «συλλογική ευθύνη» του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, απορρίπτει το αίτημα της Κομισιόν για την ουσιαστική διόρθωση του προϋπολογισμού παραχωρώντας μόνο ρήτρες για διόρθωσή του εφόσον ξεφύγει από τις προβλέψεις. Ο προϋπολογισμός προβλέπει τώρα τη μείωση του χρέους από το 131,2% στο 126% του ΑΕΠ έως το 2021, διαμέσου της πώλησης δημοσίων ακινήτων αξίας 18 δισ., την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση του κόστους δανεισμού. Σημειώνεται ότι το χρέος της Ιταλίας ξεπερνά τα 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Πώς όμως η Ιταλία θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις που θα φθάνουν στο 1% από το 0,3% του προϋπολογισμού της, κάτι που δεν κατόρθωσε από το 2003; Την περίοδο 2010 -2018 η Ιταλία έχει προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις 8,7 δισ., με αιχμή εκείνες του 2014 που ξεπέρασαν τα 1,5 δισ.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών ζήτησε μάλιστα μια «ευελιξία για γεγονότα έκτακτου χαρακτήρα», γιατί εξαιτίας της κατάρρευσης της γέφυρας Μοράντι στη Τζένοβα και των πλημμυρών η χώρα θα δαπανήσει 1 δισ. ευρώ το 2019 και συνολικά το 0,2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. την επόμενη τριετία για υποδομές. Ο Ντι Μάιο διευκρίνισε ότι η πώληση δημοσίων ακινήτων δεν συμπεριλαμβάνει «τα κοσμήματα της οικογένειας» και ότι «ο προϋπολογισμός δεν θα αλλάξει, δεν θα γίνουν εκπτώσεις ούτε διορθώσεις στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Θα διατηρήσουμε το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, αλλά το κοινωνικό εισόδημα και η μεταρρύθμιση των συντάξεων, η επιστροφή χρημάτων από τους καταθέτες που έπεσαν θύματα απάτης από τις τράπεζες, δεν αλλάζουν και θα προχωρήσουν».

Ψυχρολουσία από Αυστρία και Ολλανδία

Ο Εσθονός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Άντρους Άνσιπ ζήτησε από την Ιταλία «να σεβαστεί τους κανόνες», γιατί «το να δημιουργείς χρέος με τα χρήματα των φορολογούμενων δεν είναι έξυπνη ιδέα, παρ' όλο που η Ιταλία έχει έξυπνη κυβέρνηση και ελπίζω να είναι σε θέση να βρει λύσεις για την Ε.Ε. και για τους Ιταλούς».

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χάρτβιχ Λέγκερ, που ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα, προειδοποίησε ότι «περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να απαιτήσουμε από τη Ρώμη να μπει σε τάξη, γιατί δεν πρόκειται για ιταλικό, αλλά για ευρωπαϊκό πρόβλημα», δηλώνοντας ότι η χώρα του θα ψηφίσει υπέρ της διαδικασίας των κυρώσεων για υπερβολικό έλλειμμα και εκτιμώντας ότι «η Ιταλία κινδυνεύει να γλιστρήσει σε ένα ελληνικό σενάριο».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χέκστρα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να πάρει μέτρα» εναντίον της Ρώμης. «Δεν μας εξέπληξε τόσο πολύ, όσο μας απογοήτευσε το γεγονός ότι η Ιταλία δεν αναθεώρησε τον προϋπολογισμό της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να πάρει τα περαιτέρω μέτρα», τόνισε ο Χόεκστρα.

«Η επιστολή [της ιταλικής κυβέρνησης] προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι άχρηστη και επιζήμια», τόνισε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο Ιταλός πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, προειδοποιώντας ότι «είναι γνωστό πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αφορούν το δομικό έλλειμμα... για να αποτρέψουν τη διαδικασία κυρώσεων, ενώ είναι λάθος, εάν όχι ακατόρθωτο, να κάνεις ιδιωτικοποιήσεις 18 δισ. το 2019, γιατί θα πουλήσεις σε τιμές εκπτώσεων τη δημόσια περιουσία».

Στα ύψη spreads και κινδυνολογία

Το σίγουρο είναι ότι τα spreads των 10ετών ιταλικών ομολόγων συνέχισαν χθες την ανοδική τους πορεία για να φθάσουν στις 314,5 μονάδες βάσης έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, κατά 11 μονάδες υψηλότερα από τις 303 μονάδες του κλεισίματος της Τρίτης.

Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο τμήμα των «συστημικών» μέσων ενημέρωσης κινδυνολογεί ότι το κόστος της αντιπαράθεσης της Ρώμης με τις Βρυξέλλες μπορεί να φτάσει τα 60 δισ. ευρώ εξαιτίας της αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης του υπέρογκου ιταλικού χρέους των 2,35 τρισ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL