Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται

Στο μήνυμά του που προβλήθηκε σε συγκέντρωση κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια στις 2 Ιουνίου, ο δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν χαιρέτησε τους "σοφούς και γενναίους ηγέτες που δεν υποκύπτουν στις πιέσεις των ξένων δυνάμεων" και κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να απορρίψουν το δημοψήφισμα της κυβέρνησης του Σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ. Δύο χρόνια νωρίτερα, ο Ούργρος πρωθυπουργός εκθίαζε τον τότε ηγέτη του εθνικιστικού VMRO - DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι ως σύμβολο του "success story" της ΠΓΔΜ και της πορείας της για την ένταξη στην Ε.Ε., την οποία έσωσε από τις "ορδές" -όπως είπε- των προσφύγων κλείνοντας τον βαλκανικό διάδρομο.

Τι πιο φυσικό λοιπόν από το να καταφύγει στην Ουγγαρία ο Νίκολα Γκρούεφσκι για να αποφύγει τη φυλακή όπου θα έπρεπε να βρίσκεται από χθες για ένα από τα σκάνδαλα διαφθοράς που σημάδεψαν τις πρωθυπουργικές θητείες του στην ΠΓΔΜ; Ο λαϊκιστής και ξενοφοβικός Όρμπαν, ο οποίος παραμένει στην αγκαλιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καλείται τώρα να προσφέρει άσυλο στον "διωκόμενο" φίλο του Γκρούεφσκι, ο οποίος υποστηρίζει πως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του για να σώσει τη ζωή του.

"Τις τελευταίες ημέρες έχω λάβει αναρίθμητες απειλές για τη ζωή μου. Τώρα είμαι στη Βουδαπέστη όπου και ζήτησα πολιτικό άσυλο από τις ουγγρικές αρχές. Θα παραμείνω πάντα πιστός στην υπόθεση της Μακεδονίας και ποτέ δεν θα την εγκαταλείψω" έγραψε χθες το μεσημέρι ο Γκρούεφσκι στον λογαριασμό του στο Facebook. Μέχρι εκείνη την ώρα, η αστυνομία έκανε έρευνες στα Σκόπια και σε άλλες περιοχές προσπαθώντας να εντοπίσει και να συλλάβει τον πρώην πρωθυπουργό. Έπειτα από πληροφορίες φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης ότι πιθανόν ο Νίκολα Γκρούεφσκι βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία του VMRO - DPMNE στα Σκόπια, η αστυνομία έκανε ελέγχους σε αυτοκίνητα έξω από το κτήριο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε «κυνήγι μαγισσών» και αρνήθηκε την είσοδο της αστυνομίας χωρίς εισαγγελικό ένταλμα.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου σε φυλάκιση δύο ετών για προτροπή σε τέλεση παράνομης πράξης για μια υπόθεση που αφορά την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το Δημόσιο, αξίας 600.000 ευρώ, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Την περασμένη Παρασκευή το δικαστήριο των Σκοπίων απέρριψε το αίτημα του Γκρούεφσκι για την αναστολή της έκτισης της ποινής και έτσι ο πολιτικός είχε υποχρέωση να παρουσιαστεί στις φυλακές των Σκοπίων για να αρχίσει να εκτίει την ποινή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL