Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
Στη μέγγενη Κομισιόν - ΔΝΤ η Ιταλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη μέγγενη Κομισιόν - ΔΝΤ η Ιταλία

Λάδι στη φωτιά του λαϊκισμού, του εθνικισμού και της Ακροδεξιάς έριξαν χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ πιέζοντας την Ιταλία να μειώσει τα δημόσια ελλείμματά της με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν νέες κερδοσκοπικές πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα. Οι δύο οργανισμοί εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας θα επιβραδύνει φτάνοντας στους χαμηλότερους σχεδόν ρυθμούς της Ευρώπης το 2019 και το 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας το 2019 προβλέποντας πως η άνοδος του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1,1% από το 1,2% των προηγούμενων εκτιμήσεων και πως το δημόσιο έλλειμμα θα αυξηθεί στο 2,9% του ΑΕΠ για το 2019 από το 2,4% των εκτιμήσεων της κυβέρνησης Κόντε που κατατέθηκαν μαζί με τον προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες.

Ακόμη χειρότερα εκτιμάται ότι η αύξηση των ελλειμμάτων θα οφείλεται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και κυρίως το κοινωνικό εισόδημα, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τις δημόσιες επενδύσεις. Η ευρωπαϊκή "κυβέρνηση" περνώντας από κόσκινο τα οικονομικά της Ιταλίας προειδοποίησε ότι το δημόσιο έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο 3,1% του ΑΕΠ το 2020, πάνω δηλαδή από το όριο του 3% που προβλέπει με θρησκευτική ευλάβεια το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικά Θέματα Μοσκοβισί προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση της Ρώμης υπογραμμίζοντας ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν... "μπορεί να αλλάξουν" εάν η ιταλική κυβέρνηση τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της.

«Δεν θα αλλάξουμε τίποτα» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία εκφράζοντας την «πλήρη αντίθεσή» του στις πιέσεις της Κομισιόν, επαναλαμβάνοντας ότι οφείλονται «σε μια μη προσεκτική και μερική ανάλυση του σχεδίου του ιταλικού προϋπολογισμού» που έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες.

Στο όριο

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Ματαρέλα προσπάθησε με δηλώσεις του να εκτονώσει τις πιέσεις που ασκούνται στο χρηματοοικονομικό επίπεδο διαβεβαιώνοντας πως τα θεμελιώδη μεγέθη της ιταλικής οικονομίας είναι ισχυρά και ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που μπορεί να αντιστρέψει την εικόνα αυτή σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η επιβράδυνση της ιταλικής οικονομίας οφείλεται στη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομική συγκυρία.

«Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Μπορούμε να αναπτυχθούμε και να φθάσουμε σε καλύτερα επίπεδα κοινωνικής δικαιοσύνης» τόνισε ο Ματαρέλα εκτιμώντας ότι «η διεύρυνση της εμπιστοσύνης αυξάνει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια της κοινωνίας. Έχουμε απόλυτη ανάγκη να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη. Οι επιχειρήσεις το ξέρουν» τόνισε.

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ έριξε λάδι στη φωτιά που τροφοδοτεί τον λαϊκισμό και την Ακροδεξιά στην Ιταλία κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ντόμινο στην Ευρώπη από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ρώμη στις αγορές, όπως και η Τουρκία, ενώ διατήρησε αμετάβλητες της προβλέψεις του για ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας στο 1% για το 2019.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι πιέσεις στα ιταλικά κρατικά ομόλογα είναι μέχρι τώρα περιορισμένες, αλλά παραμένει "σημαντική η αβεβαιότητα και η πιθανότητα μετάδοσής της από μελλοντικές εντάσεις, ειδικά για τις οικονομίες με ασθενέστερα μακροοικονομικά θεμελιώδη στοιχεία και με περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο».

Η έκθεση του ΔΝΤ για την Περιφερειακή Οικονομική Προοπτική για την Ευρώπη εκτιμά ότι η Ιταλία έχει καταγράψει αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων της στα ανώτατα όρια των τεσσάρων τελευταίων ετών υπό το πρίσμα των δυσκολιών σχηματισμού κυβέρνησης και της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεών της, αλλά «έως τώρα οι επιπτώσεις στις άλλες αγορές ήταν μάλλον περιορισμένες».

Οι εκτιμήσεις αυτές του ΔΝΤ, μετά την προηγούμενη προειδοποίηση της ΕΚΤ ότι οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα προέρχονται από την ίδια τη Ρώμη, οδήγησε στην πτώση του χρηματιστηρίου του Μιλάνου και την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων προς τις 300 μονάδες βάσης.

Την ίδια στιγμή στο πολιτικό επίπεδο οι Κόντε, Ντι Μάιο και Σαλβίνι κατάφεραν να συμφωνήσουν στο επίμαχο θέμα της παραγραφής οικονομικών αδικημάτων που προωθούσε ο τελευταίος στο διάταγμα εναντίον της διαφθοράς, μεταφέροντας την παραγραφή για τον Ιανουάριο του 2020.

Το Κ5Α κατάφερε να επιβάλει την κατάργηση του δικαιώματος της παραγραφής εάν το φυσικό πρόσωπο έχει καταδικαστεί με πρωτόδικη απόφαση και όχι δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, όπως υποστήριξε η Λέγκα του Βορρά. Η Ένωση των Ποινικών Δικαστηρίων ανακοίνωσε τετραήμερη απεργία από τις 20 έως και τις 23 Νοεμβρίου καταγγέλλοντας «την αυταρχική αντιμεταρρύθμιση της Ποινικής Δικαιοσύνης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL