Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (GUE / NGL) / "Τα νέα της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (GUE / NGL) / "Τα νέα της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL)

"Commander Arian: Μια ιστορία για τις Γυναίκες, τον Πόλεμο και την Ελευθερία"

Ιστορικής σημασίας καταδίκη της νεοφασιστικής βίας

Με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς, των Πράσινων και των Σοσιαλιστών, το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε στην προηγούμενη Ολομέλεια ένα ιστορικής σημασίας κοινό ψήφισμα που καταδικάζει την άνοδο της νεοφασιστικής βίας στην Ευρώπη και καλεί τα κράτη - μέλη, αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους μπροστά στον κίνδυνο ανόδου των ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων.

Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος εγκρίθηκε με 355 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 39 αποχές και έχει συνταχθεί από όλες τις πολιτικές ομάδες [Σοσιαλιστές (S&D), Αριστερά (GUE / NGL), Πράσινοι (VERTS / ALE), Λαϊκό Κόμμα (EPP), Φιλελεύθεροι (EFDD)], πλην των συντηρητικών (ECR) και της Ακροδεξιάς.

Αφορμή για την αντίδραση των ευρωβουλευτών στάθηκε η επίθεση νεοφασιστών της CasaPound εναντίον της Ιταλίδας ευρωβουλευτής της Αριστεράς Eleonora Forenza και συνεργατών της κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής διαδήλωσης στο Μπάρι της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, με το ψήφισμα εγκρίθηκαν και οι κοινές τροπολογίες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, που επισημαίνουν ότι βρίσκεται εν εξελίξει δίκη της Χρυσής Αυγής και αναφέρονται επίσης στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν μια "ενοποιημένη νομοθεσία της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς / εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και της θέσπισης νέας νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την ίση μεταχείριση".

Πρωτοβουλία της Αριστεράς για την καταδίκη της φοροαπάτης

"Ναι" στην υιοθέτηση ψηφίσματος που θα καταδικάζει τις σκανδαλώδεις πρακτικές φοροαπάτης και οικονομικού εγκλήματος είπαν οι ευρωβουλευτές στην προηγούμενη Ολομέλεια, ύστερα από πρωτοβουλία του Δημ. Παπαδημούλη, εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, που υποστηρίχθηκε από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.

Με αφορμή το σκάνδαλο Cum Ex, που αποκαλύφθηκε από μεγάλα γερμανικά και πανευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, και που στοίχισε στα δημόσια ταμεία 11 κρατών - μελών τουλάχιστον 55 δισ. ευρώ, διοργανώθηκε σχετική συζήτηση στο Ε.Κ.

Η δημόσια συζήτηση του θέματος -την οποία δεν υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής σημειωτέον, αλλά έτυχε ευρείας αποδοχής- έληξε με τη δέσμευση να υιοθετηθεί κοινό ψήφισμα για το χρηματοοικονομικό έγκλημα και τα θεσμικά κενά της Ε.Ε. στην αντιμετώπισή του μέχρι το τέλος του έτους.

"Για μια ακόμη φορά, κύριε Μοσκοβισί, οι ευρωπαϊκοί εποπτικοί μηχανισμοί πιάστηκαν στον ύπνο! Μετά τα Panama Papers και τα Paradise Papers, ένα ακόμη σκάνδαλο αποκαλύπτεται όχι από τους ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, όχι από τους αρμόδιους θεσμούς, αλλά από τους whistleblowers. Και αυτή η παταγώδης αποτυχία, αυτό το φιάσκο, αλλά και η ένοχη πολιτική σιωπή που συνοδεύει όσα μας είπε το Συμβούλιο -ένα μνημείο υποκρισίας και ένοχης πολιτικής σιωπής- δηλητηριάζουν τη δημοκρατία και επιβαρύνουν όλους τους πολίτες" είπε στη σχετική συζήτηση ο Δημ. Παπαδημούλης.

Με ένα "παραθυράκι"

Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ελβετία, Δανία, Αυστρία, Φινλανδία, Νορβηγία, Ιταλία, Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών που βρέθηκαν στα δίχτυα της νέας αυτής φορολογικής απάτης, ενώ η τράπεζα Santander είναι ο μεγαλύτερος εμπλεκόμενος πιστωτής.

Σύμφωνα με επιστολή της Εισαγγελίας της Κολωνίας στους δικηγόρους της Santander, υπάρχουν υποψίες ότι η τράπεζα «σχεδίασε και εκτέλεσε συναλλαγές οι οποίες διευκόλυναν σοβαρή φοροδιαφυγή» από το 2007 έως και το 2011. Πώς; Με ένα "παραθυράκι" που επέτρεπε σε δύο πλευρές να διεκδικούν ταυτόχρονα την ιδιοκτησία των ίδιων μετοχών και ως εκ τούτου επιστροφές φόρων που δεν δικαιούνταν.

Σεβασμός στα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα

Να σεβαστεί τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα καλεί τη νέα ηγεσία της Βραζιλίας η Ευρωομάδα της Αριστεράς, εκφράζοντας βαθύτατες ανησυχίες για τη νίκη του ακροδεξιού Jair Bolsonaro.

"Ο Bolsonaro υποστήριξε την εκμετάλλευση και αποδυνάμωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, προωθεί το μίσος εναντίον μειονοτήτων και άλλων κοινωνικών ομάδων και επιτέθηκε σε θεμελιώδεις αξίες, ελευθερίες και δημοκρατία" τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αριστερά καταγγέλλοντας τη συμμετοχή των μεγάλων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών ομίλων, των μεγάλων γαιοκτημόνων, των αντιδραστικών και των απολογητών πραξικοπήματος στη Βραζιλία, καθώς και τη στάση των μέσων ενημέρωσης.

"Υποστηρίζουμε την αντίσταση και τον αγώνα για την ανάκαμψη της πορείας της κοινωνικής προόδου, της κυριαρχικής ανάπτυξης, της συνεργασίας και της ειρήνης, που ξεκίνησε το 2002 με την εκλογή Lula da Silva ως Προέδρου" σημειώνουν οι ευρωβουλευτές της GUE / NGL.

Μια ιστορία για τις γυναίκες στη Ροζάβα

Την προβολή του ντοκιμαντέρ "Commander Arian: Μια ιστορία για τις Γυναίκες, τον Πόλεμο και την Ελευθερία", της Ισπανίδας κινηματογραφίστριας Alba Sotorra, συνδιοργανώνουν την ερχόμενη Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου και Josep Maria Terricabras (Πράσινοι).

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την προσπάθεια γυναικών από όλες τις εθνοτικές ομάδες, τις θρησκείες και τις ηλικίες για έναν ριζοσπαστικό πολιτικό και κοινωνικό μετασχηματισμό στη βόρεια περιοχή της Συρίας, γνωστή και ως Ροζάβα. "Οι γυναίκες ανέλαβαν να εργάζονται ώμο με ώμο μαζί, αλλάζοντας τον ρόλο τους 'στο πίσω κάθισμα' που τους έχουν δώσει οι άνδρες σύντροφοι, σύζυγοι, αδέλφια και πατέρες τους για χιλιάδες χρόνια" αναφέρεται στην περιγραφή της εκδήλωσης.

Η Alba Sotorra θα παραβρεθεί για να μιλήσει για το έργο της, μαζί με την Ηavel Arian, βασική ηρωίδα του ντοκιμαντέρ και διοικήτρια στις Μονάδες Προστασίας Γυναικών - YPJ. Η YPJ ιδρύθηκε το 2013 στην αυτοανακηρυχθείσα αυτόνομη κουρδική περιοχή της Ροζάβα. Θεωρείται το γυναικείο "παρακλάδι" της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού - YPG.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και ο Dick Campbell, πατέρας της Anna Campbell, στην οποία και αφιερώνεται το ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για την 26χρονη Βρετανίδα που σκοτώθηκε κατά τις τουρκικές επιθέσεις στο Αφρίν πολέμώντας στο πλευρό της γυναικείας πολιτοφυλακής YPJ.

Η υπόθεση

Στην πρώτη γραμμή του συριακού πολέμου, η 30χρονη Arian καθοδηγεί ένα γυναικείο τάγμα προς την πόλη Κομπάνι για να απελευθερώσει τους ανθρώπους του από το Ισλαμικό Κράτος - ISIS. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, μια ομάδα γυναικών από την κουρδική αντίσταση δημιούργησε τις Μονάδες Προστασίας Γυναικών - YPJ.

Η Αριάν, που σε νεαρή ηλικία είχε δει τη βάρβαρη μεταχείριση θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, οδηγεί τη μονάδα και αφιερώνει τη ζωή της για να νικήσει το ISIS. Καθώς οι YPJ πλησιάζουν το στόχο τους, η Arian ενθαρρύνει τις συντρόφισσές της να ανακαλύψουν την πραγματική σημασία του αγώνα τους: την ελευθερία για την επόμενη γενιά γυναικών. Η Sotorra καταγράφει ένα εντυπωσιακό πορτρέτο μιας γυναίκας σε μια αποστολή.

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση μπροστά σε νέες προκλήσεις

Εκδήλωση με θέμα "Η ευρωπαϊκή ενοποίηση μπροστά σε νέες προκλήσεις - ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων" διοργανώνει η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) στις 27 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων που συμμετέχουν σε αυτή στο Ε/Κ: των Σοσιαλιστών (Udo Bullman), των Πρασίνων (Ska Keller) και της Αριστεράς (Gabi Zimmer).

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι πολιτικών φορέων του προοδευτικού χώρου από όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων από τους Podemos, το ιρλανδικό Sinn Fein, το κίνημα Generation.s στη Γαλλία, από τον ΣΥΡΙΖΑ και το RAZEM.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL