Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Καρατόμηση Σέσιονς: Ο Τραμπ στέλνει "μήνυμα" στους Δημοκρατικούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καρατόμηση Σέσιονς: Ο Τραμπ στέλνει "μήνυμα" στους Δημοκρατικούς

Υπό καθεστώς εκνευρισμού και αμηχανίας προφανώς μετά την απώλεια της παντοδυναμίας του στο Κογκρέσο, ο Τραμπ απείλησε χθες ανοιχτά τους Δημοκρατικούς ότι θα υιοθετήσει «πολεμική στάση» στην περίπτωση που οι τελευταίοι χρησιμοποιήσουν την ανακτηθείσα, μετά τις εκλογές της Τρίτης, πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να ψάξουν τα οικονομικά και πολιτικά «τεφτέρια» του.

Στις πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις του εμφανίστηκε μεν συμφιλιωτικός προς του αντιπάλους τους, προσφέροντάς τους συνεργασία στο παραδοσιακό μοτίβο της διακομματικής συνεννόησης στο Κογκρέσο, ωστόσο ο συναινετικός τόνος του δεν άργησε να μετατραπεί σε επιθετικό. Μόλις μια ώρα αργότερα, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την απομάκρυνση του υπουργού Δικαιοσύνης και γενικού εισαγγελέα Τζεφ Σέσιονς, κίνηση που οι Δημοκρατικοί έσπευσαν αμέσως να καταγγείλουν ως προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνας για τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016.

Το Δημοκρατικό στρατόπεδο έκανε, με την σειρά του, το παραδοσιακό νεύμα συνεργασίας προς τον Πρόεδρο, διαμηνύοντας όμως σαφέστατα πως θα ψάξει τα πάντα στους «φακέλους» του, από τις φορολογικές δηλώσεις του μέχρι τους δεσμούς της προεκλογικής καμπάνιας του με τους Ρώσους.

Το ότι τα δύο στρατόπεδα αντάλλαξαν δίχως καθυστέρηση τα πυρά τους δεν αφήνει αμφιβολίες ότι είναι δυνατόν να υπάρξει έστω και μια στιγμή ανάπαυλας στην άνευ προηγουμένου κόντρα που έχει διχάσει την Ουάσιγκτον επί προεδρίας Τραμπ και, αν μη τι άλλο, ενδέχεται να κλιμακωθεί περαιτέρω. Έχοντας μέχρι πρότινος τον έλεγχο όλων των μοχλών εξουσίας στην πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος και το κόμμα του αντιμετωπίζουν τώρα την προοπτική μιας σκληρά αντιπολιτευόμενης Βουλής, οπλισμένης με εξουσία λογοδοσίας και υπό τον απόλυτο έλεγχο ενός κόμματος που κέρδισε την ψήφο των Αμερικανών υποσχόμενο να βάλει χαλινάρι στο αρχηγό του Λευκού Οίκου.

Ήδη οι Δημοκρατικοί επικέντρωσαν και πύκνωσαν τα πυρά τους κατά του Τραμπ με αφορμή την απόφασή του να απαλλάξει των καθηκόντων του τον Σέσιονς, λέγοντας πως η δικαστική έρευνα για την υποτιθέμενη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του '16 κινδυνεύει με κουκούλωμα. Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε την προεδρική απόφαση «καταφανή προσπάθεια» να τερματιστεί ή να παρεμποδιστεί η έρευνα. Σημειωτέον, ότι ο διάδοχος του Σέσιονς, Μάθιου Γουιτάκερ, συγκαταλέγεται μεταξύ των επικριτών της προσπάθειας διαλεύκανσης της υπόθεσης. Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται ότι συμμερίζονται την ανησυχία των Δημοκρατικών για το μέλλον της έρευνας, η οποία καθοδηγείται από τον ειδικό σύμβουλο Ρόμπερτ Μιούλερ. Η γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς και ο πρώην αντίπαλος του Ομπάμα Μιτ Ρόμνεϊ δήλωσαν ότι δεν πρέπει να παρεμποδιστεί η διαδικασία με κανέναν τρόπο.

«Είναι αδύνατον να διαβαστεί η απαλλαγή του υπουργού Δικαιοσύνης ως κάτι άλλο πέραν μιας ακόμη κραυγαλέας προσπάθειας του Ντόναλντ Τραμπ να υπονομεύσει και να τερματίσει την έρευνα του συμβούλου Μιούλερ», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter η Πελόζι. Της δήλωσής της υπερθεμάτισε ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ λέγοντας πως «είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος έχει κάτι να κρύψει».

Στην επιστολή «παραίτησής» του, ο πρώην γερουσιαστής της Αλαμπάμα Τζέφ Σέσιονς, ένας εκ των πρώιμων υποστηρικτών της καθόδου του Τραμπ στην πολιτική αρένα, κατέστησε σαφές ότι η απόφασή του να φύγει δεν ήταν δική του. "Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, με την αίτησή σας υποβάλλω την παραίτησή μου", έγραψε στην αχρονολόγητη επιστολή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL