Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Ανάποδος Κόσμος / Οι έφεδροι του Γκουαντάναμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Οι έφεδροι του Γκουαντάναμο

«Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την ξοδεύεις με τις κατηγορίες των άλλων και να προσπαθείς να πείσεις τους ανόητους ότι κάνουν λάθος. Έχω δει τις ιδέες τους και ντρέπομαι που είμαι Αμερικανός... Ο αμερικανικός στρατός είναι γελοίος, αποτελείται από ψεύτες, ύπουλους, ανόητους και τραμπούκους. Λυπάμαι για όλα όσα συμβαίνουν εδώ. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια, αλλά αυτό που τους λέει η πιο ξιπασμένη χώρα στον κόσμο είναι πως δεν αξίζουν τίποτα, πως είναι ηλίθιοι και δεν ξέρουν πώς να ζήσουν... Δεν δίνουμε σημασία ούτε όταν ακούμε ο ένας τον άλλον να περιγράφει πώς συντρίβει τα παιδιά τους με τα θωρακισμένα οχήματα στους λασπωμένους δρόμους... Αηδιάζω με τη φρίκη της Αμερικής».

Αυτά έγραψε στους γονείς του στην Αμερική ο λοχίας Μπάουι Μπέργκνταλ στις 27 Ιουνίου του 2009, τρεις ημέρες πριν φύγει από το προκεχωρημένο φυλάκιο Μεστ Μαλάκ στο Αφγανιστάν, για να καταλήξει «όμηρος» των Ταλιμπάν τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Αμερικανός λοχίας αφέθηκε ελεύθερος το 2014, για την ακρίβεια ανταλλάχθηκε με πέντε «διοικητές» των Ταλιμπάν που κρατούνταν επί 12 χρόνια στο Γκουαντάναμο, το κολαστήριο που δεν κατάφερε να κλείσει ο Μπάρακ Ομπάμα και που θέλει να κρατήσει ανοιχτό επ' άπειρον ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η «πεντάδα των Ταλιμπάν», όπως τους αποκαλούσε ο αμερικανικός Τύπος, κατέληξε στο Κατάρ υπό αυστηρούς περιοριστικούς όρους, ενώ ο λοχίας Μπέργκνταλ μετά την επιστροφή του στην πατρίδα οδηγήθηκε ενώπιον στρατοδικείου που αποφάσισε την ατιμωτική αποστρατεία του και του επέβαλε πρόστιμο δέκα χιλιάδων δολαρίων.

Εν τω μεταξύ ο πόλεμος στο Αφγανιστάν πάει από το κακό στο χειρότερο για τους Αμερικανούς, κι ας έστειλαν ενισχύσεις πρώτα ο Ομπάμα και κατόπιν ο Τραμπ. Είδαν και αποείδαν στο Πεντάγωνο και στον Λευκό Οίκο και αποφάσισαν τελικά να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν ώστε να βρουν διέξοδο από το αιματηρό και δαπανηρό αφγανικό αδιέξοδο. Οι Αμερικανοί -μαζί και άλλοι πρωταγωνιστές του πολέμου, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, πιθανώς και το Πακιστάν- αποφάσισαν να βάλουν στο παιχνίδι την πεντάδα των Ταλιμπάν. Οι Αμερικανοί πολίτες, που βιώνουν καθημερινά την αντιτρομοκρατική υστερία, έμαθαν ξαφνικά -όσοι το έμαθαν- πως η κυβέρνησή τους, αφού πρώτα -άκουσον - άκουσον- διαπραγματεύθηκε με «τρομοκράτες» την απελευθέρωση «τρομοκρατών», τώρα θα ξαναδιαπραγματευτεί μέσω αυτών των «τρομοκρατών» με άλλους «τρομοκράτες» για την ειρήνευση του Αφγανιστάν.

Η «πεντάδα των Ταλιμπάν» εντάχθηκε στο Πολιτικό Γραφείο της οργάνωσης που θα κάνει τη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για τους Μοχάμαντ Φαζλ (πρώην αρχηγός του επιτελείου), Μοχάμεντ Νάμπι (πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας), Χαϊρουλάχ Χαΐρχουα (πρώην υπουργός Εσωτερικών), Αμπντούλ Χακ Ουασίκ (πρώην υπαρχηγός των μυστικών υπηρεσιών) και Νορουλάχ Νούρι (πρώην κυβερνήτης). Η κυβέρνηση του Κατάρ, που τους φιλοξενεί, ανακοίνωσε πως αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και των πέντε αξιωματούχων, που θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν ως διαπραγματευτές.

Η έναρξη συνομιλιών για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν αποτελεί αναμφίβολα ένα θετικό βήμα. Το κατά πόσον είναι εφικτή η ειρήνη μένει να αποδειχθεί. Αν δεν τα πάει καλά αυτή η «πεντάδα των Ταλιμπάν», υπάρχουν... εφεδρείες. Περίπου σαράντα άνθρωποι παραμένουν στα κελιά του Γκουαντάναμο. Αρκεί να δείξουν... προθυμία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL