Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Ιταλικό ΟΧΙ στις Βρυξέλλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλικό ΟΧΙ στις Βρυξέλλες

Με τη «συλλογική ευθύνη» του υπουργικού συμβουλίου η ιταλική κυβέρνηση επρόκειτο να απαντήσει χθες το βράδυ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν αλλάζει τους πυλώνες του προϋπολογισμού για το 2019, με προβλέψεις για ανάπτυξη κατά 1,5% και δημόσια ελλείμματα στο 2,4%, σε υψηλότερα επίπεδα από τις συμφωνίες της ευρωπαϊκής κυβέρνησης με την κεντροαριστερή κυβέρνηση Τζεντιλόνι και με την ανάπτυξη να εκτιμάται 0,3% παραπάνω από τις προβλέψεις της Κομισιόν. Πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε μετά την επιστροφή του από τη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως από χθες το βράδυ η Ιταλία βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, δεδομένου ότι η Κομισιόν θα αναγκαστεί να ανοίξει τις διαδικασίες για υπερβολικό έλλειμμα εναντίον της Ιταλίας, πιθανώς στις 21 Νοεμβρίου, όταν οι επίτροποι θα επανεξετάσουν τους προϋπολογισμούς των προβληματικών χωρών, με το θέμα να έρχεται στο Eurogroup στις 3 και 4 Δεκεμβρίου. Η διαδικασία των κυρώσεων θα μπορούσε να δρομολογηθεί από τις αρχές του επόμενου έτους και το ύψος τους μπορεί να διαμορφωθεί από το 0,2% του ΑΕΠ της χώρας ή τα 800 εκατ. ευρώ και να φτάσει έως το 0,5%, με την παράλληλη ακύρωση της χρηματοδότησης προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την Ιταλία.

Η αντιπαράθεση της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες τροφοδοτεί ήδη τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό από την πλευρά του Κ5Α και της Λέγκας του Βορρά, με τα δύο κόμματα να στοιχηματίζουν στην αλλαγή της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη νίκη των λαϊκιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων στις ευρωεκλογές του Μαΐου, «που θα είναι περισσότερο φιλικές στην ιταλική κυβέρνηση» όπως τόνισε πρόσφατα ο Ντι Μάιο.

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Ο Σαλβίνι, για να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από τα καυτά οικονομικά προβλήματα της χώρας, έστειλε χθες τα ξημερώματα μπουλντόζες, φορτηγά, πούλμαν και περίπου 300 αστυνομικούς και καραμπινιέρους για να εκκενώσουν την τεντούπολη που είχαν στήσει σε πάρκινγκ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης περίπου 200 μετανάστες με τη στήριξη των εθελοντών του Κοινωνικού Κέντρου Baobab. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν θα ανεχθεί την παραβατικότητα και την παρανομία, ενώ η δήμαρχος της Ρώμης του Κ5Α Βιρτζίνια Ράτζι αδιαφόρησε πλήρως για την τύχη των μεταναστών και των οικογενειών τους. Ο Σαλβίνι μετέτρεψε τους «παράνομους» μετανάστες σε «παράνομους» επαίτες και άστεγους, αφού δεν έχουν πλέον πού να κοιμηθούν και εθελοντές για να τους βοηθήσουν.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης του Λάτσιο Νικόλα Τζινγκαρέτι, αφού κατάγγειλε την αντιμεταναστευτική πολιτική του Σαλβίνι, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να στείλει την αστυνομία του να εκκενώσει και την κατάληψη κτηρίου από τους νεοναζί της Κάζα Πάουντ, γιατί, αφού παρουσιάζεται σαν «αδέκαστος», δεν θα πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL